۲۳ مهر ۱۳۹۲، ۱۱:۱۶

در چهاردهمین جشن خانه موسیقی

برترین‌های موسیقی در 2 سال گذشته معرفی شدند/ درخواست ایجاد دادسرای ویژه هنرمندان

برترین‌های موسیقی در 2 سال گذشته معرفی شدند/ درخواست ایجاد دادسرای ویژه هنرمندان

چهاردهمین جشن خانه موسیقی دوشنبه 22 مهر ماه با حضور تعدادی از هنرمندان و تقدیر از برگزیدگان موسیقی طی دو سال گذشته در تالار وحدت برگزار شد.

به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای این مراسم حمیدرضا نوربخش مدیر عامل خانه موسیقی ضمن تقدیر از اعضای خانه موسیقی در برگزاری دوره چهاردهم جشن خانه موسیقی خاطرنشان کرد: در این دوره از جشن خانه موسیقی که با حمایت همه اعضای بزرگوار این نهاد برگزار شد اساتید بزرگواری به عنوان داور حضور داشتند که طی این مدت ساعت ها وقت گذاشتند و آثار را شنیدند و به قضاوت آنها پرداختند بنابراین لازم است از همین جا مراتب تقدیر خود را به این هنرمندان فرهیخته اعلام کنم.

تجلیل از بزرگان موسیقی نواحی ایران

بعد از صحبت‌های نوربخش و پخش چند نماهنگ از اساتید موسیقی ایرانی و اجرای یک برنامه ترکیبی موسیقی نواحی با اجرای هنرمندان برگزیده موسیقی نواحی ایرانی از احمد محسن‌پور هنرمند موسیقی قومی مازندران، عاشیق حسن اسکندری هنرمند موسیقی آذربایجان، غلامرضا آلماجوقی هنرمند موسیقی نواحی بخش خراسان، بهرام مهربخش نوازنده نی انبان بوشهری و کوورش اسدپور شاهنامه خوان بختیاری به عنوان هنرمندان پیشکسوت عرصه موسیقی نواحی در حضور محمدرضا شجریان، مصطفی کمال پورتراب و داود گنجه ای تقدیر به عمل آمد.

قرائت بیانیه و امیدواری برای عملی شدن وعده های رییس جمهور

قرائت بیانیه خانه موسیقی با محوریت تحلیل شرایط این سالهای موسیقی در حضور علی مرادخانی معاون هنری وزیر ارشاد از جمله بخش های دیگر جشن خانه موسیقی بود.

در این بیانیه که توسط ژاله صادقیان مجری برنامه قرائت شد، آمده است: پس از نزدیک به پانزده سال که از فعالیت تنها نهاد مدنی موسیقیدانان کشور یعنی خانه موسیقی ایران می گذرد دیگر نیازی به اثبات این تشکل مردم‌نهاد نیست و شاید نیازی هم به قرائت بیانیه نباشد چراکه در عهد مسئولانی که هنر فاخر و تاثیرگذار موسیقی را با پفک مقایسه و به آن تشبیه می کردند خواندن بیانیه کوبیدن آب در هاون بود. اما اینک که قرار است به تدبیر، امید داشته باشیم و مسئولانی با گوش شنوا به چند نکته به عنوان نخستین و انشاالله آخرین بیانیه در دولت تفکر و تعقل و تدبیر اشاره می کنیم:

خانواده بزرگ هنر موسیقی در کشور بیش از هرچیز به احترام، کرامت و شان و اعتبار از دست‌رفته خویش می اندیشد و خواستار بازگشت هنر و هنرمند به جایگاه والایی است که استحقاق آن را دارد. این جایگاه بارها و بارها از سوی دستگاه‌ها و نهادهای مرتبط و غیر مرتبط با موسیقی مخدوش شده است.

