به گزارش خبرنگار انرژي هسته اي "مهر" از اصفهان ، كارخانه فرآوري اورانيوم اصفهان يكي ازتاسيسات مهم ومحوري معاونت توليد سوخت سازمان انرژي اتمي درزميني بالغ بر 60 هكتار شامل 60 واحد توليدي ساختمانهاي فرآيندي و غير فرآيندي تاسيس شده كه كليه تجهيزات آن كه حدود 15000 دستگاه است به دست متخصصان داخلي ساخته شده است.
كليه امورطراحي ، نصب واجراي بخشهاي مختلف كارخانه UCF به دست متخصصان توانمند ايراني انجام شده است واين توان و استعداد موجب شده است كه عليرغم اينكه تنها 70 درصد كار اجرايي سايت انجام شده است، بيش از 40 تن تركيبات گوناگون اورانيوم در اين مركز توليد شود.
اين سايت در مركزيت چرخه سوخت هسته اي كشور قرار گرفته و پلي ميان صنايع بالا دست و پايين دست هسته اي ايران است كه با بهره گيري از دانش فني انحصاري و با تكيه بر توانمنديهاي بيش از يكهزار متخصص ايراني در كليه مراحل طراحي ، ساخت و اجرا ايجاد شده است.
تبديل كيك زرد U3O8 به تركيبات ديگر اورانيوم يعني UO2 و UF4 وUF6 مهمترين فعاليتي است كه در اين كارخانه انجام مي شود و غني سازي اورانيوم جزو وظايف كارخانه UCF نيست. |
گزارش "مهر" حاكيست: درسال 1377 مقدمات انجام كار بدست جوانان ايراني فراهم شد و ازسال 79 رسما جمعي از مهندسين جوان و چهره هاي عالم ايراني با تكيه به دانش و فناوري داخلي كار را در دست گرفتند واكنون طي چهار سال با انجام هفتاد درصد پروژه توانستند در همه حوزه هايي كه در اين سايت و مجموعه عظيم هسته اي كه بايد به حق يكي از افتخارات ملي نام نهاد دست يابند .
مجريان اين پروژه سعي كرده اند زبده ترين و مستعدترين فارغ التحصيلان دانشگاهها را جذب كنند و در كنار آنها از تكنيسين هاي توانمند نيز بهره بگيرند و درراستاي سياستهاي سازمان انرژي اتمي ومعاونت توليد سوخت هسته اي گام بردارند .
(عكس مربوط به بازديد اعضاي شوراي حكام از سايت اصفهان در سال گذشته است)
توليد گاز فلوئورازالكتروليز HF نيز به عنوان يك محصول استراتژيك و يك گاز قوي دراين كارخانه صورت مي گيرد. اين گازبه عنوان يك ماده اصلي در صنايع شيميايي كشوركاربرد دارد.
در اين ماه ها با توجه به اينكه در خط توليد UF6 تعليق داشتيم برخي امور اجرايي و ساختماني انجام شده وبرنامه ريزي به گونه اي بوده است كه كليه واحدهاي اجرايي و جنبي كارخانه كه تاخير در راه اندازي داشتند به بهره برداري برسد .
گزارش خبرنگار مهر مي افزايد طبق توافق ايران و اروپا قرار بود فعاليت اين كارخانه به طور موقت براي مدتي محدود تا به نتيجه رسيدن مذاكرات هسته اي ايران و اروپا به حالت تعليق درآيد ؛ درطول مدت تعليق به دليل اينكه محصول AUC مدت زيادي نمي تواند نگهداري شود با آژانس توافق شده بود فقط تا مرحله تبديل به UF4 كه پايدارتراست ادامه يابد.
كار ساخت كارخانه UCF اصفهان در سال 72-71 براي اجراي يكي ازپروژه ها با انعقاد قراردادي با شركت چيني آغاز شد . درطول مدت 5 سال چيني ها تنها 10 درصد كار را انجام دادند و بعد تحت فشار قدرتهاي بزرگ سياسي سر باز زدند و گمان نمي كردند اين كار با تكيه به دانش و انديشه مهندسان ايراني قابل انجام باشد و بعد از قطع يك جانبه قرارداد از سوي چين، مسوولين پروژه با برخي كشورهايي كه اين دانش را در اختيار داشتند وارد گفتگو و رايزني شدند اما همه آنها پاسخ منفي دادند.
امروز با استفاده از منابع ارزشمند اورانيوم در كشور؛ كيك زرد را توليد و پس از فرآوري تركيبات اورانيوم مانند UF6 از آن در اختيار مجموعه ديگر هسته اي كشورقرار مي گيرد تا در فرايند غني سازي با 5/3 تا 5 درصد براي مصارف مختلف دانش هسته اي از قبيل كشاورزي ، پزشكي و توليد انرژي استفاده شود و يا در مراحل نهايي براي غني سازي پيگيري شود.
مجريان طرح كارخانه UCF اصفهان ، برنامه هاي آينده مركز را بهبود و افزايش كيفيت و بالا بردن روشهاي تحقيق و توسعه و بكار گيري نتايج اين تحقيقات در محصولات توليدي اعلام كرده و مي افزايند كه محصولات اتمي مواد ساده اي نيست كه يك روز يا يك هفته اي توليد شود بلكه مسيري طولاني دارد كه خوشبختانه با توان متخصصان داخلي اين مركز اين مسير طولاني در زمان كوتاهي طي مي شود.
بر اساس بررسي هاي صورت گرفته و همچنين تاييد كليه فاكتورهاي ايمني از سوي مراجع معتبر بين المللي ، در كارخانه UCF اصفهان كليه ملاحظات زيست محيطي رعايت شده است.
نظر شما