به گزارش خبرنگار مهر، احمد فاضلیان عصر پنجشنبه در نشست تخصصی معتمدین و مصلحین اقوام استان در تالار فخرالدین اسعد گرگانی با بیان این که تنها برای 30 درصد پرونده های ورودی به دادسراهای استان کیفرخواست صادر می شود گفت : این رقم نشان می دهد قضات ما 70 درصد پرونده هایی را مجبور به بررسی می شوند که یا ماهیت قضایی ندارند یا در صورت وجود هسته های مصلحین، امکان سازش طرفین و ارجاع نشدن آن ها به دادسراها وجود دارد.
وی با بیان این که قضات بیش از ظرفیت خود برای حل و فصل دعاوی کار میکنند گفت : استفاده بیش از حد توان دستگاه قضایی بر روند و کیفیت کار تاثیر خواهد گذاشت و نمیتوان انتظارات مردم را آنگونه که شایسته است در حد عدالت برآورده کرد.
فاضلیان با تأکید بر اینکه اصول محاکمه باید عادلانه باشد، خاطرنشان کرد: رعایت همه نکات ، مستلزم زمان لازم است لذا اگر کار در زمان معقول انجام نگیرد با مشکل جدی مواجه خواهیم بود.
وی افزود : اگر بتوانیم با فرهنگ سازی و ایجاد بسترهای سازشی و تقویت نهاد های شبه قضایی از ورود این حجم پرونده به محاکم استان جلوگیری کنیم ، قضات ما در دادگاه ها کمر ، راست می کنند.
رئیس کل دادگستری گلستان با بیان اینکه به دلیل مراجعه مردم به دادسراها ، نهادهای رفع اختلاف غیرقضایی کارکرد اساسی خود را در جامعه از دست داده اند، گفت: باید بررسی شود چرا مردم در بین راهکارهایی که برای حل مناقشاتشان پیش رو دارند اولین انتخابشان مراجعه به دادسراهاست در حالیکه می توانند با تکیه بر فرهنگ کدخدامنشی بسیاری از مناقشات را حل کنند.
احمد فاضلیان؛ تحکیم فرهنگ صلح و سازش را در کاهش ورودی پروندهها به دادگستری موثر خواند و افزود: پرهیز از درگیری و مخاصمه و دعوت به صلح و دوستی ، نص صریح قرآن است و همه مومنان باید نسبت به صلح و دوستی پیشقدم باشند.
وی، یکی از اهداف مهم این نشست تخصصی را استفاده از ظرفیت مردمی برای مصالحه عنوان کرد و گفت: باید تلاش شود تا بخشی از جامعه که اعتبار ویژه و اثرگذار در بین مردم دارند در امر قضایی کمکرسان شوند.
طرح ایجاد هسته های معتمدین
وی با بیان این که طرح ایجاد هسته های معتمدین و مصلحین اقوام به همین منظور ارائه شده است گفت:در این طرح معتمدین و ریش سفیدان در هر منطقه شناسایی و در قالب هسته های سه نفره زیر نظر دادستان یا رئیس دادگستری هر شهرستان فعالیت می کنند.
احمد فاضلیان افزود: این هسته ها وظیفه دارند ، برای صلح و سازش پرونده هایی که از سوی مقامات قضایی استان ارجاع می شود تلاش کنند.
وی با بیان اینکه این هسته ها در مساجد شکل می گیرد گفت: شناسایی آسیب ها وانحرافات فرهنگی و اجتماعی شایع در محلات ، کشف علل و زمینه بروز انحرافات و کمک به مصالحه و آشتی بین مردم از اقداماتی است که این هسته ها می توانند با همکاری دادگستری ، انجام دهند.
وی با بیان این که عضویت در این هسته ها نیاز به سواد و تحصیلات عالیه ندارد افزود : هر کسی که مردم اورا قبول دارند و معتمد قوم و محله خود است می تواند در این زمینه عضویت داشته باشد.
فاضلیان با بیان اینکه تلاش کریدم در کنار این هسته ها، بنیاد صیانت از خانواده را با مشارکت نهادهای حقوقی و اشخاص حقیقی را هم بنیان گذاری کنیم گفت : این بنیاد نیز به زودی در سطح استان کار خود را آغاز خواهد کرد.
وی با بیان این که دادگستری تلاش می کند از همه ظرفیت های مردمی که می تواند در کاهش جرایم نقش داشته باشد استفاده کند گفت : هسته های نخبگان هم برای انجام کارهای پژوهشی در زمینه کاهش آسیب های اجتماعی و جلوگیری از وقوع جرم ، تشکیل شده اند.
رئیس کل دادگستری استان با اشاره به برگزاری جشنواره اقوام ایران زمین در گرگان گفت : این جشنواره فرصت مغتمنی است برای استفاده از ظرفیت معتمدین و مصلحین به منظور کاهش آسیب های اجتماعی که یکی از نیازهای اساسی و مطالبات مردم است.
احمد فاضلیان با بیان این که تنوع اقوام ، فرهنگ و آداب و رسوم ، سبک زندگی متفاوتی را در استان ایجاد کرده است افزود: دین مبین اسلام، وحی الهی، فرهنگ غنی و پاک ایرانی و سرزمین ، مهمترین نقطه اتصال و مشترک اقوام استان است.
