به گزارش خبرنگار مهر، با ورود افاغنه به استان کرمان تحفه های بسیاری از سوی این جمعیت بیگانه نصیب اهالی دیار کریمان شده است که مواد مخدر، قاچاق انسان، قاچاق سوخت و ناامنی های اجتماعی از این جمله اند.اما این بار سلامتی شهروندان به واسطه ورود افاغنه مورد تهدید قرار گرفته است. با این حال مشخص نیست چه زمانی مسئولان استان کرمان و کشور به این نتیجه می رسند که جلوی ورود افاغنه را به کرمان بگیرند.
به گفته پزشکان و کارشناسان بهداشت بیماری وبا با اینکه بسیار مسری است اما با رعایت نکات بهداشتی به راحتی قابل کنترل و پیشگری است. در حال حاضر این بیماری در بین جمعیت افاغنه جولان می دهد که تاکنون در استان کرمان دو قربانی نیز گرفته است و به گفته مسئولان مربوطه تاکنون هیچ فرد ایرانی به وبا مبتلا نشده است و بهتر است با رعایت نکات ایمنی و جدی گرفتن خطر چه در جمعیت ایرانی و چه افغانی از انتشار این بیماری جلوگیری کنیم که این امر نیاز به عزمی همگانی و همکاری همه مردم دارد.
مرگ 2 نفر بر اثر وبا در استان کرمان
مدیر گروه مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در گفتگو با مهر می گوید: دانشگاه علوم پزشکی کرمان 10 شهرستان را تحت پوشش خود دارد که در این شهرستان ها تاکنون 17مورد ابتلا به وبا در افغانه ای که تازه به استان کرمان وارد شده اند گزارش شده است.
وی با اشاره به اینکه همه مبتلایان به این بیماری افاغنه هستند، تصریح می کند: تاکنون هیچ کدام از همشهریانمان به وبا مبتلا نشده اند و امیدواریم که با رعایت نکات بهداشتی توسط مردم این بیماری در جمعیت افاغنه کنترل و ریشه کن شود.
زحمتکش می گوید: در شهرستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمان هیچ مورد مرگ و میر نداشته ایم؛ اما از شهرستان های بم و جیرفت که تحت پوشش ما قرار ندارند هر کدام به طور مجزا یک مورد مرگ بر اثر وبا گزارش شده است.
مدیر گروه مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان یادآور می شود: اولین مورد وبا در سیرجان گزارش شده است.
زحمتکش ادامه می دهد: وبا یک بیماری عفونی و واگیر دار است و به همین دلیل تمامی اقدامات لازم برای جلوگیری از شیوع این بیماری در حال انجام است و کادر درمانی نیز با رعایت مسائل احتیاطی و بهداشتی ضمن تلاش برای بهبود حال بیماران نکات لازم برای قطع زنجیره انتقال بیماری انجام می دهند.
این مسئول با اشاره به ورود رسانه ها در این خصوص تصریح می کند: با اطلاع رسانی دقیقی که از سوی اصحاب رسانه در حال انجام است انتظار می رود مردم با رعایت نکات ساده بهداشتی مطرح شده از شیوع این بیماری جلوگیری کنند.
مدیر گروه مبارزه با بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان اذعان می دارد: فرد مبتلا در طول دوره درمان و همچنین مدتی پس از بهبودی نیز ناقل بیماری است.
زحمتکش بیان می دارد: مدت زمانی که میکروب وارد بدن فرد می شود تا وقتی که علائم بیماری بروز می کند در اصلاح پزشکی کمون گفته می شود و این مدت می تواند از چند ساعت تا پنج روز باشد، اما به طور متوسط دو تا سه روز طول می کشد تا علائم بیماری در فرد مبتلا ظاهر شود.
لزوم رعایت نکات بهداشتی/ وبا در کمین سلامتی مردم
آمنه روح بخش پزشک عمومی در کرمان در گفتگو با مهر توصیه می کند که افراد در صورت مشاهده کوچکترین علائمی از هرگونه درمان خودسرانه پرهیز کرده و سریعا به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند.
وی با اشاره به اینکه عامل بیماریزای وبا بیشتر از طریق مدفوع و فاضلاب قابل انتقال است، ادامه می دهد: وبا از دو طریق مستقیم و غیر مستقیم می تواند به انسان سرایت کند. چنانچه فرد با وسایلی که آلوده به میکروب وبا باشد تمانند دست دادن با فرد بيمار، تماس با استفراغ يا مواد دفعي بيمار، ملحفه و لوازم آلوده فرد مبتلا ماس پیدا کند؛ می تواند به این بیماری مبتلا شود.
روح بخش تصریح می کند: در روش غیرمستقیم نیز خوردن آب آلوده به مدفوع مانند استفاده از چاهها، استخرها، جويبارها و درياچههاي آلوده می تواند باعث انتقال بیماری مذکور شود.
وی با اشاره به اینکه بهتر از تا زمان ریشه کن شدن کامل بیماری مصرف سبزیجات کم و یا قطع شود، تاکید می کند که افراد برای استفاده از سبزیجات و میوه ها حتما آنها را با محلول پرکلرین ضدعفونی کرده و با آب سالم آبکشی کرده و سپس مصرف کنند.
روح بخش اذعان می دارد: خوردن سبزيجات و ميوههاي خام آلوده، استفاده از غذاهاي پخته آلوده كه توسط دست آلوده و يا حشرات آلوده شده باشد، استفاده از شيرو بستني آلوده كه از منابع غير مطمئن تهيه شده باشد، از ديگر راههاي انتقال وبا به شیوه غیرمسقیم است.
وی ادامه می دهد: بهتر است افراد در زمان شیوع بیماری از دست دادن با دیگران جلوگیری کرده و همچنین سعی کنند از غذاهایی تناول کنند که در منزل تهیه شده است. از آشامیدن آب در پارک ها و امکان عموی خوددار شود و افراد دست های خود را بعد از مراجعه به منزل، قبل از مصرف هرگونه مواد خوراکی و بعد از رفتن به توالت، با آب و صابون خوب بشویند.
روح بخش می گوید: اسهال آبکی حجیم و سریع السیر و جهنده با دفعات اجابت مزاج غیرقابل شمارش و بسیار زیاد، اسهال بدون تب و بدون دل درد و بدون زور و پیچ شکم، استفراغ بدون حالت تهوع قبلی، گرفتگی و درد عضلات پشت ساق پا، عطش و تشنگی فراوان و کم شدن یا قطع ادرار از جمله علائم بیماری وبا است.
این در حالی است که سبزیکاران کرمانی بر این نکته که در برخی زمینهایشان از فاضلاب انسانی استفاده می شود صحه گذاشته اند؛ در شرایطی که این امر می تواند عامل بسیار مهمی برای شیوع این بیماری و به خطر افتادن سلامت مردم باشد می طلبد مسئولین اقدامی در این خصوص انجام دهند.
..................................
گزارش: اسما محمودی
نظر شما