عمر و سرمایه خیل عظیم جوانان و استعدادهای درخشان هنر موسیقی در پیچ و خم های جانفرسای اداری و قوانین نانوشته و اعمال سلیقه های بی ربط و بیکاری و هزاران مانع دیگر در حال نابودی است. مسئولان  باید در اسرع وقت چاره ای بیندیشند. بزرگان و موسیقیدانان معمر و پیشکسوت که عمر گرانمایه خود را برای اعتلای فرهنگ و هنر ایران زمین هزینه کرده اند در ایامی که نیاز به توجه و رسیدگی دارند مغفول واقع شده اند و این نقیصه در بخش موسیقی نواحی و قومی ایران به علت دوری از مرکز مضاعف است.

اقتصاد هنر یکی از مهمترین مقولات برای فعالیت هنرمندان بویژه جوانان و نسل نو در این عرصه است. در زمانه ای که هزاران مانع برای فعالیت هنرمندان و موسیقیدانان وجود دارد این چرخه معیوب و ناسالم است و گرانی و اجحاف محل ها و مکانهای اجرای کنسرت که اکثریت قریب به اتفاق آنها دولتی است این بار گران را بر دوش هنرمندان سنگین تر کرده است.

خانه موسیقی از همه مسئولان بویژه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری تهران، حوزه هنری، سازمان صدا و سیما و همچنین از بخش خصوصی و خیران و فرهنگ‌دوستان تقاضا دارد در اولین فرصت نسبت به ساخت تالار و محلی مناسب اجرای کنسرت که به خود هنرمندان تعلق داشته باشد اقدامی عاجل نمایند. جامعه هنرمندان کشور از دستگاه قضایی انتظار دارند دادسرایی ویژه هنرمندان اختصاص دهند تا همه مجریان و دست اندرکاران قضایی آن با موضوع کپی رایت به خوبی آشنا بوده و از سرقت روزافزون اندیشه و آثار هنرمندان جلوگیری نمایند.

و بالاخره اینکه اگر تدبیری هست باید نتیجه آن آزاد گذاشتن هنرمندان برای تولید و خلاقیت باشد و اگر چنین شد دیگر نالیدن از نبود بودجه نیازی نیست چرا که هنر والا خودکفایی را به دنبال خواهد داشت مگر در مواردی خاص که نهاد صنفی می تواند با همپوشانی و حمایت از هم صنف نواقص را جبران نماید به شرطی که وعده رئیس جمهور منتخب محقق شود و امور به صنف واگذار شود.

تجلیل از بانوان پیشسکوت موسیقی ایرانی

بر اساس گزارش مهر، پس از قرائت بیانیه صنفی خانه موسیقی در حضور علی مرادخانی، شهرام ناظری و حسین علیزاده از تعدادی از بانوان هنرمند و پیشکسوت عرصه موسیقی تجلیل به عمل آمد.

فخری ملک‌پور نوازنده پیانو، گیتی وزیری‌تبار فرزند حسن وزیری‌تبار و از شاگردان روح‌الله خالقی، ملیحه سعیدی نوازنده قانون و شاگردان مهدی مفتاح، آذر هاشمی نوازنده سنتور و سرپرست گروه نغمه، مهرک صفائیه نوازنده پیانو و از شاگردان اقدس پورتراب سودابه سالم کارشناس موسیقی کودک و بهناز ذاکری نوازنده سنتور از جمله هنرمندانی بودند که از آنها تقدیر به عمل آمد.

ای کاش آقای وزیر اینجا به ما توضیح می داد...

به گزارش خبرنگار مهر در ادامه این مراسم داریوش پیرنیاکان سخنگوی خانه موسیقی از عدم حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم انتقاد کرد و گفت : ای کاش وزیر ارشاد در این مراسم حضور داشت و در این مورد به ما توضیح داد که چرا مدیران کل ارشاد استان ها به راحتی اجازه دارند کنسرتی را که با مجوز رسمی وزارت ارشاد می تواند برنامه اجرا کند، لغو کنند؟

این نوازنده پیشسکوت تار با اشاره به معضلات دیگر حوزه موسیقی در کشور گفت: متاسفانه جوانان هنرمندی که در دانشگاه‌های هنری مشغول به تحصیل هستند جایی برای فعالیت ندارند و مهم تر و بدتر اینکه وقتی هم جایی برای فعالیت داشته باشیم کسی ما را به رسمیت نمی شناسد و جالب است وقتی در جایی نامی از هنرها می برند موسیقی در بین این نام ها جایگاهی ندارد.

