به گزارش خبرنگار مهر، محرم شروع شد ماه عزاداری پسر فاطمه زهرا(س) و این عزاداری ها در مشهد الرضا به خاطر مناسبت مذهبی و میزبان بودن بر امامی که ادامه دهنده واقعه عاشورا بود رنگ و بوی دیگری دارد.
عزاداری یکی از عناصر اصلی و کلیدی در بررسی فرهنگ عاشورایی است، چنان که نمیتوان نقش مثبت آن را در تحولات فرهنگی شیعه، نادیده گرفت.
طلایه دار عشق آقا امام رضا(ع)
برپایه روایات، برپا داشتن عزا برای سالار شهیدان و یارانش، مرثیهسرایی برای آنان و گریه بر مصائبی که بر ایشان گذشته است، به ویژه در دهه اول محرم و مخصوصا در روز عاشورا مورد تاکید اهل بیت (ع) بوده است.
عزاداری برای امام حسین(ع) در حقیقت اظهار محبت به خاندان پیامبر خدا(ص) است که قرآن ،مودت و دوستی آنها را واجب کرده است که در سراسر ایران از ارزش و اهمیت ویژه ای برخوردار است ولی مشهدی ها در این میان به خاطر طلایه دار بودن عشق آقا امام رضا(ع) شور بیشتری دارند.
یک کارشناس دینی به خبرنگار مهر می گوید: عزاداری برای امام حسین (ع) اظهار همدردی در بزرگ ترین مصائبی است که برای اهل بیت (ع) و در واقع برای اسلام پیش آمده است.
زهرا امیری اظهار می کند: شیخ صدوق از امام صادق (ع)روایت کرده که فرمودند" خداوند، شیعیان ما را رحمت کند آنان به خدا سوگند حقیقتا مؤمنند به خدا سوگند آنان در اندوه و حسرتی مدام در عزای ما سهیم اند".
رحم بر دل های آتش گرفته در عزای حسینی
وی ابراز می کند: در روایات دیگری از ایشان نقل شده که فرمود: "بر آن چشمهایی که از سر دل سوزی بر ما اشک ها یشان روان شده رحم کن و بر آن دلهایی که برای ما بی تاب شده و آتش گرفتهاند رحم نما، و بر شیونهایی که برای ما بلند گرییدند رحم آور".
این کارشناس دینی می افزاید: عزاداری برای امام حسین(ع) یکی از بزرگترین مصادیق بزرگداشت شعائر الهی و یقیناً یکی از مهمترین امتیازات جامعه مسلمان است.
وی تصریح می کند: مهم ترین امتیاز شیعه برخورداری از چشمه پر فیض نورانیت و معنویت عاشور است این چشمه جوشان از نخستین روزی که موضوع عزاداری مصیبت امام حسین(ع)و یارانش مطرح شد جریان یافت و تا امروز همچنان جاری است و پس از این هم ادامه خواهد داشت.
امیری می گوید: تأمل در توصیه اهل بیت (ع)بر برپا داشتن مجالس عزا برای شهدای کربلا و زنده نگاه داشتن خاطره عاشورا تشویق آنان به سرودن شعر درباره این فاجعه بزرگ تاریخ اسلام و بشارت به پاداشهای بزرگ در گریستن بر این مصیبت بزرگ و گرایاندن دیگران فلسفه ای عظیم دارد.
سنت عزاداری تا تحقق اهداف ادامه دارد
وی تصریح می کند: تأکید بر اهمیت عزاداری در دهه اول محرم به ویژه در روز عاشورا این حقیقت را نمایان می کند که عزاداری برای امام حسین(ع) هدف بزرگی را دنبال میکند که تا آن هدف تحقق نیابد سنت عزاداری در میان پیروان اهل بیت (ع) باید تداوم یابد.
امیری عنوان می کند: شناخت دلایل عزاداری برای امام حسین (ع)نخستین گام در راه تامین اهداف بلند این سنت مهم و سرنوشت ساز پیروان اهل بیت (ع) است.
