دکتر آرشین ادیب مقدم استاد مطالعات بین الملل دانشگاه SOAS لندن در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر ضمن رد اقدام نظامی علیه سوریه یادآور شد که شخص اوباما هم قصد حمله ندارد بلکه یک ژست معنی دار گرفته است.مشروح این گفتگو در زیر آمده است:
خبرنگار مهر- چرا با اینکه انگلیس نزدیکترین متحد آمریکا در ده های گذشته بشمار می رود از همراهی آمریکا در حمله به سوریه کنار کشید ولی باز شاهد تهدیدات نظامی اوباما علیه سوریه بودیم؟ هدف واقعی اوباما از این تهدیدات چه بوده؟
ادیب مقدم- در واقع ، رئیس جمهور اوباما علاقه ای به کشیده شدن به باتلاق سوریه را نداشته است ، سیاستمداران نخبه در غرب معتقد هستند که این درگیری ها از طریق نظامی حل نخواهند شد. و از همه مهمتر اینکه در صورتی که آنها وارد جنگ شوند انتخابات را از دست خواهند داد. سیاستمداران در آمریکای شمالی و اروپا خوب می دانند که شهروندان کشورهایشان مخالف جنگی دیگر در یک کشور مسلمان هستند که این امر عمدتا ناشی از اعتراضات به جنگ فاجعه بارعلیه عراق بود و دلیل اینکه پارلمان انگلیس به حمله به سوریه رای نداد همین است. این اقدام پارلمان انگلیس اقدامی تاریخی بود که بیانگر اولویت دموکراسی بود .اوباما هم یقینا به دنبال یک جنگ تمام عیار نیست و صرفا به دنبال یک ژست معنی دار است.
- تبعات این جنگ احتمالی برای منطقه وترکیه چه می تواند باشد ؟
- همانطوریکه نشان داده شده من دورنمای یک جنگ تمام عیار را برای منطقه نمی بینم و همانطورکه بارها در کتاب های اخیرم این موضوع را مطرح کرده ام ، در حال حاضر ما در دوران بعد از نظم آمریکایی زندگی می کنیم و حوادث غرب آسیا و شمال آفریقا دینامیک خودشان را دارند. انقلاب ایران در سال 1979 اولین قدم در ایجاد منطقه ای مستقل و خودمختار و جنبش های عربی هم دومین قدم در این روند بودندو دیگردوره نظم قدیمی به سر رسیده است. من در کتاب "قدرت و مقاومت امروز" که به موضوع جنبش های عربی و انقلاب اسلامی ایران می پردازد به این موضوع اشاره کرده ام که ما وارد دوره پست جغرافیایی و پست مدرن سیاست جهانی شده ایم بطوریکه امروزایران ، ترکیه و عربستان و حتی قطردر پیشبرد تحولات منطقه نقش بیشتری نسبت به آمریکا دارند هرچند هیچکدام ازآنها به تنهایی نتوانسته اند فرمول کاملی برای خروج منطقه از درگیری ها ارائه دهند و ساختار امنیتی منطقه ای را معماری کنند که موجب تنبیه تجاوزات نظامی شود.
- چرا دولت ترکیه همواره آمریکا و غرب را ترغیب به اقدام نظامی علیه سوریه می کند؟
- من فکرنمی کنم که ترکیه نفعی در جنگ داشته باشد. حتی وقتی که سوریه در سال 2012 جنگنده این کشور را ساقط کرد ترکیه با زیرکی به این اقدام سوریه واکنش نشان داد. از همه مهمتر مردم هستند ، اگر اردوغان بخواهد در جریان حمله احتمالی آمریکا علیه سوریه شرکت داشته باشد ، مسلما در انتخابات آینده از سوی مردم طرد خواهد شد. حزب حاکم عدالت و توسعه هم باید به حساسیت های مردم ترکیه که مخالف جنگ علیه سوریه هستند توجه کند موضوعی که با برگزاری اعتراضات ضد جنگ نمایش داده شده است.
-----------------
گفتگو از پیمان یزدانی
نظر شما