۱۱ آبان ۱۳۹۲، ۱۰:۰۹

غرویان در گفتگو با مهر؛

آغاز تحول در علوم انسانی از متون درسی است/ قدر جرقه های کوچک در علوم انسانی را بدانیم

آغاز تحول در علوم انسانی از متون درسی است/ قدر جرقه های کوچک در علوم انسانی را بدانیم

یک پژوهشگر مسائل فرهنگی و دینی با بیان اینکه زمینه ها برای تحولات در علوم انسانی و علوم عقلی معمولاً از جرقه های کوچک آغاز می شود، تأکید کرد: آغاز تحول در علوم انسانی از متون درسی است. البته استفاده از ترجمه ها ایرادی ندارند ولی بهتر است در کنار ترجمه ها تولید علم داشته باشیم.

آیت الله محسن غرویان در مورد پیش نیازهای فرهنگی رشد و توسعه علوم انسانی در کشور به خبرنگار مهر گفت: همانطور که از اسم علوم انسانی پیداست بر محور انسان شناسی استوار است و خود انسان شناسی هم بخشی از فلسفه است. یعنی مبتنی بر جهان بینی و فلسفه است. بنابراین پیش نیاز توسعه علوم انسانی تبیین مبانی فلسفه است.

وی افزود: فلسفه های مختلفی هم امروز در جهان است، از جمله فلسفه اسلامی که بر اساس جهان بینی الهی استوار است، فلسفه های اومانیستی و ماتریالیستی هم داریم. فلسفه هایی که در روش شناسی پوزیتویست هستند یعنی تحصل گرا و آمپریسم به معنای اینکه تجربه گرایی را اصل می دانند. این مبانی باید تفاوتشان با یکدیگر روشن بشود آنوقت علوم انسانی بر اساس فلسفه مورد قبول ما تبیین شود.

این محقق و پژوهشگر مسائل فرهنگی و فلسفی درمورد اینکه چگونه می توان فرهنگ عمومی را متوجه اهمیت علوم انسانی ساخت، گفت: عمدتاً علوم انسانی در دانشگاه ها پی ریزی می شوند یعنی دانشجویان و نسل جوان ما همچنین در حوزه های علمیه مبانی علوم انسانی را مورد بحث و بررسی قرار می دهند. اگر این بحث ها را در محافل دانشگاهی و مراکز علمی آکادمیک خودمان جدی بگیریم همانطور که مقام معظم رهبری در مورد کرسی های نظریه پردازی تأکید دارند، تولید علم و جنبش نرم افزاری به صورت عملی و کاربردی در بیاید، می توانیم به آینده این مباحث در فرهنگ عمومی جامعه امیدوار بشویم.

عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه در مورد اینکه فهم اهمیت و ضرورت تحول در علوم انسانی چگونه در فرهنگ عمومی نهادینه می شود نیز یادآور شد: باید کتب درسی ما عمدتاً تغییر بکنند. آغاز تحول در علوم انسانی از متون درسی است. البته استفاده از ترجمه ها ایرادی ندارند ولی بهتر است در کنار ترجمه ها تولید علم داشته باشیم. تفکرات جدید و کسانی که در مسائل علوم انسانی و فلسفی صاحب نظر هستند باید به آنها اهمیت و بها داده شود ولو یک نظریه به نظر ما خیلی ابتدایی می آید اما می تواند یک جرقه ای در ساحت علوم انسانی ایجاد کند.

غرویان در پایان تأکید کرد: باید این جرقه را گرفت تبیین و نقد و بررسی کرد . زمینه ها برای تحولات در علوم انسانی و علوم عقلی معمولاً از جرقه های کوچک آغاز می شود . قدر این جرقه های کوچک را باید دانست و آن را ادامه داد تا به نتایج مطلوب دست پیدا کنیم.

کد خبر 2158122

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha