به گزارش خبرنگار مهر در تبریز، اولین جرقه برای احداث این کارخانه در سال 87 و با حضور مدیرعامل شرکت صنایع مس ایران زده شد که خبر از احداث مدرنترین کارخانه ذوب مس کشور در شهرستان ورزقان می داد و قول بهره برداری از آن را تا پایان سال 91 داده بود.
سال 88 بود که علی اکبر محرابیان ، وزیر صنایع و معادن وقت از نهایی شدن قرار داد ساخت کارخانه ذوب و بهره برداری از آن طی چهار سال آینده خبر داد.
قول وقرارها همچنان ادامه داشته اما هم اکنون پس از گذشته چندین سال، پیشرفت پنج یا شش درصدی در روند احداث کارخانه تنها چیزی بوده که قابل مشاهده است.
ایجاد 10 هزار فرصت شغلی با احداث کارخانه ذوب مس سونگون
رضا شریفی با اشاره به ایجاد 10 هزار زمینه شغلی با احداث این کارخانه گفت: از سال های گذشته محصول کنسانتره تولیدی دراین کارخانه برای تولید محصول نهایی به شرکت های دیگر داده می شد اما شرکت ملی مس به منظور دستیابی به آرمان های خود در تولید مس، دستور ساخت کارخانه ذوب در این مجتمع را داد.
مدیر مجتمع مس سونگون ادامه داد: با بهره برداری از کارخانه ذوب 200 هزار تنی شاهد تحول اقتصادی بسیار عظیمی در منطقه بوده و صنایع پایین دستی در این مجتمع تغذیه خواهند شد.
وی افزود: هرچند اگر این کارخانه در فضای کنونی نیز احداث شود کنسانتره کافی برای آن را نداریم زیرا کارخانه ذوب حداقل به 800 هزار تن کنسانتره مس نیاز دارد اما هم اکنون تنها 150 هزار تن کنسانتره در این مجتمع تولید می شود.
شریفی با بیان اینکه با افتتاح فازهای دیگر مجتمع شاهد تامین کنسانتره مورد نیاز این کارخانه خواهیم بود، گفت: با بهره برداری از فاز دوم مجتمع ، تولید کنسانتره به 300 هزار تن رسیده و با اجرای فاز سوم نیز تولید این محصول به 500 هزار تن در سال خواهد رسید.
وی ادامه داد: بقیه مقادیر را نیز از طریق واردات به دست می آوریم تا این کارخانه بدون هیچ مشکلی به کار خود ادامه دهد.
کارهای مقدماتی احداث کارخانه ذوب انجام شده است
مدیر مجتمع عظیم مس سونگون با اشاره به سرمایه گذاری 1.4 میلیارد دلار در احداث این کارخانه گفت: مکان یابی مناسبی برای این کارخانه صورت گرفته و مساحتی به بزرگی 40 هکتار کوه از جایش برداشته شده است.
وی ادامه داد: اگر اعتبارات مورد نیاز برای این کارخانه تامین شود، پس از سه سال می توان شاهد بهره برداری از آن بود.
شریفی همچنین با اشاره به آسیب های زیست محیطی این کارخانه گفت: برای ساخت این کارخانه باید از بهترین تکنولوژی جهان استفاده کنیم زیرا کارخانه ذوب مس سونگون در محیط طبیعی حساسی قرار گرفته است و اگر استانداردهای لازم برای احداث آن رعایت نشود شاهد آسیب های جدی به محیط زیست خواهیم بود.
وی افزود: برای استفاده از این تکنولوژی نیازمند تعامل سازنده با برخی کشورهای اروپایی بویم اما به دلیل بحث تحریم هایی که به وجود آمد، نتوانستیم قرارداد مناسبی با کشورهای دیگر ببندیم و این امر یکی ازعلل های تاخیر در ایجاد این کارخانه شد اما هم اکنون با شرکت اتوتک فنلاند قرار دادمان نهایی شده است.
شریفی ادامه داد: در کنار این کارخانه شاهد ایجاد کارخانجات دیگر همانند واحد تولید اسید سولفوریک، پالایشگاه کارخانه ذوب و همچنین کارخانه تولید اکسیژن نیز خواهیم بود.
