به گزارش خبرگزاری مهر، لیلا رستگار افزود: سن یکی از عوامل موثر در افزایش خطر سرطان پستان است و بیش از نیمی از مبتلایان به این سرطان، بالای 65 سال هستند.
وی دخترانی را که پیش از سن 12 سالگی اولین قاعدگی خود را تجربه میکنند نیز در ردیف افراد پرخطر برای سرطان پستان برشمرد و اظهار داشت: زنانی که زایمان نداشتهاند بیش از سایرین در معرض خطر این سرطان هستند.
این کارشناس بهداشت خانواده در خصوص ارتباط یائسگی و سرطان پستان نیز گفت: یائسگی دیررس که پس از سن 55 سالگی باشد، ضافه وزن پس از یائسگی و درمان جایگزین با هورمون پس از یائسگی، موجب افزایش خطر بروز سرطان پستان میشود.
رستگار افزود: تراکم زیاد بافت پستان، وجود سابقه سرطان پستان در یکی از اقوام نزدیک پیش از یائسگی و سابقه سرطان پستان در یکی از پستانها، دیگر عواملی موثر در بروز سرطان پستان هستند که باید مورد توجه جدی قرار گیرند.
وی با بیان اینکه تنها خانمها در معرض خطر سرطان پستان نیستند، اظهار داشت: اگرچه در سرطان پستان جنسیت نقش مهمی را ایفا میکند، اما در آقایان نیز احتمال ابتلا به این سرطان وجود دارد.
کارشناس بهداشت خانواده دانشگاه علوم پزشکی یاسوج تصریح کرد: خودآزمایی پستان، معاینه سالانه زنان بالای30 سال توسط پزشک و ماموگرافی که بهتر است از سن 40 سالگي به طور مرتب انجام گیرد، در کاهش خطر بروز سرطان پستان موثر است.
برای پیشگیری از آفت غلات در منزل از قرص سیر استفاده کنید
كارشناس مواد خوراكي، آشاميدني، آرايشي و بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي یاسوج گفت: براي پيشگيري از آفتزدگي غلات و حبوبات در منزل، از قرص سير استفاده کنید.
مهرداد نجفی افزود: قرص سیر کاملا بی خطر بوده و تبعات ناشی از قرص برنج که سم حشره كش فسفيد آلومينيوم است، را ندارد.
وی در خصوص دیگر مواد شیمیایی که اغلب خانوادهها با آن سر و کار دارند، اظهار داشت: از اختلاط مواد شيميايي مانند جوهرنمك با فرآوردههاي سفيد كننده خودداري كنيد، زیرا بخار و گازهاي ناشي از اين اختلال بسيار سمي و خفه كننده است.
این دکتر داروساز دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، ادامه داد: باید در هنگام خرید سموم دفع آفات، برچسب روي ظروف و بروشور آن ابتدا كاملاً مطالعه و دقيقاً مطابق دستور، عمل شود.
نجفی به خانوادهها توصیه کرد: هرگز سموم دفع آفات و مواد نفتي را در ظروف مشابه مواد خوراكي و آشاميدني مانند بطري نوشابه يا شيشه دارويي نگهداري نكنيد.
كارشناس مواد خوراكي، آشاميدني، آرايشي و بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي یاسوج، گفت: در هنگام استفاده از مواد شيميايي و فرآوردههاي شوينده و پاككننده، پنجره ها را باز كنيد تا هوا به خوبي در محيط جريان داشته باشد.
وی یادآور شد: هرگونه مصرف خوراكي سموم دفع آفات را جدي بگيريد و بيمار را براي درمان در اسرع وقت به نزديكترين مركز درماني منتقل كنيد.
مصرف دارو در سالمندان با دقت انجام شود
پزشک بیمارستان امام خمینی(ره)، سیستم گوارشی را یکی از آسیبپذیرترین اعضای بدن در مقابل داروها دانست و گفت: داروهایی که عوارض گوارشی مانند زخم معده ایجاد میکنند، باید در سالمندان با مقادیر کمتر مصرف شوند.
سید عبدالحسین موسویانزاده افزود: مشکلات گوارشی ناشی از عوارض داروها مشکلات بسیار وسیعی را شامل میشوند و ممکن است به صورت زخم معده و اثنیعشر، التهاب، اسهال یا یبوستهای عصبی بروز پیدا کند.
