به گزارش خبرنگار مهر، در فرهنگ دینی نام مسجد یادآور بندگی و کرنش در پیشگاه خداوند متعال است، مسجد یعنی جایگاه سجده و سجده اوج عبادت و بندگی انسان برای خدا است.
در حقیقت در آیین پاک محمدی با آن که همه گستره خاک مسجد است، اما برترین و اصیل ترین محفل برای عبادت و تقرب جستن به خداوند متعال مسجد است.
اینکه امام صادق(ع) به مسلمانان سفارش می کنند که به هنگام رویارویی با مشکلات و اندوههای دنیوی به نماز و مسجد پناه ببرند، نگاه به جنبه های عبادی مسجد در کنار نقش تربیتی آن است.
در میان تمام افرادی که به گونه ای در اداره امور مسجد و ایفای نقش تربیتی دخالت دارند، امام جماعت دارای نقشی ممتاز و ویژه است، چرا که بار هدایت فکری، تربیتی و فرهنگی مسجد را بر دوش دارد، از این رو صلاحیت ها و شایستگی های او به طور مستقیم بر مسجد اثر می گذارد.
حجتالاسلام محمدرضا غلامی، 3 سال است که در مسجد فاطمه الزهرا(س) در نزديكي میدان معصومیه در خیابان امامزاده ابراهیم، نماز می خواند و مردم این محل در نمازهایشان به او اقتدا می کنند.
برگزاری جلسات مشاوره و حضور وکیل و پزشک به صورت رایگان در این مسجد صورت می گیرد تا نام مسجد فاطمه الزهرا از منظر برگزاری برنامه های متنوع و عامه پسند در ردیف یکی از مساجد فعال قم قرار بگیرد و امام جماعت و هیئت امنای مسجد بتوانند با برنامه و از همه مهمتر با رفتار، جوانان محل خود را مسجدی کنند و این وجه تمایزی برای مسجد فاطمه الزهرا است.
امام جماعت مسجد فاطمه الزهرا، از ترمیم ارتباط میان مسجد با جوانان محل می گوید که باید مورد توجه امام جماعت و هیئت امنای مسجد باشد و این امر نباید تنها به ماه های محرم و رمضان خلاصه شود.
این مسجد در جذب جوانان به حضور در برنامه های متنوع در مسجد موفق عمل کرده است، اما وجود دیدگاه های خشن در مورد ظاهر جوانان دغدغه روحانی این مسجد است.
دیدگاههای خشن جوانان را از مسجد دور میکند
حضور جوانان با ظاهری خاص و گاها نامناسب یکی از مواردی است که حجت الاسلام غلامی به آن اشاره می کند که با برخورد تند برخی از افراد مسن مواجه می شوند.
به گفته وی، اینکه جوانان با موهای ژل زده و لباس های آستین کوتاه وارد مسجد می شوند نباید زمینه برخورد نامناسب با آنها را فراهم کرد چرا که موجب مسجد گریزی می شود.
امام جماعت مسجد فاطمه الزهرا، به روایتی در زمان پیامبر(ص) اشاره دارد که جوانی بعد از اقامه نماز به اعمال کارهای نادرست می پرداخت که برخی صحابه قصد بیرون کردن وی را از مسجد داشتند، اما نبی اسلام مخالف بودند و برخورد نرم ایشان سبب شد که جوان از ارتکاب گناه دست بردارد.
بخشی از فضای مسجد برای جوانان باشد
به اعتقاد او، یکی از مشکلات حضور جوانان در مساجد این است که درهای مساجد جز محدودی از ساعات شبانه روی در بقیه اوقات بسته است و آن محدود ساعت کمی قبل و بعد از نمازهای یومیه است.
اگر قرار است که مسجد محلی برای تمام امور باشد نه فقط نماز خواندن چگونه می توان از مکانی که فقط ساعات محدودی از شبانه روز باز است چنین انتظاری داشت و چگونه چنین مکانی می تواند جاذب جوانان پرشور و با تحرک باشد.
حجت الاسلام غلامی با اشاره به انتخاب مکاتی در مسجد برای انجام امور جوانان میگوید: فعالیت جوانان در مساجد نیاز به مکانی دارد تا در آن مکان امور مربوط به جوانان سامان دهی شده و جوانان برای انجام بعضی از امور خود در آنجا گرد هم آیند.
به گفته امام جماعت مسجد فاطمه الزهرا، لازم نیست که این مکان خارج از فضای اصلی مسجد باشد بلکه تعيین فضا در داخل مسجد تامین کننده منظور است.
در جامعه ما و میان مردم این طور تصور می شود که مسجد فقط برای نماز خواندن، دعا کردن و برگزاري جلسات سخنرانی و مانند آن است انگار که مسجد برای کار دیگري در اسلام بنا نشده است.
حجت الاسلام غلامی با بیان اینکه معلوم نیست چنین تصوری از کجا وارد شده است اما آنچه لازم است این بوده که این دید باید تغییر کند تا زمینه برای انجام کارهای بعدی در مسجد فراهم شود، ادامه می دهد: اگر این دید تغییر نكند چگونه می توان پیشرفتی در جذب جوانان به مساجد داشت.
او جوانان را پر جنب و جوش و پر تحرک می خواند و معتقد است اگر قرار باشد فقط برای اقامه نماز و یا گوش دادن سخنرانی و نظایر آن به مسجد بیایند جمعیتی بیشتر از آن چه از جوانان که اکنون به مساجد می آیند را نمی توان جلب کرد.
نظر شما