۲۱ آبان ۱۳۹۲، ۸:۵۹

مهر بررسی می کند؛

صدای یار مهربان به گوش نمی رسد/ غربت کتاب در مازندران

صدای یار مهربان به گوش نمی رسد/ غربت کتاب در مازندران

ساری - خبرگزاری مهر: سرانه پایین فضای مطالعه و کتابخوانی و سهم ناچیز در توسعه فضای کتابخانه ای، یار مهربان را در مازندران غریب و مهجور کرده و صدای خاموش آن به گوش کسی نمی رسد، به تاکید فعالان این بخش با روند موجود، تحقق اهداف چشم انداز 1404 تا 100 سال آینده نیز ممکن نیست.

به گزارش خبرنگار مهر، درحالی 50 سال از احداث کتابخانه عمومی در مازندران می گذرد که سرانه فضای مطالعه در استان 1.6 متر مربع بوده و برای توسعه این بخش نیاز به حمایت متولیان امر است.در حال حاضر 99 کتابخانه در 56 شهر مازندران وجود دارد که پاسخگوی جمعیت بیش از سه میلوین نفری این استان نیست.

مدیرکل کتابخانه های عمومی مازندران، در این زمینه می گوید: از 99 کتابخانه در استان 22 کتابخانه در روستاها مشغول فعالیتند با توجه به 46 درصد جمعیت در روستا این توزیع عادلانه ای نیست.

محمد اسماعیل امامزاده افزود: این وضعیت در حالیست که مازندران در شش ماه امسال، مازندران مقام نخست نهضت مطالعه کشور را از آن خود کرد.

وی با اشاره به رتبه نخست این اداره کل در برگزاری جلسات انجمن کتابخانه های عمومی در بین سایر استان ها، گفت: تعداد99 باب کتابخانه عمومی در استان فعالیت دارند که از این تعداد66 باب آن تحت پوشش نهاد کتابخانه های عمومی است و  یک میلیون و360هزار نسخه کتاب در کتابخانه های عمومی وجود دارد.

مازندرانیها 416 هزار جلد کتاب امانت گرفتند

امامزاده، تعداد اعضای فعال را 103 هزار نفر برشمرد و اضافه کرد: طی شش ماه اخیر یک میلیون و 800 هزار نفر به کتابخانه های ما مراجعه کردند و بالغ بر یک میلیون و416هزار جلد کتاب به امانت بردند.

وی یکی ار روش ها را استفاده از ظرفیت های مردم برای رشد شاخصه ها را تشکیل انجمن خیران کتابخانه ساز در استان عنوان کرد و افزود: در حال حاضر در شهرستان های استان اقدام به انجمن خیران کتابخانه ساز شد که 3 شهرستان چالوس، نوشهر و بابل ثبت نهایی و 11 شهرستان دیگر در مراحل پایانی و بقیه در حال پیگیری هستند.

وی خاطرنشان کرد: تاکنون انجمن خیران کتابخانه ساز سه جشنواره در شهرهای چالوس، بابلسر و بابل برگزار کردند.

امامزاده به 477 میلیون تومان کمک خیران اشاره کرد و افزود: در قالب اهدای چهار قطعه زمین با هزار و 587 متر مربع به ارزش ريالی 340 میلیون تومان، اهدای یک باب ساختمان به مساحت 500 متر مربع به ارزش 100 میلیون تومان و اهدای 3 هزار و 900 نسخه کتاب به ارزش 2 میلیون و 700 هزار تومان به کتابخانه های عمومی استان بوده است.


 

اعتبار 12 میلیارد تومانی 46 پروژه کتابخانه ای

امامزاده با اشاره به اینکه 46 پروژه باید در استان به بهره برداری برسد، اظهارداشت: این تعداد طرح نیاز به 12 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که با تخصیص اعتبار تا یکسال آینده فضای کتابخانه های استان با این 30 هزار متر مربع به 80 هزار متر مربع افزایش می یابد.

وی بیان کرد: در تعداد منابع باید یک میلیون و 360 هزار جلد کتاب به 18 میلیون جلد باید برسد.

مدیرکل کتابخانه های عمومی استان به سهم ناچیز مازندران در توسعه فضای کتابخانه ای اشاره کرد و افزود: در دو سال گذشته با کاهش اعتبارات مواجه بودیم و شاید تا 10 سال آینده با این روند تخصیص بودجه نتوانیم پروژه ای را به بهره برداری برسانیم.

وی ادامه داد: 12 پروژه، مصوب سه سال گذشته است اما تا کنون اعتباری برای آن ها تخصیص نیافت.