سخنگوی خانه موسیقی در ادامه صحبتهای خود به مسائل فقهی فعالیت در حوزه موسیقی پرداخت و گفت: هیچ روایتی که نشان دهد موسیقی حرام است وجود ندارد، از سوی دیگر این درست نیست که ما جمعیت زیادی از شنوندگان موسیقی را نادیده بگیریم. من از فقهای گرامی می خواهم برای ما توضیح دهند که کجای دین ارزشمند اسلام موسیقی را حرام اعلام کرده است.

وی افزود:  ضمن اینکه مشکل صدور مجوزها، سالن اجرای کنسرت، مشکلات بانوان فعال در زمینه موسیقی و ...از جمله مشکلات دیگری است که باید بیشتر از اینها به آن توجه شود. ما برای اجرای برنامه و تمرین نیازمند سالن های ویژه هستیم. آیا نباید فکری به حال دخالت های غیر موجه در کنسرت های شهرستان شود؟ اصولا مدیر کل ارشاد یک استان چگونه می تواند کنسرت دارای مجوز از وزارت ارشاد را لغو کند؟ چرا ارکستر سمفونیک و ارکستر ملی به راحتی تعطیل می شود و اقدامی هم برای تجدید نظر در فعالیت آن صورت نمی گیرد؟

بعد از صحبتهای پیرنیاکان و در بخش دیگری از مراسم تقدیر از هنرمندان موسیقی از فرهنگ شریف نوازنده پیشکسوت تار، نصرالله ناصح پور خواننده و نوازنده پیشکسوت موسیقی ایرانی، یوسف پوریا سازنده پیشکسوت ساز و منوچهر ریاحی صدابردار پیشکسوت موسیقی در حضور فرهنگ شریف، هوشنگ ظریف و حسنن ریاحی تقدیر به عمل آمد.

هیچ نهادی برای حفظ موسیقی ایرانی تلاش نمی کند

بعد از این بخش، فریدون شهبازیان نماینده هیات داوران برای انتخاب برترین آلبوم‌های 2 سال گذشته به روی صحنه آمد و بیاینه هیئت داوران را قرائت کرد.

در بخشی از این بیانیه آمده است: در چند سال اخیر رسانه‌های گروهی درباره ویژگی‌های موسیقی سنتی و ارکسترال بسیار نوشتند. لذا درباره ویژگی‌های این گونه ها صحبت نمی‌کنم و درباره موقعیت در موسیقی و موسیقی در موقعیت سخن می‌گویم. موقعیتی که نادیده گرفته شده لذا حوصله بزرگان صرفاً تاریخ شده و از جغرافیای موسیقی غافل ماندند. آیا ما در حال حفظ اصالت و والای موسیقی گام برمی‌داریم یا از بار ارزش‌های موسیقی برای سرگرمی مردم می‌کاهیم؟ در این سال‌ها انواع موسیقی غربی به خورد خلایق داده می‌شود و هیچ نهادی نیست که بتواند از این تداخل برای حفظ موسیقی جلوگیری کند. این موسیقی به جای تهذیب اخلاق و تربیت فرهنگی موجب تنزل سلیقه مردم خواهد شد. در این میان ناشران موسیقی به انگیزه امکانات پا روی ارزش‌های موسیقی می‌گذارند و به مسیری می‌روند که به مال اندوزی می‌انجامد. برای حل مشکلات و داشتن موسیقی بالنده با آکروبات بازی و قطار کردن حرف‌های مولوی و مراغی کاری از پیش نمی‌رود.

