به گزارش خبرنگارمهر، گاز به عنوان انرژي پاک و نعمت الهي است و بايد به راحتي در اختيار مردم قرار گيرد،شرکت گاز استان در راستای گازرسانی به مناطق شهری و روستایی از هیچ تلاشی دریغ نکرده و با تلاش مضاعف در خدمت مردم است.
بنابراین در خصوص اهمیت نقش گازرسانی مصاحبه ای با " سید جلال نورموسوی " مدیر عامل شرکت گاز استان صورت گرفته آنچه ملاحظه می فرمائید مشروح این گفتگو است.
مهر: استان گیلان در حال حاضر چند مشترک گاز طبیعی دارد و چند در صد جزء مشترکان شهری و چند در صد جزء مشترکان روستایی هستند؟
نورموسوی: در گیلان 694 هزار مشترک گاز طبیعی وجود دارد که در بخش های خانگی و غیر خانگی از نعمت گاز بهره مند هستند.
در بخش روستایی 199 هزار خانوار مشترک گاز هستند که 65 درصد خانوارهای روستایی را شامل می شود.
469 هزار خانوار شهری در 47 شهر از نعمت گاز طبیعی بهره مند هستند که معادل 99.5 درصد از جمعیت شهری است.
تعداد روستاهای گازدار استان گیلان هزار و 194 روستا است.
مهر: هم اکنون مصرف سالانه گاز در گیلان چقدر است؟
نورموسوی: در مجموع 4.6 میلیارد متر مکعب گاز در استان مصرف می شود که 35 درصد در بخش خانگی و 53 درصد در بخش نیروگاهی و بقیه نیز در بخش صنعتی، سی. ان.جی، اداری و آموزشی مصرف می شود.
مهر: هم اکنون چند طرح گازرسانی در استان در حال اجراست؟
نورموسوی : در حال حاضر 212 روستا دارای پیمانکار و عملیات اجرایی در حال اقدام است. در بخش شهری نیز چهار شهر جیرنده، بره سر، دیلمان و ماکلوان در دستور کار شرکت است، دیلمان با تکمیل ایستگاه بین خط انتقال و داخل شهر، تا یک ماه دیگر گازدار خواهد شد.
مهر: در هفته دولت امسال چند طرح گازرسانی در گیلان به بهره برداری رسید و چند خانوار از نعمت گاز برخوردار شدند؟
نورموسوی: در مجموع 104 پروژه طی هفته دولت به بهره برداری رسید که از این تعداد 82 واحد روستایی، 12 واحد مسکن مهر، 18 واحد صنعتی و پنج جایگاه سوخت سی. ان. جی بوده است.
مجموع هزینه های انجام گرفته در این بخش 46 میلیارد تومان است که سه میلیارد تومان آن فقط با هدف ایجاد امور زیرساختی، خطوط تغذیه، بخش ایستگاهی و بقیه نیز در بخش شبکه گذاری روستایی هزینه شده است.
مهر: از هفته دولت سال قبل تا هفته دولت امسال چه میزان گازرسانی در استان انجام شده است؟
نورموسوی: در هفته دولت و دهه فجر هر سال 80 تا 100 روستا در استان گازدار می شوند. از هفته دولت سال قبل تا هفته دولت امسال 164 روستا تامین گاز شده که در این روستاها 18 هزار خانوار روستایی ساکن هستند و چهار درصد به آمار برخورداری روستایی افزوده شده است.
در بخش شهری نیز بواسطه عمودی سازی و به ویژه مسکن مهر 30 هزار خانوار از نعمت گاز بهره مند شدند.
هم اکنون مجموع خانوارهای بهره مند از گاز طبیعی استان از 84 درصد به 86 درصد رسیده است که 60 هزار اشتراک پذیری انجام گرفته و هزار و 322 کیلومتر شبکه هم برای این 164 روستاو توسعه شهری انجام گرفته که 46 میلیارد تومان در یکسال هزینه در بر داشته است.
مهر: روند گازرسانی به روستاهای گیلان را چگونه ارزیابی می کنید و در مقایسه با مناطق روستایی دیگر کشور چه وضعی این استان دارد؟
نورموسوی : گیلان از حیث گازرسانی روستایی مقام دوم کشوری را دارد، هم اکنون در این استان هزار و 194 روستا گازدار هستند، هر ساله نیز چهار تا پنج درصد بخش روستایی گیلان از نعمت گاز برخوردار می شوند.
در بخش شهری نیز اینگونه است بطوریکه در پایان برنامه پنجم توسعه هزار و 800 روستا می تواند از نعمت گاز برخوردار شود که درصد برخورداری بخش روستایی به 86 درصد و مجموع آمار شهری و روستایی 94 درصد خواهد رسید.
با وجود این قابلیت های فنی گازرسانی در بخش روستایی استان به اتمام می رسد و روستاهایی که باقی می ماند از نظر فنی قابلیت گازرسانی را ندارند و یا مقرون به صرفه نیستند.
مهر: وضعیت گازرسانی چهار شهر گیلان چگونه است؟
شهر دیلمان اگر ایستگاهش تکمیل شود حداکثر این شهر و هفت روستای اطرافش از نعمت گاز برخوردار می شوند.
