به گزارش خبرنگار مهر، 25 سال از پايان هشت سال دفاع مقدس مي گذرد ولي همچنان در كردستان انفجار مين هاي برجاي مانده از آن سالها باعث مرگ و همچنين رخمي شدن افراد مي شود و اين مهم در حالي است كه بارها مسئولان كشوري و استاني وعده پاكسازي كامل مين هاي بر جاي مانده از هشت سال دفاع مقدس را مطرح كرده اند.
روز 26 مهر ماه سال جاري بازي كودكان نشكاش مريوان قرباني انفجار مين شد و در اين حادثه دلخراش هفت كودك معصوم زخمي شدند و متاسفانه يكي دو نفر از آنها در اين ميان با قطعي اعضاي بدن خود مواجه شدند.
فرماندار شهرستان مريوان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به جزئيات وقوع اين حادثه عنوان كرد: بر اساس گزارش هاي تهيه شده، این کودکان از اهالی روستای نشکاش شهرستان مریوان بودند که روز گذشته حین بازی و با انفجار مين زخمي شده اند.
عبدالله رشيدي پور بيان كرد: اين مين بر جاي مانده از زمان جنگ تحمیلی بوده كه به دلیل نا آشنایی اين كودكان با خطرات آن و بازی با آن، مین منفجر شده و متاسفانه در جريان اين انفجار هر هفت نفر آنها زخمی شدند.
رئيس مركز مين زدايي كشور: كردستان منطقه آلوده به مين ندارد
در حالي كه ابتداي هفته جاري انفجار مين كام كودكان مريواني را تلخ كرد رئيس مرکز مين زدايي کشور فروردين ماه سال 89 گفت: هم اکنون تنها 75 هزار هکتار ازمناطق غرب و جنوب کشور به مين، بمب هاي عمل نکرده و گلوله هاي مختلف آلوده است و براي پاکسازي کامل اين مناطق، حداقل سه سال ديگر زمان لازم است .
سعيدي با بيان اين که در استان هاي ايلام، خوزستان، کرمانشاه، کردستان و آذربايجان غربي، به ترتيب بيشترين تعداد مين کاشته شده بود، گفت: مناطق آلوده در استان هاي کردستان و آذربايجان غربي، ديگر وجود ندارد و هم اکنون کار براي پاکسازي کيفي تر اين مناطق و محل هايي که احتمال دارد مين وجود داشته باشد، ادامه دارد.
هر چند رئيس مركز مين زدايي كشور مدعي پاكسازي كامل استان كردستان از وجود مين هاي بر جاي مانده از هشت سال دفاع مقدس است كه در مهر ماه 92 و بيش از سه سال از وعده اين مسئول كشوري بار ديگر انفجار مين در كردستان قرباني مي گيرد.
وزير دفاع دولت نهم: تا پايان سال 91 كار پاكسازي ميادين مين تمام مي شود
وعده هاي مسئولان در خصوص پاكسازي كامل از وجود مين هاي زمان هشت سال دفاغ مقدس در استان كردستان به وزير وقت دفاع كشور نيز رسيد به گونه اي كه سردار وحيدي هم در فروردين ماه سال 89 گفت: حدود 73 هزار هكتار ديگر از اراضي آلوده به مين و گلوله هاي عمل نكرده در استان هاي خوزستان، ايلام، كرمانشاه، آذربايجان غربي و كردستان باقي مانده كه پيش بيني مي شود تا پايان سال 91 كار پاكسازي آنها به اتمام برسد.
سردار وحيدي شناسايي دقيق مناطق آلوده در پنج استان كشور، تهيه نقشه جامع آلودگي با بهره گيري از سامانه GIS به تفكيك استاني، ايجاد دستگاه نظارت مستقل از اجرا براي اعمال نظارت مستقيم و نظارت عاليه و بهره گيري از تجهيزات مناسب و تهيه و اجراي طرح جامع آموزش و پوشش بيمه اي براي نيروهاي پاكسازي را از ديگر اقدامات در اين عرصه ذكر كرد.
دستگاه هاي مقصر در حادثه انفجار مين مريوان شناسايي شوند
در همين حال نماینده مردم شهرستان هاي مریوان و سروآباد در مجلس شورای اسلامی با اشاره به حادثه انفجار مین در مریوان گفت: در خانه ملت قطعاً از وزیر کشور و وزیر دفاع سؤال شده و تذکر شفاهی به آنان داده میشود چرا كه كوتاهي شماري از مديران و مسئولان در اين قضيه كاملا مشهود است.
اميد كريميان با اشاره به محل وقوع اين انفجار و زخمي شدن هفت كودك مريواني عنوان كرد: بر اساس گزارش هاي تهيه شده از سوي متوليان مناطقی که پاکسازی شدهاند، انفجار مجدد در آنها رخ داده است و اين مشخص مي كند که پاکسازی در این مناطق به صورت دستی و بدون ظرافت خاص انجام شده و در این مورد دقت لازم اعمال نشده است.
وی در پایان به نقش استانداری كردستان در پاکسازی مین اشاره کرده و يادآور شد: در این میان استانداری کردستان هم دستگاهی است که مناطق آلوده به مین را تحویل میگیرد و صحت و سقم پاکسازی را تأیید میکند که در این مورد هم کوتاهی شده است.
در همين حال صالح نيكبخش وكيل دادگستري گفت: هرچند استفاده از مين و به کارگيري آن در جنگ هاي محلي و منطقه اي ممنوع شده و براي مبارزه با آن، کمپين ها و سازمان هاي مردم نهاد تشکيل شده است و سازمان ملل متحد هم داعيه مبارزه با آن را دارد با اين حال توليد و تجارت مين همچون ساير سلاح هاي کشتارجمعي همچنان مرگ مي آفريند و قرباني مي گيرد.
اين وكيل دادگستري عنوان كرد: چنانکه در اين روستا و بسياري از روستاهاي ديگر اگرچه پايگاه هاي نظامي تخليه شده ولي محيط اين پايگاه ها از مين هاي تعبيه شده در زير خاک پاکسازي نشده و يا در مواردي چون روستاي نشکاش با وجود اينکه پايگاه متروکه در ارتفاعات مشرف بر روستا قرار دارد ولي بارندگي هاي مداوم و سيل آسا و حرکت خاک، مين کاشته شده را حرکت داده و به داخل روستا آورده بود که فاجعه آفريد.
وي افزود: بدون شک تلاش هايي براي پاکسازي مناطقي که در آن مين کاشته شده صورت گرفته است ولي اين تلاش ها ناتمام مانده و حوادثي همانند آنچه اخيرا روي داد، نشان مي دهد که نبايد فقط به مين روبي در مناطق اطراف پايگاه ها اکتفا کرد و به حوادث طبيعي چون حرکت زمين و خاک توجه کنيم و حوادثي چون امکان حرکت مين ها را هم مدنظر قرار دهيم.
در كنار اظهارات متناقض مسئولان كشوري در خصوص پاكسازي كامل مناطق آلوده به مين در استان كردستان و قرباني شدن هفت كودك در شهرستان مريوان اين نكته مشهود است كه بايد همتي جدي در راستاي رفع اين معضل چاره انديشي شود تا زمينه براي رفع كامل آن فراهم شود.
نظر شما