به گزارش خبرنگار مهر، با گذشت 77 ماه از آغاز عملیات اجرایی طرح توسعه فاز 15 و 16 پارس جنوبی از روز گذشته تولید گاز در یکی از ردیفهای شیرین سازی پالایشگاه این مگا پروژه گازی آغاز شده است.
از این رو اولین ردیف شیرین سازی گاز فاز 15 و 16 پارس جنوبی که در هفته پایانی دولت دهم توسط رئیس جمهور وقت به صورت آزمایشی راه اندازی شده بود در آستانه فصل زمستان و به دلیل کمبود شدید گاز بار دیگر در مدار بهره برداری قرار گرفته است.
گاز مورد نیاز اولین ردیف شیرین سازی گاز پالایشگاه فاز 15 و 16 پارس جنوبی به دلیل آماده نبودن سکوها و چاه های دریایی این پروژه مشترک از فاز 6 تا 8 پارس جنوبی تامین شده است.
با افزایش مصرف گاز مشترکان خانگی از روز گذشته گاز ترش فاز 6 تا 8 پارس جنوبی که باید در مخازن نفتی و به منظور افزایش ضریب بازیافت تزریق شود به اولین ردیف شیرین سازی گاز پالایشگاه فاز 15 و 16 پارس جنوبی منتقل شده است.
در حال حاضر با انتقال گازهای ترش فاز 6 تا 8 پارس جنوبی به پالایشگاه فاز 15 و 16 پارس جنوبی به طور متوسط روزانه 10 تا 12 میلیون مترمکعب گاز شرین سازی و برای تامین گاز مشترکان خانگی به شبکه سراسری تزریق میشود.
با این افزایش ظرفیت پالایش گاز و محدود کردن تزریق گاز به مخازن نفتی، پیش بینی می شود پایداری شبکه گاز کشور افزایش یابد و مشکلی برای قطعی و یا افت فشار گاز در سطح شبکه سراسری ایجاد نشود.
در این بین پیشتر بیژن زنگنه وزیر نفت هم در جمع خبرنگاران یکی از راهکارهای تامین مطمئن سوخت زمستانی مشترکان به ویژه مشترکان خانگی و تجاری را اختصاص گاز تزریق به مخازن نفتی به بخش مصرف خانگی و تجاری نام برده بود.
انتقاد وزارت نفت از عملکرد حفاری شرکتهای ایرانی
وزارت نفت هم روز گذشته از وضعیت حفاری فاز 15 و 16 پارس جنوبی در طول فعالیت دولت نهم و دهم انتقاد کرد و با انتشار گزارشی با اعلام اینکه حفاری چاه های این فاز باید سال 1390 به پایان می رسید، اعلام کرده است: " با توجه به این عملکرد پیمانکار ایرانی در این فاز ١٥ و ١٦ در بخش حفاری چرا مجددا حفاری فازهای ١٧ و ١٨ پارس جنوبی به یک شرکت ایرانی واگذار شده است! "
همزمان با تاخیر حفاری چاههای دریایی فاز 15 و 16 پارس جنوبی، هم اکنون ساخت سکوهای دریایی این مگا پروژه مشترک گازی با تاخیرهای قابل توجهای همراه است و بر اساس آخرین برنامه زمان بندی قرار بوده تا آذر ماه سالجاری اولین سکو بارگیری و در خلیج فارس نصب شود.
به گزارش مهر، بر اساس استانداردهای تعریف شده در شرکت ملی نفت ایران یک فاز استاندارد پارس جنوبی شامل حفاری چاه در خلیج فارس، طراحی، ساخت، نصب و راهاندازی سکو و خطوط لوله دریایی بهمنظور انتقال و پالایش اولیه گاز و سپس احداث پالایشگاه ساحلی شامل مخازن ذخیرهسازی، ردیفهای شیرین سازی و واحدهای یوتیلیتی برای تامین آب، بخار و سرویسهای جانبی است.
در حال حاضر پیشرفت ساخت پالایشگاه فاز 15 و 16 پارس جنوبی به حدود 95 درصد رسیده است به طوری که تاکنون تعدادی از مخازن ذخیره سازی و برخی واحدهای یویتیلتی در مدار بهره برداری قرار گرفته است.
در بخش حفاری چاههای دریایی هم اکنون هیچ یک از 24 حلقه چاه گاز دریایی به طور کامل تکمیل نشده و با وجود فعالیت 2 دستگاه دکل دریایی اما پیش بینی میشود تا پایان سالجاری امکان تکمیل تعدادی از این چاههای دریایی فراهم نشود.
اما ساخت، نصب و راه اندازی سکوهای دریایی فاز 15 و 16 چالش برانگیزترین بخش این مگا پروژه گازی است به طوریکه با وجود نصب پایه سکوها اما هیچ یک از سکوهای دریایی در یارد بندرعباس ساخته نشده و تاکنون برای نصب در دریا حمل نشده است.
در حال حاضر به دلیل عدم به موقع تامین برخی از قطعات، ساخت و تکمیل سکوهای فاز 15 و 16 پارس جنوبی در یارد خرمشهر به صورت لاک پشتی در حال انجام است و با توجه به روند پیشرفت اجرایی امکان ساخت و نصب این سازههای غول پیکر در سالجاری وجود ندارد.
با این وجود راه اندازی یک ردیف شیرین سازی با استانداردهای شرکت ملی نفت مبنی بر تعریف یک فاز استاندارد مغایرت داشته و راه اندازی واحد شیرین سازی آن هم با گاز تولیدی فازهایی که در دولت نهم افتتاح شده به منزله راهاندازی یک فاز جدید نیست.
در طول چهار سال گذشته تاکنون پروژه ای برای شیرین سازی گازهای ترش فاز 6 تا 8 پارس جنوبی تعریف و اجرایی شده است به طوریکه گاز این فاز در پالایشگاههای فجرجم و بیدبلند یک منتقل و شیرین سازی میشود.
به گزارش مهر، هدف از طرح توسعه نهایی فاز 15 و 16 پارس جنوبی توليد روزانه 50 ميليون متر مكعب گاز طبيعي، 80 هزار بشكه ميعانات گازي، 400 تن گوگرد، سالانه بیش از یک میلیون تن گازمایع و یک میلیون تن اتان برای تامین خوراک پتروشیمیها است.
نظر شما