وی با بیان اینکه در مورد هر کدام از این مشکلات، شرایط مصرف دارو باید کاملا تغییر کند، اظهار داشت: براساس اصول پزشکی، همیشه باید برای سالمندان کمترین دوز موثر داروها تجویز شود، یعنی حداقل مقداری که میتواند اثرات درمانی موردنظر را ایجاد کند.
این پزشک بیمارستان امام خمینی(ره) ادامه داد: چنانچه مصرف دارو منجر به ایجاد زخم شود، باید همراه با غذا یا شیر خورده شود که البته این دستورالعمل در مورد همه داروها درست نیست.
موسویانزاده تصریح کرد: برخی آنتیبیوتیک ها مانند آمپیسیلین برای اثربخشی بیشتر چه در جوانان و چه در سالمندان حتما باید با معده خالی مصرف شوند.
وی به سالمندان و اطرافیان آنها توصیه کرد: در هنگام تهیه دارو از داروخانه، حتما دستورالعمل زمان صحیح مصرف دارو و نحوه مصرف آن را از دکتر داروساز در داروخانه بپرسید.
امکان کنترل سرطان دهانه رحم با معاینه بهموقع بانوان
کارشناس مسئول بهداشت خانواده مرکز بهداشت کهگیلویه، گفت: سرطان دهانه رحم به کندی پیشرفت میکند و در صورت مراقبت منظم و معاینه به موقع، قابل کنترل است.
حکیمه رضایی افزود: سرطان دهانه رحم از شايعترين سرطانها در خانمهاست که در كشورهاي پيشرفته به دليل انجام غربالگريهای منظم از نظر شيوع كاهش چشمگيري يافته است.
وی با تاکید بر توجه به بانوان به غربالگري سرطان دهانه رحم، اظهار داشت: این تستها نیازمند همكاري متخصصان زنان و پاتولوژيست بوده و خانمها نیز باید در این زمینه برنامهریزی نموده و برای سلامت خود اهمیت قایل شوند.
این کارشناس بهداشت خانواده ادامه داد: در تست پاپ اسمير كه به آن تست سرطان نیز ميگويند، سلولهاي دهانه رحم بررسي شده و حالات غيرطبيعي آن را كه منجر به سرطان مي شود را مشخص میکند.
رضایی با بیان اینکه تست پاپ اسمير به صورت معاينه لگن انجام ميشود، تصریح کرد: وجود سلولهاي غيرطبيعي در اين تست، هشداري مبني بر وجود سرطان دهانه رحم است.
وی بیان کرد: در صورت تشخیص شرایط غیرطبیعی در تست پاپاسمیر، از ادامه تغييرات سلول هاي دهانه رحم پیشگیری شده و عدم توجه بیمار به شرایط خود، موجب پیشرفت سرطان میشود.
کارشناس مسئول بهداشت خانواده مرکز بهداشت کهگیلویه پاپاسمیر را مربوط به سرطان دهانه رحم يا قسمت تحتاني رحم دانست که لزوماً در مورد سرطان اندومتر (رحم) پيشگوييكننده نیست.
وی تصریح کرد: در موارد خاص كه پزشك لازم مي داند علاوه بر تست پاپ اسمير، بيوپسياندومتر نیز برای بررسي سلول هاي داخلي حفره رحم انجام میشود و معمولاً در خونريزي هاي غيرطبيعي رحم ضرورت دارد.
رضایی افزود: تمام خانم هاي بالای 21 سال كه دارای رابطه جنسی هستند، بايد سالانه يك بار اين تست را انجام دهند.
وی اضافه کرد: بانوانی که جزء جمعيت پرخطر نباشند و سه سال متوالي تست طبيعي يعني منفي داشته باشند، ميتوانند فواصل زمان انجام تست را افزايش دهند.
این کارشناس بهداشت خانواده یادآور شد: خانمهای سیگاری، کسانی که زگیلهای تناسلی یا عفونت مقاربتی دارند و همچنین خانمهای مبتلا به ویروس HIV، در ردیف افرادی هستند که باید انجام سالانه تست پاپ اسمیر را جدی بگیرند.
