به گزارش خبرنگار مهر، تربیت اخلاقی و رفتاری جامعه که می تواند زمینه ساز بالندگی و رشد فردی و اجتماعی آن باشد همواره انعکاس میزان جرایم و آمار پرونده های ارجاعی به دستگاه قضا بوده است.
با این وجود بررسی پرونده های قضایی بیانگر زنگ خطری است که با وجود به صدا درآمدن، تدبیری از سوی دستگاههای برنامه ریز اعمال نمی شود، تا جایی که کارشناسان قضایی و روان شناسان نرخ قابل توجه خشونت در اردبیل را یکی از مهمترین دلایل اکثر پرونده های ارجاعی به سالن دادسراها عنوان می کنند.
این نگرانی زمانی تشدید می شود که بیشترین رده سنی درگیر در این پرونده ها شامل جوانان و نوجوانان است، بطوریکه مشاهده نزاع خیابانی، مزاحمت های خیابانی و درگیری با سلاح سرد رنگ و بوی قبح و زشتی خود را از دست داده و در عادات فرهنگی جامعه رخنه کرده است.
مزاحمت خیابانی عادت فرهنگی است!
با وجود اینکه اخبار پرونده های سرقت و قتل در رسانه ها منعکس می شود بسیاری از اخبار مزاحمت های خیابانی با سکوت قربانی و عدم حمایت فرهنگی جامعه نه تنها به شکایت های قانونی نمی رسد، بلکه در سکوت و خفا پنهان می ماند.
یک روان شناس اردبیلی در گفتگو با خبرنگار مهر تصریح کرد: در حال حاضر نمونه زنان و دخترانی که به دلیل مزاحمت های خیابانی دچار مشکلات روحی و روانی شده اند به کررات مشاهده می شود.
فاطمه خلیلی تاکید کرد: این در حالی است که بسیاری از این زنان به دلیل عدم حمایت عمومی جامعه در هنگام تجربه مزاحمت به مراجع قضایی مراجعه نمی کنند.
وی معتقد است تربیت نادرست اخلاقی، عدم یک دستی فرهنگ و ورود الگوهای نامناسب فرهنگی و مشکلات روحی روانی در خانواده ها دلایل عمده رواج مزاحمت خیابانی است.
نزاع خیابانی جدی گرفته شود
این روانشناس در ادامه با تاکید به اینکه علاوه بر مزاحمت نسبت به زنان، نزاع های خیابانی مردان نیز نمود ضعف سلامت روانی جامعه است، ادامه داد: نرخ نزاع خیابانی بیانگر سلامت روان جامعه است.
وی افزود: این موضوع زمانی اهمیت ویژه دارد که مشاهده می شود افراد به دلایل و بهانه های کوچک در سطح جامعه درگیر می شوند و راهکار مطالبه حقوق خود را نزاع، ناسزا و درگیری می دانند.
خلیلی معتقد است نرخ نزاع و خشونت در حالی رو به افزایش است که برنامه ریزی مدونی برای کنترل و تربیت اخلاقی آن نه برای سنین روبه رشد و نه برای قربانیان اجرا نمی شود.
خشونت جرم اول استان اردبیل است
نگرانی روان شناسان در حالی است که مسئولان مرتبط، خشونت را جزو اولین جرائم اردبیل می دانند و تاکید دارند که آمارها نشان می دهد این استان هر سال با روند صعودی جرائم مواجه بوده، چنانچه هم اکنون جرم اول این استان بحث خشونت است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان اردبیل در این خصوص با بیان اینکه در زمینه خشونت اردبیل در سطح کشور در رتبه بالایی قرار دارد که مغایر با پیشینه مذهبی و تاریخی است، به آمارهایی در این خصوص اشاره کرد و یادآور شد: طی 11 ماهه سال 91 بالغ بر 22 هزار و 534 فقره پرونده مرتبط با خشونت در این استان تشکیل شده است.
یوسف خدادادی درگیری لفظی و فیزیکی، نزاع، و.. را از جمله موارد تشکیل پرونده خشونت در استان برشمرد و تاکید کرد: اینها مواردی است که ثبت و تشکیل پرونده شده و باید توجه داشت که خیلی از موارد خشونت از جمله کودک آزاری، همسر آزاری و نزاع در مدارس و... تشکیل پرونده نمی شود که در این صورت با رقم بسیار بالاتری مواجه بودیم.
وی در عین حال با بیان اینکه هم اکنون یکی از گسترده ترین معضلات اخلاقی در سطح کشور خشونت در قالب توهین، نزاع، جرح و ضرب و ... است، تصریح کرد: بیشترین آمار پرونده های قضایی در ارتباط با خشونت است.
افزایش خشونت مغایر با شعارهای اخلاقی جامعه
وی رشد خشونت را مغایر با ارزش هایی همچون اخلاق، کرامت و در نقابل با ظرفیت، سعه صدر، گذشت، فداکاری و... دانست و ادامه داد: ما در زمینه دستورات اسلامی در این زمینه مشکلی نداریم، چراکه اعتقاد داریم پیامبر اسلام برای تکمیل مکارم اخلاقی انسان ها مبعوث شده، پس اگر مشکلی است از منظر آموزش ها است.
خدادادی با طرح این سئوال که از نظر تربیتی و آموزش در کنترل و کاهش این معضل تاکنون چه میزان تلاش کرده ایم، متذکر شد: حتی در تصادفات جزئی نیز پرونده های بزرگ نزاع و درگیری تشکیل می شود که نشان می دهد در زمینه آموزش شهروندان عملکرد مثبتی نداشته ایم.
نقش رسانه ها در کاهش این آسیب های اجتماعی
در عین حال معاون مطبوعاتی ارشاد اسلامی استان اردبیل معتقد است ارتقا آگاهی عمومی با استفاده از آموزش های همگانی می تواند در کاهش جرائم و آسیب های اجتماعی موثر باشد.
توحید بلورساز در گفتگو با مهر انتقال مشکلات جامعه به مسئولان را از دیگر کارکردهای رسانه ها برشمرد و عنوان کرد: انتشار صادقانه، عالمانه، آگاهانه، شفاف و با اولویت منافع اجتماعی و صحیح اخبار می تواند در پیشگیری از جرائم و کاهش ناهنجاری های اجتماعی تاثرگذار باشد.
وی با تاکید بر اینکه با تلاش رسانه ها می توانیم هر روز ناهنجاری های اجتماعی را کاهش داد، آمورش عمومی، تربیت پذیری، آگاهی بخشی و... را از دیگر کارکردهای رسانه ها در این حوزه برشمرد.
انتقام جویی از عوامل تاثیرگذار در افزایش خشونت ها
برخی از کارشناسان و روان شناسان نیز انتقام جویی را از عوامل تاثیرگذار در افزایش خشونت ها عنوان می کنند و اعتقاد دارند در برخی مواقع اطاله دادرسی موجب دخالت شخصی افراد و انتقام جویی می شود. موضوعی که موجب شده است در حال حاضر یکی از دلایل مهم تشدید خشونت در جامعه تلقی شود.
با وجود اینکه در سالهای اخیر صدور شناسنامه شرارت برای اراذل و اوباش به عنوان یکی از راهکارهای کنترل جرایم بویژه خشونت عنوان شده، آمارها با تاکید به افزایش خشونت، نشان می دهد بطن جامعه نیازمند آرامش و مهار اخلاقی است تا اگر امروز صدای خشونت و درگیری لفظی به گوش فرزندانمان می رسد فردا به عینه تجربه نشود.
..........................
گزارش: ونوس بهنود
نظر شما