به گزارش خبرنگار مهر، مرور بیانات رهبر معظم انقلاب حاوی نکات کلیدی در زمینه حوزه کتاب و کتابخوانی است، نکاتی که از دل هر کدام از آنها می توان راه حلی موثر و اساسی برای ترویج فرهنگ کتابخوانی استخراج کرد.
ایشان بارها در سخنان خود تاکید کرده اند که "کتابخوانی و علم آموزی نه تنها یک وظیفه ملی، که یک "واجب دینی" است"؛ که اگر با این دیدگاه به ترویج کتابخوانی بپردایم به طور قطع می توان در این مسیر گام های موثرتری برداشت.
اختصاص ساعاتی در مدارس و دانشگاهها به کتابخوانی
امام جمعه موقت خرم آباد با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در زمینه ترویج کتابخوانی و فرهنگ مطالعه در گفتگو با مهر اظهار داشت: فراهم آوردن زمینه های مطالعه برای جوانان، نوجوانان و دانش آموزان و دانشجویان موضوعی است که از سوی ایشان بارها مورد تاکید قرار گرفته است.
برگرفته از اینفوگرافیک منتشر شده در khamenei.ir
حجت الاسلام قاسم متقی نیا با تاکید بر اختصاص ساعاتی در مدارس و دانشگاهها به کتابخوانی عنوان کرد: در این راستا رهبری توصیه هایی را به وزارت آموزش و پرورش کردند که برای دانش آموزان و معلمان فرصتی را به عنوان ساعت کتابخوانی اختصاص دهند.
وی با بیان اینکه هنوز این توصیه رهبر معظم انقلاب رنگ عملیاتی شدن به خود نگرفته است، ادامه داد: این در حالیست که وضعیت در دانشگاهها و سایر اماکن عمومی نیز به همین صورت است.
راهیابی کتاب به محافل دوستانه جوانان و نوجوانان
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد با اشاره به تاکیدات رهبری مبنی بر راهیابی کتاب به جمع های دوستانه جوانان و نوجوانان بیان داشت: وقتی کودکان و نوجوانان در قالب گردهمایی ها و گپ های دوستانه دور هم جمع می شوند می توانند بخشی از این باهم بودن را صرف مطالعه کتاب کنند.
حجت الاسلام متقی نیا تصریح کرد: در صورتیکه کتاب به محافل دوستانه کودکان، نوجوانان و جوانان راه پیدا کند می توان به تبدیل فرهنگ مطالعه به یک عادت و فرهنگ عمومی امیدوار بود.
وی همچنین اختصاص زمانی از شبانه روز برای مطالعه را یکی دیگر از خلاء ها در این بخش دانست و گفت: نباید به بهانه اشتغال و کارهای روزانه از کتابخوانی غفلت کنیم.
سهم مطالعه در سبد فعالیتهای روزانه در پایین ترین حد ممکن است
این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: برخی می گویند که در طول شبانه روز آنقدر مشغله کاری دارند که فرصتی برای مطالعه پیدا نمی کنند در حالیکه اگر به کتابخوانی به عنوان یک اصل مهم در برنامه های روزانه نگاه شود باید فرصتی را نیز به آن اختصاص داد.
حجت الاسلام متقی نیا تصریح کرد: به نظر می رسد تغییر دیدگاه به مقوله کتابخوانی ضروری است و باید نگاهها به این سمت سوق داده شود که مطالعه نیز به عنوان یکی از فعالیتهای اصلی و نه حاشیه ای که افراد باید در طول شبانه روز و زندگی خود به آن بپردازند مورد توجه قرار گیرد که متاسفانه خلاء این دیدگاه احساس می شود.
وی عنوان کرد: متاسفانه امروز سهم زمانی اختصاص داده شده به مطالعه در سبد زندگی ما در پایین ترین حد ممکن قرار دارد که باید در این زمینه تجدید نظر شود.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد لازمه ارتقا فرهنگ ارزش گذاری به قلم و نشر را ترویج کتابخوانی دانست و گفت: نباید به خرید کتاب به عنوان یک هزینه غیرضروری نگاه شود.
کم توجهی به عرضه کتاب در اماکن عمومی
حجت الاسلام متقی نیا همچنین کم توجهی به عرضه کتاب در اماکن عمومی را یکی دیگر از غفلت های صورت گرفته در این حوزه دانست و بیان داشت: از در خانه های افراد تا محل کار و فعالیت کاری آنها را می توان جزء اماکن عمومی به حساب آورد و باید در این محدوده برای ترویج فرهنگ مطالعه از حداکثر ظرفیت ها استفاده شود.