امگا3 در کاهش عوارض سندروم پیش از قاعدگی موثر است
کارشناس ارشد تغذیه و رژیمدرمانی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، گفت: اسیدهای چرب امگا3 موجود در ماهی و گردو، نقش موثری در کاهش علایم سندروم پیش از قاعدگی (PMS) خانمها دارد.
سمانه عزیزی افزود: سندروم پیش از قاعدگی یکی از مشکلات شایع بانوان است که علائمی مانند اضطراب، افسردگی، احتباس آب، نفخ شکم، گرفتگی عضلات و دردناک بودن پستانها دارد.
وی با بیان اینکه دردهای ناشی از سندروم پیش از قاعدگی معمولا یک هفته قبل از شروع عادت ماهیانه آغاز میشود، اظهار داشت: تغییر رژیم غذایی میتواند کمک شایانی به کاهش علائم در این دوره کند.
عزیزی افزود: تخمه آفتابگردان به دلیل دارا بودن ویتامین ب6 و کنجد با داشتن ویتامین ب6، کلسیم، روی و منیزیم از جمله مواد غذایی هستند که نقش موثری در کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی دارند.
این کارشناس ارشد تغذیه با توصیه به مصرف مکمل ویتامین E و منیزیم در روزهای پیش از قاعدگی، گفت: مصرف موز نیز به دلیل داشتن پتاسیم در کاهش احتباس آب و نفخ شکمی سودمند است.
وی چاقی را یکی از عوامل دردهای پیش از قاعدگی دانست و افزود: کاهش وزن و افزایش فعالیت در زنان چاق این وضعیت را بهبود میبخشد.
عزیزی تاکید کرد: مواد محرک مانند کافئین در قهوه و چای و غذاهای حاوی سدیم زیاد میتواند علائم سندروم پیش از قاعدگی را بدتر کند و باید مصرف آن را محدود نمود.
کارشناس ارشد تغذیه و رژیمدرمانی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، بیان کرد: مصرف مواد نفاخ مانند پیاز، سیر، هندوانه و لوبیا و نخود از پنج تا هفت روز قبل از شروع عادت ماهیانه باید محدود شوند.
وی توصیه کرد: بانوان میتوانند با خوردن جوانه گندم که منبع مناسبی از ویتامین E است، دردهای ناحیه پستان را کاهش دهند و دمکرده بابونه نیز در کاهش دردهای ناشی از سندروم پیش از قاعدگی موثر است.
عزیزی اضافه کرد: مصرف لبنیات که حاوی کلسیم و منیزیم هستند موجب کاهش گرفتگی و دردهای عضلانی میشود.
این کارشناس ارشد تغذیه یادآور شد: افزایش تعداد وعدههای غذایی، کاهش حجم وعدههای غذایی و پیادهروی منظم نیز میتواند به کاهش دردهای قاعدگی بانوان کمک کند
افراد چاق با احتیاط خرمالو بخورند
کارشناس تغذیه بیمارستان شهید دکتر بهشتی یاسوج با اشاره به میزان کالری بالای میوه خرمالو، گفت: این میوه پاییزی کمکم به بازار میآید و بهتر است افراد چاق در مصرف آن زیادهروی نکنند.
مصطفی رنجبر افزود: میوه خرمالو سرشار از ویتامینهای A ، 1 B، 2B، 3B و C، همچنین املاحی چون آهن، گوگرد، کلسیم، فسفر و پتاسیم است.
وی با توصیه به خوردن خرمالو در سنین کودکی، اظهار کرد: املاح معدنی موجود در خرمالو سبب بهبود فرآیند رشد و نمو کودک میشود.
رنجبر ادامه داد: منیزیم و پتاسیم موجود در خرمالو، سبب کاهش فشارخون شده و مصرف آن به بیماران قلبی_عروقی توصیه میشود.
این کارشناس تغذیه تصریح کرد: خرمالو را بهتر است با معده پر مصرف نمود و به دلیل ترشح اسید، به عنوان دسر، مدتی پس از غذا مفید است.
رنجبر به خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدسرطانی خرمالو نیز اشاره کرد و گفت: در این مورد خرمالو همردیف میوههایی چون زغالاخته و توتفرنگی است.