این بیانیه می افزاید:چرا مردم موسیقی سنتی گوش نمی‌دهند ؟ چون آنچه به نام موسیقی سنتی به خورد ما می‌دهند واقعی نیست؛ اگر ملودی های جذاب هم شنیده می‌شود از موسیقی محلی به صدا درمی‌آورد. در میان 40 آلبوم به تعداد انگشتان دست آثار قابل توجه وجود داشت و متاسفانه اکثر آثار از راهیابی به دوره نهایی بازماندند  این در حالی است که تنها گروه نوازان ارکسترال  توجه ما را جلب کردند.

شهبازیان در ادامه قرائت این بیانیه خاطر نشان کرد: برای آنکه موسیقی را از ورطه‌ای که در آن گرفتار آمده نجات داد، حمایت دولت از هنرمندان لازم است تا هنرمندان برای امرار معاش آثار را روز به روز نازل‌تر عرضه نکنند. تشکیل فرهنگستان موسیقی دومین راه است. می‌توان پیش از آنکه هنرمندان موسیقی نواحی از دنیا بروند آثارشان را ثبت کرد و لحن و لهجه آنها را گرفت و چارچوب را حفظ کرد و در مقام موسیقی سنتی جای داد که توسعه مقام‌ها را سبب شود و در عین حال نظام ردیف‌نوازی را بر هم نزند. تدریس موسیقی در آموزشگاه‌ها تولید و بخش موسیقی و قومیت موسیقی که عدم آن به موسیقی لطمه وارد می‌کند باید مورد توجه قرار گیرد.

معرفی آلبوم‌های برتر موسیقی

تجلیل از معین کرمانشاهی ترانه سرای پیشکسوت، اهدای جایزه مشترک بهترین آلبوم موسیقی کلاسیک غربی به سید مهدی حسینی آهنگساز آلبوم "مونودیزم" و محمد سعید شریفیان آهنگساز آلبوم "زمین و آفتاب" و جایزه بهترین آلبوم موسیقی کلاسیک ایرانی به شاهین شهبازی آهنگساز آلبوم "آبروی آب" از بخش های دیگر این مراسم بود. همچنین غلامرضا ترابی مدیر موسسه پیام اسلام به عنوان ناشر پیشسکوت معرفی و لوح تقدیر خود را دریافت کرد.

پخش نماهنگی از بیوگرافی هنرمندان تقدیر شده موسیقی نواحی در جشن خانه موسیقی  توسط گروه سازینه، پخش کلیپی از پیشکسوتان موسیقی سنتی ایرانی و درگذشتگان سالهای گذشته موسیقی ایرانی، اجرای یک قطعه مشترک و تلفیقی از موسیقی نواحی شامل شاهنامه خوانی، گروه سوار بازی منطقه ازگل، ترانه کدخدا با رقص گیله مرد (اجرای نمادین کشت و زرع)، اجرای حرکات موزون ایل قشقایی و بختیاری همراه با تکنوازی سازهای این منطقه، آیین چوب بازی منطقه خراسان، آیین های آوازی و حرکات موزون منطقه آذربایجان، اجرای موسیقی نواحی و حرکات نمایشی موسیقی منطقه مازندران و کردستان و تکنوازی نی انبان محسن شریفیان در حوزه موسیقی منطقه بوشهر از جمله برنامه هایی بود که دراین مراسم برای مخاطبان ارائه شد.

همچنین ستاره هستی نوازنده کمانچه و تارا پیراینده نوازنده تار از برگزیدگان جشنواره موسیقی جوان، گروه سپید و سیاه به سرپرستی پیمان میر آقاسی و خوانندگی وحید تاج و ارکستر بادی تهران به سرپرستی سینا ذکایی و رهبری ارکستر جاوید مجلسی به اجرای قطعات موسیقایی پرداختند.

هوشنگ ظریف، حسین دهلوی، فرهنگ شریف، امین الله رشیدی، محمدرضا شجریان، شهرام ناظری، حسین علیزاده، هادی منتظری، محمد سریر و داوود گنجه‌ای از جمله هنرمندانی بودند که در این مراسم حضور داشتند.

کد خبر 2156140

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha