به گزارش خبرنگار مهر، استان کرمان از جمله استانهای کم باران کشور است که متاسفانه طی سالهای اخیر حتی از میزان متوسط بارندگیهای مناطق بیابانی نیز به شدت دور شده است.
در ابتدای هفته جاری کارشناسان هواشناسی از بروز بارندگیهای شدید در استان در پایان هفته خبر دادند اما در حالی پایان هفته را پشت سر می گذاریم که کمترین میزان بارندگی تاکنون در کرمان روی داده است و مردم کرمان همچنان چشم انتظار باران مانده اند.
پیش بینی که محقق نشد
هر چند بارندگیهای در برخی مناطق روی داده اما آنقدر محدود بوده است که نمی تواند خط پایانی برخشکسالی در کرمان باشد.
از سوی دیگر اگر در کرمان بارانی هم بیاید به دلیل عدم تکمیل سدها و یا عدم احداث آنها عملا بارندگیها منجر به سیلاب می شود.
در حقیقت کشاورزان در طول ایام تابستان و بهار با خشکسالی و کمبود آب مواجه هستند و در پائیز و زمستان نیز باید در انتظار سیلاب باشند.
این درحالی است که هر ساله سیلابهای خسارتهای بسیار هنگفتی را به زیرساختها و کشاورزی استان کرمان وارد می کند.
یکی از این نمونه سیلابها در تابستان و بهار سال جاری پیش آمد که خسارتهای ناشی از آن بیش از یک میلیارد تومان خسارت روی دست مسئولان گذاشت.
خشکسالی های پیاپی نیز موجب شده است رفته رفته سدها و سیل بندهای ساخته شده در دشتهای استان کرمان فرسوده شوند و پس از هر بارندگی دچار شکستی و خسارت در پائین دست شوند.
سدهای بزرگ در حال احداث کرمان نیز به کندی در حال ساخت هستند.
ویلا سازی و کشاورزی در مسیر رودخانه ها
از سوی دیگر کشاورزان نیز به دلیل عدم بارندگی به عرصه های رودخانه ها که خاکی غنی برای کشاورزی دارند روی آورده اند حتی در بسیاری مناطق خانه سازی و ویلا سازی در عرصه رودخانه ها و مسیلها شدت یافته است و خسارتهای زیادی را نیز به بار آورده اند.
هر چند میزان بارندگی در استان کرمان طی ساعات گذشته اندک بوده است اما در سیرجان یکی از بیشترین بارشها را شاهد بوده است و همین بارشها موجب آبگرفتگی شدید در معابر شده است.
بارندگیهای اندک ابتدای هفته نیز در این منطقه دچار بروز آبگرفتگی شده است که با وجود گذشت چندین روز این مشکل پا برجا بود که بارندگیهای روز گذشته نیز بر این مسئله افزوده شده است.
سیرجان نمونه ای از عدم برنامه ریزی در زمینه ساخت و سازها و زیر ساختها است که در برخی شهرهای کرمان مشاهده می شود.
به گفته شهروندان سیرجانی در این شهر با بارشهای اندک میز معابر دچار آبگرفتگی می شوند که رفع این مشکل نیز نیاز به بهسازی معابر دارد.
زیرساخت شهر مشکل دارد/ شیب بندی رعایت نشده است
معاون فرماندار سیرجان در گفتگو با مهر از بهسازی بخشی از معابر این شهر برای رفع مشکل آبگرفتگی شهر سیرجان خبر داد.
حسن زید آبادی افزود: در زمان گسترش شهر و به مرور زمان با احداث خیابانهای بیشتر شیب بندی خیابانها و رعایت اصول انجام نشده است.
زیرآبادی ادامه داد: همین مسئله موجب آبگرفتگی معابر می شود که با اقدامات صورت گرفته بخشی از کار اصلاح شده و برای سایر معابر نیاز به تامین اعتبار لازم داریم که مسئولان باید در این راستا همکاری لازم را داشته باشند.
آبهای سطحی باید در سدهای خاکی ذخیره شود/ افت شدید آبهای چشمه ها و قناتها در کرمان
عباس مولایی، رئیس جهادکشاورزی کرمان در گفتگو با مهر خشکسالی را مهمترین چالش کشاورزی در استان کرمان دانست و گفت: به دلیل کاهش بارندگیها کشاورزان به سمت استفاده از منابع زیر زمینی روی آورده اند که همین امر موجب برداشت بالا از این منابع شده است و سطح آبهای زیر زمینی کاهش یافته است.
وی خواستار استفاده از آبهای سطحی در بخش کشاورزی و استحصال آبهای بارندگی شد و گفت: طرحهای زیادی در این بخش انجام شده است و امیدواریم بتوانیم آبهای سطحی را کنترل و در طول سال از آنها در بخش کشاورزی استفاده کنیم.
مولایی گفت: در سال گذشته میزان بارندگی افزایش یافت و امیدواریم در سال جاری نیز این مسئله تداوم یابد و منابع آب زیر زمینی نیز تغذیه شوند.
146 میلیمتر بارندگی سالانه کرمان
وی متوسط بارندگی در کرمان 146 میلیمتر عنوان کرد و گفت: متوسط کشاوری 260 میلیمتر است.
وی از وجود دو هزار و 700 قنات در کرمان خبر داد که بسیاری از آنها دچار افت آب شده اند و بهترین راهکار احداث سدهای کوچک و استحصال آبهای سطحی است که هم از سیلاب جلوگیری می کند و هم آبهای سطحی را جمع آوری می کند.
نظر شما