کارشناس تغذیه بیمارستان شهید دکتر بهشتی، هشدار داد: به دلیل وجود قند در خرمالو، بهتر است بیماران دیابتی مصرف خرمالو را محدود کنند.
بخور اوکالیپتوس را از دسترس کودکان دور نگه دارید
مسئول آموزش معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: خوردن بخور اوکالیپتوس کشنده است و باید از دسترس کودکان دور نگه داشته شود.
عبداله ارجمند با اشاره به موارد مرگبار برخی مسمومیتهای دارویی، اظهار داشت: حتی خوردن یک قاشق بخور اوکالیپتوس میتواند کشنده باشد و در این مورد باید بدون القای استفراغ به مصدوم، باید او را سریعتر به بیمارستان منتقل کرد.
وی با بیان اینکه شايعترين علت بروز مسموميت در جهان، مصرف دارو بيش از مقادير درماني است، گفت: مصرف دارو در حالت خواب آلودگي و در تاريكي ميتواند منجر به بروز مسموميت شود.
این دکتر داروساز دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، فراموشي و خوردن دوز تكراري را از دیگر راههای منجر به مسموميت دارويي عنوان کرد و ادامه داد: چنانچه والدين سالمند شما مجبور به مصرف دارو هستند، نحوه مصرف داروی آنها را كنترل نماييد تا از بروز مسموميت دارويي پيشگيري شود.
ارجمند كاهش بينايي، شنوايي و فراموشي در دوران سالمندي را از مهمترين عوامل مصرف بيش از حد دارو و بروز مسموميت در سالمندان برشمرد و توصیه کرد: از مصرف داروهاي تاريخ مصرف گذشته خودداري کنید.
مسئول آموزش معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج تاکید کرد: نگهداري شربت متادون در ظرف خالي نوشابه، منجر به مسموميت و مرگ کودکان بسیاری شده و باید با هوشیاری و توجه، از بروز حوادث آتی پیشگیری کرد.
لزوم تطابق تجهیزات حفاظتی کارخانهها با شرایط فیزیکی زنان کارگر
كارشناس بهداشت حرفهاي مركز بهداشت بويراحمد گفت: لباسهای محافظ و تجهیزات حفاظتی کارگاهها و کارخانهها باید بر اساس اندازههای کارگران زن نیز متناسب شود.
الهام مرتضوی افزود: دادههاي آنتروپومتري یا اندازههای بدن خانمها با آقایان متفاوت بوده و اندازههای نامتناسب لباس محافظ یا سایر تجهیزات حفاظتی، علاوه برضعف عملکرد، موجب مشکلات جسمی برای بانوان کارگر میشود.
وی با اشاره به افزایش تعداد زنان شاغل در جامعه، اظهار داشت: همراه با این شرایط اجتماعی، نگرانیهای حاصل از سلامت جسمانی و روانی حاصل از شرایط کار برای بانوان نیز افزایش مییابد.
مرتضوی لزوم توجه ویژه سازمانها به ایمنی و سلامت محیط کار برای بانوان را ضروری دانست و گفت: خطرات و ناامنیهای مربوط به ارگونومی تبعاتی جدی برای سلامت بانوان به دنبال دارد و بهتر است در این شرایط از پذیرش کار امتناع شود.
این كارشناس بهداشت حرفهاي، تصریح کرد: زنان به طور متوسط قدرت بالا تنه كمتري نسبت به مردان دارند و نميتوانند از همه فنون مردان براي بلند كردن و جابهجا كردن مواد استفاده كنند.
مرتضوی ادامه داد: وجود استرسهاي جدي ناشي از زمانهای نامنظم و ساعتهاي طولاني كاركردن، ضعف آموزش شغلي و حمايت فيزيكي نامناسب، از ديگر مشكلات كاري زنان است.
وی تاکید کرد: براي كاهش بيماريهاي شغلي، ابزار، مواد و تجهيزات بايد بر اساس مسائل ارگونوميكي طراحي شوند.
بیماران مبتلا به سل درمان را تا یکسال ادامه دهند
کارشناس مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با بیان اینکه مدت درمان بیماری سل بین شش ماه تا یکسال است، گفت: رها کردن درمان پس از بروز علایم بهبودی سه تا چهار هفته اول، موجب ابتلا به "سل مقاوم به درمان" میشود.
