آیت الله محسن غرویان در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد اینکه سلوک و رفتار سیاستمداران چه تأثیری در سبک زندگی مردم دارد گفت: این حدیث به عنوان یک ضرب المثل در آمده الناس علی دین ملوکهم یعنی مردم بر دین سران، سیاستمداران و پادشاهان و حاکمان خودشان هستند. بنابراین افکار و اندیشه ها و سلوک و رفتار سیاستمداران برای مردم حالت الگو دارد و مردم الگو گیری می کنند و زندگی اشان را با آن معیارها تنظیم می کنند.
وی افزود: البته این مسئله به سرعت صورت نمی گیرد ولی حتماً اتفاق می افتد و به مرور زمان شکل می گیرد. بنابراین افکار و اندیشه های سیاستمداران به تدریج و به صورت ناپیدا در زندگی مردم قطعاً تأثیر گذار خواهد بود.
عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی العالمیه در مورد اینکه آیا می توان گفت رفتار شایسته حکمرانان سبک زندگی مردم را مطلوب می کند هم اظهار داشت: حتماً همین طور است. باز اشاره کنم به این نکته که در روایات ما است که مثلاً وای بر ملتی که حکمرانانش آدمهای فاسدی باشند. این روایت نشان می دهد آن آدمهای فاسدی که حکمرانی را در دست دارند یک ملت را فاسد می کنند همانطور که در مورد عالمان هم داریم اذا فسد العالِم فسدالعالَم زیرا عالم هم نوعی حکومت علمی بر مردم دارد و اگر عالِمی فاسد باشد یک جامعه و امتی را فاسد می کند.
غرویان تصریح کرد: عکس این مسئله هم صادق است. یعنی اگر یک حاکم، حاکمی صالح باشد صلاح و صلاحیت او کم کم آن جامعه را به سمت صلاح و رستگاری سوق می دهد بنابراین تأثیرش قطعی است.
این محقق و پژوهشگر در مورد اینکه امام علی(ع) می فرمایند مردم به امراء و حاکمان خود شبیه تر هستند تا به پدران و مادران خود، بر این اساس چگونگی رفتار کنشگران در ساختارهای قدرت یکی از عوامل مهم و مؤثر بر رفتارهای فردی افراد است این اهمیت چه الزاماتی را در مسئولان باید رقم بزند هم یادآور شد: انسان الگو گیریش از پدر و مادرش بیشتر در زمان طفولیتش است و آن هم بیشتر در محیط خانه است. ولی از یک سنی که انسان وارد جامعه می شود از نوجوانی و جوانی، آنوقت تحت تأثیر روابط اجتماعی قرار می گیرد. کنش ها و واکنش های او در جامعه شکل می گیرد. از این جهت رهبران و نخبگان سیاسی و فرهنگی جامعه باید همیشه این نکته را مد نظر داشته باشند که هرگونه کلمات، ادبیات و رفتار آنها برای مردم الگو قرار می گیرد.
این مدرس جامعة المصطفی افزود: حتی طرز لباس پوشیدن و حرکت کردن و حرف زدن آنها در رفتار و سبک زندگی مردم تأثیر می گذارد. مثل معلمی که برای شاگردانش الگو است و حتی کفش پوشیدن و انتخاب نوع رنگ لباس وی هم برای شاگردانش الگو می شود. رهبران جامعه هم درواقع معلمین جامعه هستند و باید به این نکته توجه کنند که رفتارهای آنها برای مردم به عنوان الگو و اسوه ثبت می شود و لذا بایدکاملاً مواظب رفتارهای خودشان باشند که این رفتارها، رفتارهای مثبت و مفید باشند.
نظر شما