مسئولان شرکت مس می خواهند تولید مس را تنها در کرمان خلاصه کنند
الله وردی دهقانی نیز در خصوص وجود برخی تفکرات اشتباه از سوی شرکت ملی مس گفت: مسئولان شرکت ملی مس متاسفانه تاکنون از رسیدگی به کارخانجات ذوب مس سرباز زده و معتقدند ضرورتی ندارد در جاهای دیگر کشور کارخانه ذوب مس داشته باشیم.
وی ادامه داد: هم اکنون حداکثر ظرفیت تولید مس کاتدی در کشور 380 هزار تن در سال است در صورتیکه در برنامه پنج ساله برای تولید 800 هزار تنی و در برنامه 20 ساله نیز تولید یک میلیون و 200 هزار تنی در سال هدف گذاری شده است.
نماینده ورزقان در مجلس افزود: تفکری که این مسئولان دارند، این است که تولید مس را تنها در کرمان منحصر کنند وکارخانه تولید مسی در سایر شهرستان ها و استان ها فعالیت نکند.
وی با بیان اینکه ذخایر مس سونگون به خودی خود خوراک تولید مس کاتد 200 هزار تنی را راحت تامین می کنند، گفت: برای رسیدن به این امر باید تولیدات کنسانتره خود را به سه برابر برسانیم که با توجه به پتانسیل های موجود در مس سونگون دیگر نیازی به واردات کنسانتره به کشور نداشته باشیم.
دهقانی افزود: با تلاش صنعتگران استان می توانیم به عنوان پیشتاز در امر صنعت مطرح شده و استان را به پایتخت مس ایران تبدیل کنیم.
مجتمع مس سونگون به صورت شرکت مستقل درآید
عضو هیئت رئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با تاکید بر کارخانه ذوب سونگون هم در حال ساخت و ساز است، گفت : همزمان با ساخت و ساز کارخانه ذوب مس سونگون، تولید کنسانتره نیز در این منطقه انجام می شود که فاز دو بیشتر از 70 درصد اجرایی شده و وفاز سه نیز بیش از 10 درصد پیشرفت کاری دارد.
وی ادامه داد: برای پیشرفت در صنایع به خصوص در شهرستان ورزقان و مجتمع مس سونگون بهتر است که این مجتمع از وابستگی به شرکت ملی مس در آمده و به صورت شرکت مجزا در آید.
دهقانی افزود: با این امر می توانیم شاهد پیشرفت بالای این مجتمع باشیم زیرا مس سونگون سالانه حداقل 600 میلیارد تومان درآمد دارد که اگر نصف این مبلغ نیز در راه طرح های توسعه این شرکت در نظر گرفته شود ، کافی خواهد بود.
وی با اشاره به نظر خود در خصوص واگذاری این مجتمع به بخش خصوصی گفت: برای ادامه فعالیت این مجتمع سرمایه کلانی لازم است تا جایی که شاید بخش خصوصی نتواند آن را تامین کند، همچنین مواد اولیه مورد استفاده برای این کارخانه از کارخانه مس کشور تامین می شود و در صورت همکاری نکردن آن ها بخش خصوصی نمیتواند این مجتمع را بگرداند.
نماینده مردم ورزقان در مجلس ادامه داد : اگر بخواهیم بخش خصوصی را وارد این ماجرا کنیم باید قراردادی بین این بخش و کارخانه مس کشور ببندیم، هرچند شرکت مس مشکلی در تامین منابع مالی ندارد و تنها مشکل این شرکت عدم اعتقاد به راه اندازی کارخانه جات ذوب مس در شهرستان های دیگر است.
وی افزود: مس کاتد به عنوان یک محصول خام نیازمند صنایع پایین دستی است تا بتوانیم محصولات متنوعی را تولید و صادر کنیم به همین دلیل باید در صنایع پایین دستی مس سرمایه گذاری مناسبی داشته باشیم.
اکنون پس از گذشت چندین سال از وعده های داده شده برای احداث این کارخانه به نظر می رسد باید پتانسیل های لازم برای احداث آن ایجاد شود و نباید از وجود چنین گنجینه بزرگی در صنعت كشور غافل شد.
.......................................
گزارش : فائزه زنجانی
نظر شما