روحاله علایی با هشدار نسبت به بیتوجهی برخی از بیماران مبتلا به سل در خصوص تبعات این بیماری، افزود: روشهای معالجه بیماری سل مقاوم به درمان، بسیار سختتر و گرانتر از حالت اولیه این بیماری است.
وی سل را نوعی بیماری عفونی و مسری دانست که عامل اصلی آن باکتری "مایکوباکتریوم توبرکولوزیس" است و ابراز داشت: این باکتری میتواند از راه جریان خون به دستگاه گوارش، استخوان، کلیهها و مغز نیز انتقال یابد.
علایی ابراز داشت: بیماری سل، از راه تنفس به دیگران انتقال مییابد و به صورت سرفه بیش از دو هفته، دفع خلط همراه یا بدون رگههای خونی، عرق شبانه، کاهش وزن، تب خفیف و بیاشتهایی شناسایی میشود.
کارشناس مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی یاسوج تصریح کرد: درمان بیماری سل از سالهای پیش در ایران رایگان بوده است و با کمک چهار آنتیبیوتیک خوراکی انجام می شود که باید به صورت ناشتا میل شود.
وی ادامه داد: پس از درمان سل، هیچ عارضهای از آن به جا نمیماند، اما در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، فرد بیمار ممکن است هر سال، 10 تا 15 نفر دیگر را به این بیماری مبتلا کند.
علائی اظهار داشت: پیشگیری از پیشرفت بیماری سل که از دیرباز انسانهای بیشماری را گرفتار کرده و عدهای را به کام مرگ فرو برده است، با تشخیص و درمان کامل مبتلایان صورت میگیرد.
وی افزود: سازمان جهانی بهداشت کودکان را محوریت برنامههای کنترل سل در سال 2013 قرار داده است و در واقع مهمترین راه برای پیشگیری از بروز سل در کودکان، مراقبت ویژه از آنان در منازلی است که بیمار مبتلا به سل وجود دارد.
کارشناس مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی یاسوج تاکید کرد: در صورت برخورد با فرد مبتلا به سل، وی را به نزدیکترین مرکز بهداشتی درمانی معرفی نمایید تا مراحل تشخیص و درمان بیمار، به صورت رایگان انجام شود.
مشکلات آلرزیکی در فصل پاییز افزایش می یابد
پزشک بیمارستان امام خمینی (ره) دهدشت گفت: فصل پاییز، با وجود زیباییهای بینظیر، بیماریهای خاص خودش را دارد و افرادی که مبتلا به حساسیتهای فصلی هستند ممکن است در این فصل با مشکلات آلرژیک قابل توجهی مواجه شوند.
سید عبدالحسین موسویانزاده، اظهار داشت: این مشکلات اغلب تا زمان سرد شدن هوا یعنی اوایل فصل زمستان ادامه مییابد.
وی تصریح کرد: سرماخوردگی، سینوزیت، آنفلوآنزا و عفونتهای ویروسی از بیماریهای شایع در فصل پاییز هستند و با توجه به شیوع بیماریهای ویروسی در فصل پاییز این بیماریها به شدت واگیردار بوده و اغلب در میان دانشآموزان که نکات بهداشتی را رعایت نمیکنند، دیده میشود.
موسویانزاده ادامه داد: پاییز، فصل دشواری برای مبتلایان به آلرژی (حساسیت) به مواردی مانند گردهی گیاهان، برخی داروها، مو و پشم و پر حیوانات، گرد و غبار هوا، برخی غذاها و نیش حشرات است که موجب میشود تا سیستم ایمنی بدن، بیش از حد فعال شود و علائم حساسیت را در بدن ایجاد کند.
این پزشک عمومی بیمارستان امام خمینی (ره) دهدشت با بیان اینکه هر فصلی آلرژی خاصی برای افراد ایجاد میکند، بیان داشت: درختان و گیاهان در فصول مختلف گرده افشانی میکنند و در پاییز اغلب گرده افشانی توسط درختچهها و درختان کوچک رخ میدهد و این مهم میتواند سبب ایجاد نوعی حساسیت شود.