وی خاطرنشان کرد: در کنار همه جاذبه ها و تعاملات اقوام و نزدیکی های مذاهب و در سایه زیبایی های طبیعی و افتخارات تاریخی استان، متاسفانه در چند سال اخیر شاهد رشد برخی آسیب ها در روابط مردم هستیم که از آنها تحت عنوان جرم و آسیب های اجتماعی یاد می شود.
به گفته وی، ترویج فرهنگ نزدیکی اقوام، بالا بردن قدرت تحمل فرزندان، نهادینه کردن صلح، گذشت و سازش بین طرفین اختلاف و ترویج ارزش ها و اخلاقیات در جامعه از جمله نیازهای جامعه امروزی هستند.
فاضلیان با اشاره به کاربرد فرهنگ ریش سفیدی در جامعه افزود: این فرهنگ در حل و فصل دعاوی شکایات در امور خانوادگی، رفع اختلافات محلی، اموری که ماهیت قضایی ندارند یا از پیچیدگی کمتری برخوردارند ، حل اختلاف و برقراری صلح و سازش بین اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی به کار می رود.
جای خالی ریش سفیدان در حل معضلات اجتماعی
معاون سیاسی امنیتی استاندار گلستان نیز در این نشست با اشاره به جای خالی ریشسفیدان در حل معضلات اجتماعی گفت : جامعه سنتی در مقایسه با جامعه مدرن امروزی از آرامش بیشتری برخوردار بود چراکه نقش بزرگان و ریشسفیدان نسبت به جامعه کنونی پررنگتر دیده میشد.
علیرضا جمشیدی با تاکید بر ضرورت اثرگذاری مصلحین و معتمدین در جامعه افزود : نظام دینی به دنبال مدیریت جامعه است نه تسلط بر آن و نظام جمهوری اسلامی ایران برای سازگاری در یک نظام اجتماعی در تلاش است که این هنرِ انقلاب را نمایان و برجسته کند.
جمشیدی تصریح کرد: نظام سلطه بر روی برخی آمارهای نظام اسلامی مطالعه دارند و درصدد ارزیابی نقش موثرین و معتمدین در جامعه هستند تا به همان اندازه در یک جامعه نفوذ کنند.
وی با بیان اینکه نظام سلطه یک نظام زیادهخواه است تاکید کرد : شرط ایستادگی در مقابل نظام سلطه وحدت، انسجام، اقتدار و امنیت ملی است.
جمشیدی با برجسته خواندن نقش نخبگانِ مصلح در جامعه گفت : باید تلاش کرد تا در دنیای مدرن با وجود تفاوت های موجود به یک سازگاری اجتماعی و عمومی دست یابیم.
دبیر هفتمین جشنواره بین المللی فرهنگ اقوام ایران زمین نیز در نشست تخصصی مصلحین و معتمدین اقوام ،استان گلستان را ایرانی کوچک خواند و تصریح کرد: اقوام مختلف با وحدت کامل در کنار هم دراین استان زندگی می کنند.
قربان عباسی با بیان اینکه با ورود خوب به این عرصه می توان از کمک اقوام در کاهش برخی جرایم استفاده کرد، گفت: باید در بحث جرایم و کاهش آن، چنین نشست هایی برگزار شود تا شاهد کم شدن آسیب ها در سطح جامعه باشیم.
وی افزود: در بسیاری از مناطق نیز به این نتیجه رسیده اند که معتمدان و ریش سفیدان تاثیر به سزایی در کاهش جرایم دارند.
عباسی با بیان این که جشنواره بین المللی فرهنگ اقوام ایران در تقویم جهانی ثبت شده است تصریح کرد : ما به دلیل برخورداری از 15 قوم و متنوع بودن صنایع دستی این اقوام باید به سمت نزدیک تر کردن اقوام به یکدیگر گام برداریم.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه گلستان استان نیز با تاکید بر پررنگ شدن نقش مسئولان دولتی در کاهش آسیبها گفت : با توجه به پیچیدگی آسیبهایی که انسان عصر حاضر را تهدید می کند باید به دنبال طرح و بررسی نقشه راه باشیم تا درصد آسیبها روند نزولی به خود بگیرد.
حجتالاسلام سیدمحمدجواد رئوفسیدنژاد با بیان اینکه توجه به آسیبها در دین مبین اسلام مورد تأکید قرار گرفته است، گفت: راهکارهای حل مشکلات در کتاب الهی اشاره شده است که اگر جامعه بر اساس آن پیش برود توفیقات خوبی در انتظارمان خواهد بود.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان گلستان با بیان اینکه درمان آسیبها در چهار عنصر تعلیم و تربیت، تقوا، یاد مرگ و درمان شهوت است افزود : نخستین و اساسیترین نقش تعلیم و تربیت به عهده والدین است و در گام بعدی باید مبلغان و افرادی که به عنوان ترویج کننده دین در جامعه هستند نقشآفرینی کنند.
رئوفسیدنژاد با استقبال از تشکیل هسته های معتمدین و ریش سفیدان در مساجد گفت : استقرار این هسته ها در مساجد میتواند در کاهش آسیبها موثر واقع شود.
نظر شما