نشست جی بیست از روز پنجشنبه 14 شهریور در سن پترزبورگ آغاز شد و همان طور که انتظار می رفت موضوع سوریه و پافشاری چند کشور غربی برای حمله به آن با تکیه بر ادعای استفاده از تسلیحات شیمیایی توسط ارتش سوریه سایه سنگینی بر گفتگوهای رهبران 20 کشور صنعتی جهان انداخته بود.
شدت اختلافات میان اعضا به حدی بود که روز جمعه اغلب رسانه ها در تحلیل ها و گزارش های خود از استقبال سرد و بی روح "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه از "باراک اوباما" رئیس جمهور آمریکا مطلب نوشته بودند.
پس از پایان روز نخست نشت جی بیست، شرکت کنندگان در ضیافت شام شرکت کردند. رهبران 20 کشور صنعتی جهان (جی بیست) پنجشنبه شب در ضیافت شامی در مورد بحران سوریه و تصمیم آمریکا برای حمله به این کشور با یکدیگر رایزنی کردند، اما تلاش های آنها برای حل اختلافات در این رابطه بی نتیجه ماند.
در این ضیافت شام، رهبران 20 کشور جهان هر یک به مدت 10 دقیقه که در مجموع بالغ بر سه ساعت شد در مورد سوریه سخنرانی کردند، اما با این وجود اختلافاتی که میان آنها در مورد حمله به این کشور وجود دارد از میان نرفت.
در همین رابطه "انریکو لتا" نخست وزیر ایتالیا که در نشست جی بیست شرکت کرده بعد از پایان ضیافت شام با انتشار پیامی در توئیتر گفت : مراسم شام رهبران جی بیست تازه به پایان رسیده و در این جلسه اختلاف نظرها در مورد سوریه بیشتر شد.
در این میان "دیوید کامرون" نخست وزیر انگلیس، که مجلس کشورش او را از مداخله نظامی در سوریه منع کرده مدعی شد که شواهد جدیدی در مورد استفاده ارتش سوریه از تسلیحات شیمیایی در دست دارد.
اما در مقابل این تحرکات، نمایندگان شرکت کننده از چین در نشست جی بیست، ضمن بیان هماهنگی موجود میان پکن و مسکو در مخالفت با حمله به سوریه هشدار دادند که انجام این حمله موجب افزایش بهای نفت می شود.
"زو گوانگیائو" معاون وزیر دارایی چین در حاشیه نشست جی بیست گفت : اقدام نظامی می تواند تاثیر منفی بر اقتصاد جهان به ویژه قیمت نفت داشته باشد. وقوع جنگ موجب افزایش بهای نفت می شود.
بر اساس این گزارش، اعضای بریکس (آفریقای جوبی، هند، برزیل، چین و روسیه) نیز از این موضع چین حمایت کرده اند. "قین گانگ" سخنگوی گروه چینی حاضر در روسیه، نیز گفت : چین و روسیه موضع بسیار همانندی در مورد استفاده از زور علیه سوریه دارند.
این نشست دیروز نیز پیگیری شد و پوتین در اظهاراتی ضمن دادن هشدار در مورد حمله به سوریه گفت : از آنجا که بخش قابل توجهی از انرژی جهان از خاورمیانه تهیه می شود بی ثباتی در این منطقه تبعات منفی بر اقتصاد جهان خواهد داشت.
وی در ادامه افزود : اغلب رهبران شرکت کننده در نشست جی بیست مخالف حمله نظامی به سوریه بودند. به گفته پوتین نظرسنجی ها نیز نشان می دهند که مردم اغلب کشورهای جهان نیز با حمله به سوریه مخالف هستند.
پوتین افزود : بر اساس قوانین بین المللی به کارگیری زور علیه کشورهای مستقل ممنوع بوده و هر کس دست به این اقدام بزند خارج از عرف بین الملل عمل کرده است.
اما در مقابل اوباما که وظیفه تصمیم گیری درباره حمله به سوریه را به کنگره واگذار کرده عصر جمعه در سن پترزبورگ روسیه اعلام کرد که گرفتن این مجوز امری مشکل است. اوباما در عین حال تاکید کرد که جهان نمی تواند در قبال سوریه منفعل و دست بسته باقی بماند و یک حمله محدود می تواند نظام سوریه را از تکرار چنین اعمالی منع کند .
به گفته رئیس جمهور آمریکا، اقدام نظامی همواره با مخالفت هایی در سطح جهان روبرو است.
نشست جی بیست در سایه این اختلاف نظرها به پایان رسید و در پایان، 11 کشور از جمع 20 کشور حاضر بیانیه ای در مورد لزوم اقدام نظامی علیه سوریه صادر کردند.
در اين بيانيه بدون اشاره مشخص به اقدام نظامی عليه حکومت سوريه آمده است که پاسخ به استفاده از سلاح شيميايی در سوريه پيام روشنی ارسال خواهد کرد مبنی بر اينکه چنين قساوتی نمیتواند بار ديگر تکرار شود.
آمريکا، انگلیس، فرانسه، استرالیا، ژاپن ، ایتالیا، اسپانیا، کره جنوبی،ترکیه، کانادا، و عربستان سعودی امضاکنندگان اين بيانيه هستند.
--------------------
گزارش از عبدالحمید بیاتی
نظر شما