سرانه پایین فضای مطالعه

امامزاده سرانه فضای کتابخانهای استان برای هر 100نفر را 1.6 مترمربع عنوان کرد و متذکرشد: متوسط کشور 2.5 متر مربع است و در افق 1404 سرانه فعلی ما باید به8مترمربع افزایش یابد.

امامزاده با اشاره به  تاریخچه 50 ساله احداث کتابخانه  عمومی در مازندران  و با بیان این که  هنوزپس از گذشت50 سال  در استان سرانه فضای کتاب خانه ی ما به 1.6 مترمربع رسیده است، گفت:  شاید با وضعیت کنونی تا 100 سال آینده هم به افق 1404 نرسیم.

وی بیان داشت: استان هایی همچون یزد، اصفهان و خوزستان به شاخص های توسعه 1404 نزدیک شدند حتی استان یزد دیگر اجازه افزایش فضای کتابخانه ای را نمی دهند.

این مسئول با بیان این که در توسعه فضای کتابخانه ای نیازمند مساعدت دولت و مردم هستیم، تصریح کرد: سیر توسعه ای فضای کتابخانه ای روند کندی دارد که صدای خاموش آن به گوش کسی نمی رسد.
وی افزود: اعتبارات ما در بخش عمرانی چیزی در حدود500میلیون تومان است.

امامزاده به منابع  یک میلیون و360هزار نسخه ای کتاب استان اشاره کرد و یادآورشد: در افق1404 این تعداد باید به18 میلیون نسخه افزایش یابد.

افتتاح 13 ایستگاه مطالعه

وی با اشاره به افتتاح 13 ایستگاه مطالعه در هفته کتاب، گفت: با افتتاح این ایستگاه ها تعداد ایستگاه های ما به 23 ایستگاه خواهد رسید.

امامزاده با بیان اینکه تعداد 212 هزار نسخه کتاب را با 60 عنوان در ایستگاه مطالعه توزیع کردیم، بیان داشت: به طور متوسط برای هر ایستگاه 30 هزار نسخه کتاب در نظر گرفتیم.

این مسئول به وضعیت کتاب خوانی در استان اشاره کرد و یادآورشد: طبق نظر سنجی که در سال گذشته صورت گرفت، به طور متوسط 88درصد مردم استان باسوادند، 59 درصد این افراد اظهار کردند که مطالعه غیر درسی دارند و بازهم به طور متوسط  در سال گذشته 2.9 عنوان کتاب مورد مطالعه مردم استان قرار گرفت.

امامزاده سرانه مطالعه کتاب های غیر درسی مردم استان را روزانه18 دقیقه و42 ثانیه، سرانه مطالعه قرآن و ادعیه را 15 دقیقه و 57 ثانیه و سرانه مطالعه کتاب های دیجیتال را روزانه 3 دقیقه و57 ثانیه اعلام کرد و بیان داشت: سرانه مطالعه روزنامه مردم استان در هر شبانه روز42 دقیقه اعلام شد.

امامزاده، معدل سرانه مطالعه در استان مازندران را 91 دقیقه در روز عنوان کرد.

وی با اشاره به حمایت این نهاد از ناشران استان، گفت: سال گذشته یک میلیارد ریال کتاب از ناشران استان خریداری کردیم،  درشش ماهه نخست امسال نیز بیش از 3 هزار جلد کتاب از ناشران خریداری شد.

امامزاده با بیان اینکه طی یکی دوماه آینده، کتاب زندگی نامه و نمایه علامه حسن زاده، علامه جوادی، حجتی بارفروش ومرحوم علی دشتی رو نمایی می شود، یادآورشد: در آینده جلد دو بیداران تاریخ مازندران منتشر می شود.

260 عنوان برنامه در هفته کتاب

وی با اشاره به برگزاری 260عنوان برنامه در هفته کتاب، اظهارداشت:برپایی نمایشگاه کتاب در شهرهای استان، مسابقه کتاب خوانی (28 عنوان کتاب به مسابقه گذاشته شد)، برگزاری نمایشگاه عکس با موضوع محرم و حماسه خونین عاشورا، نشست های ادبی، نقد و بررسی کتاب با حضور مولفان و منتقدان ازجمله برنامه های هفته ی کتاب  است.

وی همچنین به صدا درآوردن زنگ مطالعه در مدارس،حضور دربرنامه های تلویزیونی، جشنواره فرهنگی هنری انس با کتاب ویژه دو هزارکودک و خردسال و سخنرانی قبل از خطبه های 20 نماز جمعه استان را از دیگر برنامه های این هفته برشمرد.

کد خبر 2174295

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha