به گزارش خبرنگار مهر، پس از مشارکت شرکت گازپروم در طرح توسعه فاز 2 و 3 پارس جنوبی، شرکتهای نفتی ایران و روسیه در طول یک دهه گذشته تاکنون تجربه مطلوبی در توسعه همکاریهای نفت و گازی ندارند.
گزارش موسسه معتبر برتیش پترولیوم انگلیس حاکی از آن است که هم اکنون ایران و روسیه در مجموع دارنده بزرگترین ذخایر نفت و گاز طبیعی جهان هستند اما این دو غول هیدروکربوری جهان تاکنون به توافق قابل توجهای به منظور مشارکت در طرحهای نفت و گازی دست نیافتهاند.
در این بین هر چند دولت مسکو بارها نسبت به اعمال تحریمها علیه ایران انتقاد کرده است اما شرکتهای مختلف نفت و گاز روسیه همچون گازپروم، لوک اویل و تات نفت روسیه در طول چند سال گذشته تاکنون کارنامه قابل قبولی در مشارکت نفتی با شرکت ملی نفت ایران از خد برجای نگذاشتهاند.
شرکت لوک اویل پس از کشف بلوک نفت و گاز اناران در استان ایلام، از طرح توسعه میادین نفتی آذر و چنگوله کناره گیری کرد و سپس گازپروم جایگزین این شرکت نفتی شد.
در نهایت گازپروم هم پس از اولتیماتومهای متعدد شرکت ملی نفت ایران عطای مشارکت در توسعه میدان نفتی آذر را به لقایش واگذار کرد و شرکت نفتی تات نفت روسیه هم در توسعه میادین سنگین ایران موفقیت قابل توجهای کسب نکرده است.
با وجود فراز و فرودهای متعدد شرکتهای نفت و گاز روسیه در صنعت نفت ایران، این بار شرکت زاروبژ نفت این کشور برای مشارکت در طرح توسعه یک میدان گازی ایران در نزدیکی عسلویه اعلام آمادگی کرده است.
زاروبژ نفت با ارائه پیشنهادی به شرکت ملی نفت ایران خواستار توسعه میدان تازه اکتشاف شده گازی خیام شده است با این وجود هنوز توافقی برای نحوه توسعه این میدان گازی حاصل نشده است.
در این بین سرگئي پراوسودف رئیس انستيتو انرژي ملي روسيه با بیان اینکه " زاروبژ نفت" در خارج از روسيه موجودي زيادي ندارد، فعاليت در بازار نفت و گاز ايران براي آن چندان همراه با خطر نيست، گفته است:
این مقام روسی با اشاره به راه اندازی خط لوله گاز ایران – پاکستان در آینده یا نزدیکف تصریح کرد: راه اندازی این خط لوله، می تواند شرایط را برای افزایش توجیه اقتصادی میدان گازی خیام افزایش دهد.
وی با اعلام اینکه حجم ذخاير ميدان خيام ۲۶۰ ميليارد متر مكعب گاز و حدود ۲۲۰ ميليارد تن میعانات گاز است، تاکید کرد: قرار است حدود ۹ ميليارد متر مكعب گاز در سال از این میدان استخراج شود كه تقريباً برابر با مقداري است كه شركت روسي گازپروم در سال ۲۰۱۱ میلادی به انگليس تحويل داده است.
سابقه مشارکت نفتی زاروبژ نفت در ایران
به گزارش مهر، شرکت دولتی روسی زاروبژ نفت تابستان سال 1389 یک یادداشت تفاهم برای همکاری با ایران امضا کرده بود.
در همین حال پیشتر یوینی فشنکو یک مسئول بخش بینالملل شرکت دولتی زاروبژنفت با اشاره به آمادگی شرکت زاروبژنفت روسیه برای مشارکت در طرحهای بالادستی و پایین دستی صنعت نفت ایران، گفته بود: به زودی دفتر نمایندگی زاروبژنفت روسیه به طور رسمی در تهران گشایش می یابد.
وی با تاکید بر اینکه شرکت زاروبژنفت روسی در بخشهای اکتشاف، حفاری، استخراج، طراحی پالایشگاه و پالایش نفت آماده همکاری با وزارت نفت ایران است، تصریح کرد: همچنین گفتگو و مذاکراتی با طرفهای ایرانی برای دور زدن تحریمهای بین المللی علیه صنعت نفت ایران انجام شده است.
در همین حال پیش از آن هم شرکت "زاروبژنفت " روسیه خواستار امضای قرارداد انجام امور اکتشافی در منطقه جنوبی دریای خزر با ایران شده و اعلام کرده بود: پیش بینی می شود به زودی توافق نهایی با طرف ایرانی برای امضای این قرارداد انجام شود.
میدان گازی خیام، در شرق عسلویه در حاشیه خلیج فارس در ۳۰ کیلومتری غرب بندر مقام و در خشکی واقع شدهاست.
نظر شما