وی عنوان کرد: این در حالیست که متاسفانه هندسه، مبلمان و پیام های مستقیم و غیرمستقیم به کار گرفته شده در این فضای عمومی جامعه با آنچه که با توجه به سبک زندگی ایرانی - اسلامی مورد انتظار است فاصله دارد.
امام جمعه موقت خرم آباد با تاکید بر اینکه از این فضای عمومی باید حداکثر استفاده را در مسیر تعالی جامعه و همچنین فرهنگ کتابخوانی برد، یادآور شد: عرضه کتاب در اماکن عمومی مانند ایستگاههای اتوبوس، پایانه های مسافربری، فرودگاه و ... و همچنین اداراتی که ارباب رجوع زیادی دارند باید مورد توجه متولیان قرار گیرد.
هر گونه فعالیت در حوزه چاپ و نشر کتاب نوعی صدقه جاریه است
حجت الاسلام متقی نیا همچنین به ضرورت همراه داشتن کتابهای جیبی و در قطع همراه اشاره کرد و بیان داشت: گاه به نظر می رسد ضرورت همراه داشتن "کتاب همراه" کمتر از تلفن همراه نباشد.
وی با اشاره به تاکیدات صورت گرفته در منابع دینی پیرامون اهمیت کتابخوانی، معتقد است که هرگونه فعالیت در حوزه چاپ و نشر کتاب نوعی صدقه جاریه بوده و عمل خیری است که جریان دارد و قطع نمی شود.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: همانطور که در تعالیم دینی تامین یک وعده غذای مومن در قالب "نذری" دارای فضیلت است، تهیه یک غذای معنوی برای افراد نیز از مصادیق صدقات جاریه ای است که ماندگار می شود.
حجت الاسلام متقی نیا همچنین به ضرورت اهدای کتاب اشاره کرد و بیان داشت: کتاب را باید خواند و به جای نگه داشتن، آن را به دیگران نیز هدیه داد چرا که هدیه دادن کتاب نوعی معروف است که با استمرار آن می توان شاهد نشر این معروف در جامعه بود.
همه دستگاهها خود را در ترویج فرهنگ مطالعه دخیل بدانند
حجت الاسلام علی اسماعیلیان مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان نیز معتقد است که ترویج فرهنگ کتابخوانی نیازمند عزم همگانی و همکاری های بین بخشی است.
وی عنوان کرد: همه دستگاهها اعم از فرهنگی، خدماتی، اقتصادی و .... می توانند به کمک ترویج فرهنگ مطالعه بیایند و در این زمینه تنها کار بر عهده دستگاههای فرهنگی نیست.
حجت الاسلام اسماعیلیان با بیان اینکه در حال حاضر تعداد کتابخانه ها و فضای کتابخانه ای در استان محدود است، عنوان کرد: این در حالیست که سرانه مطالعه نیز در لرستان وضعیت مناسبی ندارد.
وی با تاکید بر اینکه برای رفع چالشها در این حوزه همه باید تلاش جدی کنند و به یاری حوزه فرهنگ بیایند، یادآور شد: رشد جامعه در ابعاد مختلف و بستر توسعه، اندیشه انسانهاست و تعالی اندیشه انسانها در گرو تقویت فرهنگ عمومی و ارتقا کتابخوانی است.
مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان با تاکید بر اینکه بسترسازی برای ترویج فرهنگ مطالعه باید از قشر جوان و نوجوان و دانش آموزان و دانشجویان آغاز شود، بیان داشت: در صورت سرمایه گذاری در این بخش می توان به تحقق هدف گذاریهای صورت گرفت امیدوار بود.
به هر روی به نظر می رسد اگر قرار است شاهد نوعی تحول و یا دست کم ارتقا فرهنگ کتابخوانی در جامعه باشیم باید راهبردهای عملیاتی و کاربردی که در این زمینه ارائه شده است را به مرحله عمل نیز رساند، که این امر در گرو توجه و پیگیری آحاد مردم، مسئولان و دستگاههای مختلف تصمیم گیر و تصمیم ساز در بخشهای مختلف است.
.............................
گزارش: زهرا حسینی
نظر شما