موسویان زاده، با بیان اینکه مراجعه به پزشک، گزارش علایم به او و انجام معاینههای بالینی توسط وی برای تشخیص آلرژیهای فصلی ضروری است، ابراز داشت: بیماریهای مرتبط با آلرژیهای فصلی شامل رینیت آلرژیک با علایم التهاب مخاط بینی و حلق، کونژکتیویت آلرژیک با علایم قرمزی، سوزش و خارش چشمها و آسم آلرژیک همراه با علایم تنگینفس و گرفتگی راههای تنفسی و تنفس صدادار، بروز میکند.
وی دیگرعلائم آلرژی پاییز را شامل اشکال در تنفس، گرفتگی بینی، عطسه، آبریزش از بینی و چشمها، خارش و تورم پوست، پوست خشک و قرمز و حتی بروز جوشهای پوستی عنوان کرد.
موسویان زاده گفت: آلرژیهای فصلی اغلب در سنین نوجوانی به بعد مشاهده میشود و در میان کودکان، شیوع کمتری دارد.
خشونتهای خانگی در کمین استحکام خانواده است
كارشناس بهداشت روان مركز بهداشت بويراحمد خشونتهای خانگی را یکی از دلایل فروپاشی خانوادهها دانست و گفت: خشونت خانگی علیه زنان یکی از شایعترین انواع خشونت است که پیامدهای اجتماعی بسیاری به دنبال دارد.
سید حسن پوربابا افزود: خشونتهای خانگی یکی از جمله مشکلاتی است که سلامت عدهای از زنان جامعه را تهدید میکند.
وی خشونت را نوعی بیماری دانست که میتواند خانواده را با مشکل طلاق و فروپاشی مواجه سازد و اظهار کرد: یکی از مشکلاتی که روابط انسانها را خدشهدار میکند، خشونت و آزار است، مشکلی که بروز آن در کانون خانواده پیامدهای جبرانناپذیری به دنبال دارد.
این کارشناس بهداشت روان تاکید کرد: خشونت خانگی علاوه بر تنگ نمودن عرصه زندگی برای زن وشوهر، اثرهای گوناگون و قابلتوجهی بر کودکان و نوجوانان شاهد این خشونت به جای میگذارد که نه تنها زندگی حال و آینده آنان، بلکه جامعه را نیز به مخاطره میافکند.
پوربابا در تعریف خشونت خانگی گفت: هر رفتار غیرقانونی با همسر یا کودک در محیط خانه با هدف آسیب جسمانی یا روانی یا تهدید به این امور نوعی خشونت خانگی است.
کارشناس بهداشت روان دانشگاه علوم پزشکی یاسوج به راهبردهای پیشگیرانه و کنترل خشونت خانگی نیز اشاره کرد و ابراز داشت: گسترش مراکز مشاوره دولتی و تشویق افراد برای مراجعه، آموزش مهارتهای زندگی به همسران، تشویق افراد به استفاده از روشهای مؤثر برای کاهش عصبانیت و کسب آرامش روانی، از مهمترين راهكارهای کاهش این مشکل است.
وي یادآور شد: با آموزش مهارتهای قبل از ازدواج، بالا بردن فرهنگ زناشویی، ترویج احترام متقابل به یکدیگر و اصلاح ساختارهای ناسالم اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، می توان به کاهش این پدیده هولناک و پنهان اجتماعی کمک کرد.
مبتلایان به نارسایی کلیه در فصل سرما بیشتر مراقب باشند
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در آستانه آغاز سرمای هوا و شیوع بیماریهای تنفسی، هشدار داد: مبتلایان به بیماریهای مزمن مانند نارسایی کلیه، بیش از سایرین در معرض بیماریهای فصل سرما هستند.
ذاکر سعیدینژاد افزود: افراد مسن، دانشآموزان و دانشجویان، بیماران مبتلا به آسم و همچنین مبتلایان به بیماریهای قلبی_عروقی نیز در معرض خطر ابتلا به بیماریهای شایع فصل پاییز و زمستان قرار دارند.
این پزشک متخصص بیماریهای عفونی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با بیان اینکه اغلب بیماریهای ویروسی فصل سرما از راه تنفس انتقال مییابند، گفت: استفاده از ماسک و دستمال برای جلوگیری از پخش ویروس و همچنین حفظ فاصله با بیماران، خطر ابتلا به بیماریهایی مانند سرماخوردگی را کاهش میدهد.