شهر بره سر و جیرنده ایستگاه مشترکی دارند که راه اندازی شده است و جزء برنامه های افتتاحی در این هفته بود، بخش شهری بره سر 80 درصد پیشرفت کار دارد.
شهر جیرنده نیز 80 درصد پیشرفت کار دارد که می توانستیم فاز نخست را به بهره برداری برسانیم مشکلاتی از قبیل تامین لوله های مورد نیاز این پروژه را با تاخیر مواجه کرد، هم اکنون تمامی پروژه های فولادی گازرسانی با تاخیر روبرو هستند.
در آینده ای نزدیک هزار و 500 متر از مراحل کار در جیرنده در حال تکمیل است و فاز نخست تزریق گاز می شود همچنین فاز دوم نیز مراحل تکمیلی را سپری می کند و تزریق گاز قبل از شروع فصل سرما به جیرنده انجام خواهد شد.
طی دو هفته قبل پیمانکار پروژه گازرسانی شهر جدید ماکلوان معرفی و کلنگ اجرایی این شهر به زمین زده شده است، گازرسانی مسیر 27 کیلومتری ماکلوان سه تا چهار ماه زمان نیاز دارد، این شهر که دارای ایستگاه گاز است در دهه فجر از نعمت گاز برخوردار خواهد شد.
ماسوله تنها شهر در استان گیلان است که از نظر فنی برای شرکت گاز قابلیت اجرایی ندارد و از طریق انرژی های دیگر باید سوخت رسانی شود.
مهر: گازرسانی به مسکن مهر رشت به کجا رسیده است؟
نورموسوی : هم اکنون 18 کیلومتر در مسکن مهر رشت تزریق گاز انجام گرفته و در حال آماده سازی است اگر زمینه برای لوله گذاری هر بلوک و فاز مسکن مهر در رشت آماده باشد قابلیت برخورداری از نعمت گاز وجود دارد.
مهر: گیلان به لحاظ گازرسانی مقام چندم کشور را دارد؟
نورموسوی: از نظر میزان مصرف و تعداد شبکه در رتبه هفتم، از حیث تعداد روستاها بعد از استان مازندران در رتبه دوم و از نظر متراژهای شبکه نیز بین پنجم تا هفتم قرار دارد.
مهر: وعده پیش بینی گاز دار شدن همه بخش جلگه ای گیلان تا پایان سال 92 آیا محقق خواهد شد؟
نورموسوی: خیر. 300 روستایی که هنوز در بخش جلگه ای گازدار نشده اند، 212 روستا پیمانکار اجرایی و بقیه در مرحله فراخوان قرار دارند.
از سال 91 هزینه های گازرسانی بیش از پیش افزایش یافت و شرکت گاز با کندی انجام کار روبرو شد اما با نحوه برگزاری مناقصه ها توانستیم به 60 تا 65 درصد اهداف شرکت گاز برسیم و 35 درصد عقب ماندگی در پروژه ها کاملا مشهود است و امیدواریم با یکسال تاخیر همه بخش جلگه ای استان تا پایان سال 93 گاز دار شود در حالیکه در بخش کوهستانی کم و بیش با مشکلاتی روبرو هستیم.
مهر: در حال حاضر رتبه برخورداری از گاز در چند شهرستان استان از میانگین کشوری بالاتر است؟ همچنین کدام شهرستان ها می توانند خود را به این امتیاز بیشتر برسانند؟
نورموسوی : در سطح کشور انزلی به عنوان نخستین شهرستان سبز معرفی شد، رضوانشهر دومین شهرستان سبز گیلان است که در جایگاه سوم کشور بعد از یکی از شهرستان های استان همدان قرار دارد .
هم اکنون مناطق روستایی شهرستان انزلی و رضوانشهر به ترتیب 100 و 95 درصد از نعمت گاز بهره مند هستند.
تا پایان سال 93 شش شهرستان دیگر گیلان از قبیل رشت، ماسال، آستانه اشرفیه، رودسر و آستارا قابلیت پیوستن به جمع شهرستان های سبز یا پاک کشور را دارا هستند، آستارا و ماسال تا پایان سال جاری به شهرستان سبز تبدیل می شوند که بیش از 95 درصد جمعیت روستایی آن از نعمت گاز بهره مند خواهد شد.
مهر: شرکت گاز علاوه بر گازرسانی به جایگاه های سی. ان. جی وظیفه لوله گذاری در آغاز مراحل ساخت را نیز بر عهده دارد، چند ایستگاه سی. ان. جی در گیلان در حال فعالیت است و چند جایگاه سوخت دیگر در حال ساخت است؟
نورموسوی: در حال حاضر 80 جایگاه سوخت سی. ان. جی آماده بهره برداری است که جایگاه های غیر خصوصی در اختیار شهرداری هاست و این تعداد جایگاه سوخت پاسخگوی گیلانی ها و مسافران در استان است.
پنج جایگاه نیز در حال ساخت است که اجرای کار داخلی این جایگاه برعهده شرکت پخش فرآورده های نفتی است و شرکت گاز نیز کار گازرسانی را انجام می دهد.
در سال گذشته 301 میلیون متر مکعب گاز به جایگاه های سی. ان. جی تحویل شد و نسبت تامین گاز به بنزین یک به دو است یعنی در حدود یک سوم سوخت مصرفی را گاز و دو سوم دیگر را بنزین تشکیل می دهد.
نظر شما