این کارشناس دینی ابراز می کند: عزاداری بدون معرفت نه تنها ارزشی ندارد بلکه به زیان اهداف اصلی این حرکت ارزشمند نیز خواهد بود.
امیری با اشاره به سخنی از حضرت علی که هیچ حرکت و رفتاری بدون شناحت معنا ندارد می افزاید: حکمت گریه بر امام حسین (ع) و اقامه عزا برای مصائب ایشان اظهار ارادت به پیامبر(ص) و اهل بیت آن بزرگوار است.
مبارزه با نادانی و فساد اصلی ترین علت قیام
وی تاکید مکی کند: حکمت شهادت امام حسین(ع) هر چه باشد حکمت عزاداری برای ایشان نیز هست و اصلی ترین علت قیام و شهادت امام حسین (ع) مبارزه با نادانی و فساد است.
این کارشناس دینی با اشاره به جهل که ریشه همه مصائب و مفاسد جامعه بشر است اذعان می کند: اصلی ترین کار انبیاء و اولیای الهی ریشه کن کردن بیماری جهل در جامعه است زیرا تا این بیماری علاج نشود نمیتوان انتظار داشت که ارزشهای دینی بر جامعه حاکم شود.
رئیس حوزه هنری خراسان رضوی می گوید: محرم ماه مبازه با استکبار و ایستادگی و رشادت استو این ماه نزد ایرانیان به ویژه مردم شهر مقدس و مذهبی مشهد از جایگاه خاصی برخوردار است.
جواد رفائی ابراز می کند: محرم آنقدر پر معنا و مفهوم است که نه تنها مسلمانان بلکه خیلی افراد غیر مسلمانان و غیر شیعه هم بر دلائل وقوع آن تحقیق کرده و با الگو قرار دادن ایثار و فداکاری امام حسین(ع) مرید ایشان شده اند.
محرم پرچم و و علامت انقلاب
رفائی می افزاید: محرم پرچم و و علامت انقلاب ما است و انفلاب اسلامی ما در سایه رشادت و فداکاری و سرلوحه قرار دادن قیامی که برای از بین بردن فساد بر پا شد شکل گرفت.
وی عنوان می کند: عزاداری های محرم نوعی قدرت برائت و بیزاری از مستکبرین بوره و هست و به همین علت الگو ی مردم ما در اانقلاب علیه ظلم زمانه قرار گرفت.
رفائی با اشاره به تاثیر پذیری انقلاب از عاشورا می گوید: همین تاثیر پذیری و عشق به امام حسین(ع) و عزاداری ایشان در بین مردم بود که کمر رژیم پهلوی را شکست.
وی با بیان اینکه دشمن چون از جانب محرم احساس خطر کرده با حرف های واهی سعی در کم رنگ کردن جایگاه محرم در بین جوانان دارد ابراز می کند: محرم و عزاداری هایش از مهمترین شعاعر دینی ماست و ما هرگز از ارزش های خود پایین نمی آییم.
تقویت هویت دینی در پس عزاداری محرم
رفائی در بیان علت عزاداری می گوید: از مهمترین دلائل عزاداری امام حسین(ع) هم همین تقویت روحیه ملی و هویت دینی در بین جوانان است چرا که امام حسین(ع) برای از بین بردن جهل و فساد قیام کردند و عزاداری نشانه ای از عشق به ایشان و اهل بیت(ع) و ادامه راه شان است.
امام حسین (ع) برای تحقق این آرمان بلند خون پاک خود را در راه خدا اهدا کرد و بدین سان اصلی ترین دلیل پیروان مکتب اهل بیت (ع) برای زنده نگه داشتن مکتب شهادت به وسیله عزاداری برای امام حسین نیز جهل زدایی از جامعه اسلامی است و تا درمان کامل این بیماری خطرناک اجتماعی و استقرار حاکمیت مطلق ارزشهای اسلامی در جهان تداوم این مکتب ضرورت دارد.
-------------------
گزارش : ملیحه زرین پور
نظر شما