وی توصیه کرد: در صورت ابتلا به بیماریهای شایع فصل سرما مانند سرماخوردگی و آنفلوانزا، بهتر است ضمن استراحت در منزل، مایعات گرم بنوشید، دستان خود را به صورت مرتب بشوئید و از مصرف خودسرانه آنتیبیوتیک بپرهیزید.
سعیدینژاد یادآور شد: بیماریهای فصل سرما اغلب به صورت آبریزش بینی، تب خفیف تا تب شدید، ، سرفه، درد بدن و همچنین بیاشتهایی بروز میکند که در صورت عدم تاثیر مسکنهای ساده مانند استامینوفن، بهتر است به پزشک مراجعه شود.
کودکانی که صبحانه نمیخورند با خطر افت قندخون مواجه هستند
مدير شبكه بهداشت و درمان گچساران گفت : نخوردن صبحانه در كودكان باعث افت قندخون و عدم تمركز آنها برای يادگيري مطالب درسي ميشود.
ستار اسد پور افزود: والدين بايد به اين نكته توجه كنند كه صرف صبحانه ميتواند از بروز چاقي در كودكان جلوگيري كند و با توجه ویژه به این وعده غذایی مهم، میتوانند فرزندان سالمتری داشته باشند.
وی اظهار کرد: هدف از برگزاري صبحانه سالم در مدارس شهرستان گچساران، ترويج فرهگ صرف صبحانه در كودكان و معرفي يك صبحانه سالم به دانشآموزان بوده است و امیدواریم برگزاری این مراسم نقش موثری در ایجاد تمایل کودکان به خوردن صبحانه به دنبال داشته باشد.
تنوع، تعادل و تناسب را در تغذیه رعایت کنید
کارشناس تغذیه بیمارستان شهید بهشتی، با تاکید بر نقش موثر تغذیه در سلامت جسمی و روحی، گفت: برای داشتن یک تغذیه مناسب باید سه اصل تنوع، تعادل و تناسب را در رژیم غذایی رعایت کرد.
مصطفی رنجبر افزود: تغذیه مناسب نقش موثری در پیشگیری از بیماریهایی مانند دیابت، انواع سرطان، بیماریهای قلبی_عروقی و فشارخون دارد.
وی اظهار کرد: اما باید به این نکته نیز توجه نمود که برای ایجاد تنوع در رژیم غذایی، نمیبایست مواد غذایی ناسالم را وارد برنامه غذایی روزانه کرد.
این کارشناس تغذیه در خصوص موادی که سلامت رژیم غذایی را به خطر میاندازد، ابراز داشت: گوشتهای فرآوری شده یعنی انواع سوسیس و کالباس، جزو اولین موادی هستند که باید برای حذف آنها از برنامه غذایی تصمیم جدی بگیریم.
رنجبر ادامه داد: سوسیس، همبرگر، ناگتهای آماده و انواع ژامبونها حاوی چربی بالا، نمک و نگهدارندههایی مانند نیترات هستند که مصرفکنندگان را با خطر جدی ابتلا به سرطان، دیابت نوع دو و بیماریهای قلبی_عروقی مواجه میسازد.
وی در خصوص جایگزینهایی که نیاز بدن به پروتئین را برطرف میکند، گفت: با خوردن گوشتهای تازه و کمچرب، لبنیات کمچرب، تخممرغ و حبوبات میتوان بدن سالمتری داشت.
کارشناس تغذیه بیمارستان شهید بهشتی افزود: اگرچه متخصصان تغذیه خوردن کیک، شکلات، شیرینی، بستنی، بیسکوییت، انواع دسرهای شیرین و کلوچه را به طور کامل رد نمیکنند، اما باید مصرف آنها را تا حد ممکن کاهش داد.
رنجبر به دوستداران مواد غذایی شیرین توصیه کرد: بهتر است با طبخ شیرینی در منزل، میزان قند و چربی آن را کاهش داد و انواع شیرینیهای خشک، بدون خامه، کمشیرین و کوچک را انتخاب کرد.
نظر شما