به گزارش خبرنگار مهر، همایش بین المللی باستان شناسان جوان با حضور جمعی از باستان شناسان ایرانی و خارجی از روز 5 آبان ماه در تالار فردوسی دانشگاه تهران برگزار شده است و تا روز هفتم ادامه دارد. در این همایش اسماعیل همتی مقاله خود را درباره نگاهی به پژوهش های باستان شناختی، مجموعه معماری دستکند زیرزمینی ارزانفود همدان ارائه کرد.
وی گفت: شهر زیرزمینی ارزانفود دارای فضاهای مختلفی است که به یکدیگر ارتباطی ندارند. توانستیم در آنجا چند کارگاه ایجاد کنیم.
وی گفت: مرحله ای از پژوهش در این شهر زیرزمینی پاک سازی است. لازم بود تا قلوه سنگ ها و رسوب های فضاها پاک شوند. این پاک سازی تا مرحله ای انجام می شد که حدس بزنیم به یافته ها دست پیدا کرده ایم.
وی گفت: بخشی از این سنگها از طریق ورودی هایی که بعدها مسدود شده بودند به این مکان آمده اند. بخشی نیز مربوط به سازه های سنگ چین داخل فضا بود.
وی ادامه داد: در بخش مستندنگاری فضاها لازم بود پلان دقیقی از آنها داشته باشیم، به دلیل سعی کردیم از کارهای میان رشته ای استفاده کنیم اما برخی از کارشناسان و متخصصان می گفتند این کار محقق نمی شود چون فضاها دو یا سه طبقه است بنابراین سعی کردیم از پلان دستی استفاده کنیم.
همتی بیان کرد: انباشتها و رسوباتی که در این فضاها قرار دارند ناشی از فعالیت کشاورزان منطقه روی این شهر زیرزمینی بوده که به داخل نفوذ پیدا کرده است.
وی گفت: 66 فضا در محوطه شناسایی و مستندسازی شده و از این فضاها 11 مورد کاوش شد. در برخی از فضاها حتی سفال آشفته در لایه های رسوبی وجود نداشت. همچنین کف سازی های این فضاها با سنگ گرانیت انجام شده است.
وی گفت: بر اساس شواهد سفالی این مجموعه می تواند در دوره اشکانی یا قبل از آن ایجاد شده باشد. بر اساس مطالعات تاریخی و تطبیقی یافته های باستان شناختی این محوطه در دوره های تاریخی قرون میانی و متاخر اسلامی به طور متوالی مورد استفاده قرار گرفته است.
در بین سخنرانی های همتی، فرانکو یکی از باستان شناسان خارجی حاضر در همایش گفت: احتمال دارد که بقایایی در این شهر زیرزمینی وجود داشته باشد که نشان دهد از این محوطه برای نگهداری حیوانات استفاده می شده است اما همتی در پاسخ به او گفت: اگر فضولات در این فضا باقی بماند و زیر لایه های رسوبی قرار گیرد رنگ سیاه رنگی به خود می گیرد و ممکن است بوی تعفن ایجاد کند اما لایه های سیاهی که موجود است، نشان دهنده وجود فضولات حیوانی نیست بلکه رسوبات ناشی از فعالیتهای کشاورزی روی این شهر زیرزمینی است.
وی گفت: در این منطقه طویله هایی به نام زاغه وجود دارد که با این شهر زیرزمینی بسیار متفاوت هستند.
یکی دیگر از باستان شناسان ایرانی حاضر در همایش از شهر همدان به تهران آمده بود گفت: سایت ارزانفود همدان بسیار منحصر به فرد است و نمی توان آن را محلی برای نگهداری حیوانات دانست. ما حتی شهر تاریخی سامن را نیز داریم که در آن 60 نوع نمونه انسانی دیده شده است. وسعت سه هکتاری برای ارزانفود نمی تواند محلی برای نگهداری حیوانات بوده باشد.
نظر شما