به گزارش خبرنگار مهر، با دریافت گزارش هایی مبنی بر شیوع بیماری وبا در استان های شرقی و جنوب شرقی کشور، نگرانی ها در این باره رد استان خراسان جنوبی افزایش یافت اما خوشبختانه مسئولان علوم پزشکی خراسان جنوبی اعلام کردند تا کنون مورد از ابتلا به این بیماری در استان شناسایی نشده است.
با وجود این، مجاورت خراسان جنوبی با استان سیستان و بلوچستان که به عنوان یکی از استان های مرزی و آسیب پذیر در زمینه ورود اتباع بیگانه شناخته می شود و همچنین مرز مشترک طولانی استان با کشور افغانستان، شرایطی را ایجاد کرده است که مسئولان استان را در حالت آماده باش قرار دهند تا خدمات درمانی مناسب را به بیماران احتمالی ارائه کنند.
هشدار درباره استفاده از آب، میوه و سبزی آلوده
رئیس مرکز بهداشت خراسان جنوبی در گفتگو با مهر در خصوص بیماری وبا گفت: وبا یک بیماری واگیردار عفونی است که توسط یک باکتری به نام ویبریو کلرا ایجاد می شود.
دکتر کامبیز مهدی زاده با اشاره به این که بیماری وبا بیشتر از طریق آب آلوده منتقل می شود افزود: وجود باکتری این بیماری در آب آلوده مهم ترین عامل انتقال بیماری است.
به گفته وی مصرف میوه های نشسته و سبزیجاتی که با فاضلاب آبیاری شده باشد خطر ابتلا به وبا را افزایش می دهد.
وی تصریح کرد: بیماران مبتلا به طور مشخص دچار اسهال ابکی حاد همراه با کم ابی شدید بدن می شوند و معمولا این بیماری از طریق آب یا غذای آلوده به مدفوع به افراد منتقل می شود.
وی با بیان اینکه بیش از 75 درصد افرادی که دچار عفونت ویبریو کلرا می شوند هیچ نشانی از بیماری ندارند، گفت: 20 در صد دیگر دچار اسهال با شدت متوسط و تنها پنج درصد افرادد مبتلا به اسهال ابکی شدید استفراغ و از دست رفتن اب بدن می شوند.
ضرورت رعایت نکات بهداشتی
وی با اشاره به اینکه در افراد مبتلا اسهال معمولا بدون زور پیچ شکم و تب آغاز می شود، ادامه داد: مدفوع بیماران مبتلا به وبا شفاف اغشته به موکس سفید رنگ بوده در اصطلاح مدفوع آب برنجی نام دارد و معمولا بی بو یا بوی خفیف ماهی می دهد.
رئیس مرکز بهداشت خراسان جنوبی همچنین با اشاره به این که رعایت نکات بهداشتی مهم ترین راه پیشگیری از ابتلا به این بیماری است، گفت: آموزش استفاده از غذا و آب سالم، شستشوی دست ها با آب و صابون و استفاده ازتوالت بهداشتی و رعایت موازین بهداشتی از بروز و انتشار بیماری های اسهالی و در راس انها بیماری وبا پیشگیری می کند.
انجام 1200 نمونه گیری از افراد مشکوک به بیماری
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: از ابتدای سال 91 تاکنون بیش از هزار و 200 نمونه از بیماران مشکوک تهیه شده ولی خوشبختانه هیچ موردی از بیماران در بین این افراد نبودهاست.
مهدی زاده بیان کرد: علی رغم همجواری خراسان جنوبی با افغانستان و استان سیستان بلوچستان هیچ گونه مورد مشکوکی از این بیماری در استان خراسان جنوبی تا کنون شناسایی نشده است.
تمام تدابیر امنیتی برای جلوگیری از ورود اتباع قاچاقی به کار گیری شده است
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز اعلام کرد: موضوع شیوع مجدد بیماری وبا در کشور را از وزارت بهداشت پیگیری کرده ایم و خوشبختانه جای نگرانی وجود ندارد.
مراد هاشم زهی در گفتگو با مهر، با اشاره به این که مصرف آب آلوده یکی از راه های انتقال این بیماری است، افزود: 90 درصد جمعیت کشور به آب سالم دسترسی دارند و لازم است مردم نیز نکات ایمنی را برای مقابله با این بیماری رعایت کنند.
وی با بیان اینکه ورود خودرویی از مهاجران افغانی و پاکستانی که از استان کرمان قصد ورود به خراسان جنوبی را داشتند در هفته گذشته به اطلاع من رسید، گفت: خوشبختانه با قرنطینه افراد و انجام اقدامات بهداشتی مشخص شد که این افراد بیماری نداشته اند.
هاشمزهی با اشاره به مرز طولانی استان با کشور افغانستان بیان کرد: تمامی تدابیر امنیتی توسط نیروهای نظامی و انتظامی استان برای جلوگیری از ورود اتباع غیر مجار انجام شده است.
وی بیان کرد: با توجه به شیوع بیماری وبا در بین اتباع بیگانه مسئولان تدابیر بهداشتی لازم را داشته باشند و و توجه شود اتباع بیگانه ساکن در استان حتما برای آنها کارت بهداشتی صادر شده باشد.
همان طور که گفته شد راه سرایت وبا، آب و یا غذای آلوده به مدفوع انسانی است چون که ناقل بیماری فقط انسان است.
معمولا 12 ساعت تا 6 روز پس از مصرف مواد غذایی یا آب آلوده، بیماری ایجاد می شود و در طول این مدت امکان انتقال بیماری به نفر دیگر نیز وجود دارد و این می تواند به عنوان یک عامل خطر در شیوع این بیماری تلقی شود. ضمن این که هر چیزی که آلوده به باکتری وبا شده باشد، آلوده کننده است. مثلا حمام کردن یا شستشوی وسایل آشپزی در آب آلوده هم می تواند موجب انتقال وبا شود.
به اعتقاد کارشناسان بهداشتی، هرگاه تعداد مبتلایان به وبا در دوره متوسط سه سال افزایش پیدا کند، اپیدمی شروع می شود. در ایران نخستین همه گیری در سال 1344 اتفاق افتاد و تا به حال 9 بار همه گیری در کشور رخ داده است اما ابتلا به این بیماری به صورت تک گیر همه ساله در بیشتر استان های کشور گزارش شده است.
در هر حال به نظر می رسد با شیوع این بیماری در بین اتباع بیگانه برخی از استانهای شرقی و هم مرز با افغانستان ، مردم می بایست بیش از پیش بهداشت فردی را رعایت کنند.
اطمینان از سالم بودن و بهداشتی بودن آب های آشامیدنی، مهمترین نکته ای است که نباید از نظر دور داشت. ضمن این که باید در نگهداری مواد غذایی فاسد شدنی، حداکثر دقت را به کار برد و مراقب کودکان و سالمندان بود.
..................
گزارش: فاطمه زیراچی
نظر شما