به گزارش خبرنگار مهر، رسانه ها از دو سو با موضوع امنیت در ارتباط هستند، از یک نگاه میزان فعالیت و روشنگری رسانه ها خود متاثر از میزان امنیت موجود در جامعه است به این معنا که در جامعه امن، اندیشوران رسانه به آسانی تفکر و بینش خود را به مردم بازتابنده و به آسانی و به دور از بیم نظر خود را بیان می کنند.
از نگاه دیگر روشنگری رسانه ها خود به عنوان ابزار و یک کنترل اجتماعی می تواند در افزایش امنیت و استواری پایه های آن مفید واقع شود و رسانه های دیداری و نوشتاری، کارکردی امنیت ساز دارند و در ایجاد امنیت از نقشی موثر برخوردارند، اما آنگاه که در کارکردی منفهی نقش وارونه برعهده می گیرند، فضای اطلاعاتی جامعه، آلوده، مبهم و تاریک خواهد شد.
محدود سازی رسانه ها به دلیل رعایت امنیت فردی، ملی یا فراملی ، نه تنها در عمل که در مباحث علمی و نظری نیز امری مقبول و پذیرفته شده است و در زمان ما که تنوع و قدرت رسانه ها یکی از بارزترین مشخصه های آن است و سخن از تاثیر رسانه ها بر امنیت ناشناخته دشوار نیست.
امروز هر کس به آسانی می تواند حضور خواسته یا ناخواسته رسانه ها را از خصوصی ترین موضوعات زندگی شخصی تا عمومی ترین مسائل ملی و بین المللی احساس کند، به ویژه از موقعی که ظهور بزرگراه های اطلاعاتی و امکان به هم پیوستن همه رایانه های جهان، بشر را با انفجار اطلاعات و خارج شدن آن از کنترل مواجه ساخت.
مهمترین نیاز هر جامعه، کشور، خانواده و حتی فرد در درجه اول امنیت است و جستجوی امنیت از مهمترین نیازها و انگیزه های انسانی است که مسئولیت تعقیب و تامین آن بر عهده حکومت ها و دولت هاست.
در جهان امروز رسانه های دیداری و نوشتاری، منابع عمده آفرینش و پویایی فرهنگ به شمار می روند و قدرت و توان این ابزارهای فکری از پایه های چنان بلندی برخوردار است که بدون حضور آنها تکوین جامعه ای با فرهنگ محال است.
چشم انداز مطالعاتی مردم هر جامعه خود ریشه در فرستاده هایی دارد که از رسانه ها دریافت می دارند و در این مورد می توان بیان داشت که رسانه به عنوان سپهر یاد شده، می تواند شفاف، تاریک یا مبهم باشد.
انتشار اخبار منفی زمینه را برای سوء استفاده دشمنان نظام فراهم می کند
فرمانده انتظامی استان کردستان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به نقش رسانه هاي جمعي در راستاي امنيت در جامعه گفت: نباید با انعکاس و انتشار اخبار منفی زمینه را برای سوء استفاده دشمنان نظام فراهم کرد تا بتوانند ارزش های انقلاب و نظام جمهوری اسلامی ایران را زیر سوال ببرند.
سردار محسن حسن خانی اظهار داشت: رسانه های کردستان خوشبختانه طی چند سال گذشته اخباری منفی در رابطه با عملکرد نیروی انتظامی کردستان منعکس نکرده اند و این نشان دهنده تعامل بین رسانه های استان و نیروی انتظامی است.
فرمانده انتظامی کردستان ادامه داد: طی چند سال گذشته فعالیت های بسیاری در راستای ارتقای احساس امنیت در استان انجام گرفته که خوشبختانه امروز شاهد امنیت ذهنی و عینی مردم در جامعه هستیم که بخش عمده آن با همکاری رسانه های استان محقق شده است.
حسن خانی یادآور شد: ارتقا احساس امنیت در جامعه باعث شده تا هر سال شاهد حضور مسافران زیادی در ایام تعطیلات نوروزی و تابستان در کردستان باشیم و امیدواریم با همکاری مردم و تاثیرگذاری که رسانه ها در این بین دارند همچون گذشته این امنیت برقرار باشد.
نقش موثر رسانه ها بر امنیت اجتماعی
امنیت اجتماعی تمامی زوایا و سطوح زندگی را تحت تاثیر قرار داده و به عنوان یکی از نیازهای اولیه با وجود شکل گیری در یک بستر عینی در اساس یک پدیده ذهنی بوده و بر اساس فرآیندهای خاص این حوزه شکل می گیرد.
عوامل بسیاری بر امنیت اجتماعی اثر گذار هستند که از بین آنها می توان به رسانه های جمعی اشاره کرد که فناوری های جدید رسانه ای با کارکردها و نقش های ویژه ای که دارند اثرات غیر قابل انکاری بر مفهوم امنیت اجتماعی گذاشته و تا میزان زیادی در ساخت اجتماعی این نیاز اولیه بشر دخیل هستند.
به دلیل قابلیت های فراوان رسانه ها نظیر کنترل اخبار و مراقبت از محیط، جامعه پذیری سیاسی و اجتماعی، ایجاد همبستگی بین اجزا گوناگون جامعه، انتقال میراث فرهنگی از نسلی به نسل دیگر و وظیفه اخلاقی حمایت از هنجارهای اجتماعی رسانه ها در پی خلق شرایطی هستند که در آن، فرد و گروه های اجتماعی بدون ترس از دست دادن و یا آسیب رسیدن به جان، مال یا آبروی خود به زندگی در شرایط امن ادامه دهند.
رسانه ها می توانند به راحتی امنیت روانی و ذهنی را نشانه روند و با تلقین احساس ناامنی خاطرها را آشفته کنند و بالاخره با تغییر بینش ها و جا به جا کردن ارزش ها، زیرساخت های فرهنگی جوامع را لرزان و سپس متلاشی سازند.
رسانه ها در ایجاد و تحکیم پایه های امنیت موثر هستند
با این همه نباید نقش رسانه ها را یکسره مخرب دید و رسانه ها همانگونه که احتمالا در تضعیف پایه های امنیتی موثرند، می توانند در ایجاد و تحکیم آن نیز کارآمد باشند.
آنها می توانند طوفان احساس ناامنی را از فضای ذهنی افراد و جامعه دور کنند و به گونه ای عمل کنند که ضمن انعکاس واقعیت ها، از بزرگنمایی ناهنجاری ها و کاستی ها خودداری شود.
رسانه ها می توانند به جای "بحران نمایی" و "بحران افزایی" به "مهار بحران" کمک کنند و با کمک به مسئولان برای اتخاذ تدابیر درست، همه نیروهای مردمی را در راستای حاکمیت آرامش بسیج کنند و به جای افزایش نامعقول مطالبات به تعدیل و هدایت آن به سوی توانایی های ملی یاری رسانند و با اطلاع رسانی صحیح و افزایش سطح دانش عمومی، راه های نفوذ بیگانگان را مسدود کنند.
در کنار همه اینها به ویژه باید از توان انحصاری رسانه ها در برقراری ارتباط دو سویه، فعال و واقع نما بین دولت ها و ملت ها یاد کرد و رسانه ها می توانند با انعکاس درست و سریع مطالبات و مشکلات شهروندان، حاکمان را به واکنش مطلوب و حرکت به سوی جلب رضایت عمومی سوق دهند.
رسانه ها در پويايي و ایجاد امنیت در جامعه نقش موثری دارند
معاون اجتماعی فرمانده انتظامی استان کردستان نیز در رابطه با نقش رسانه ها در ایجاد امنیت در جامعه گفت: مطبوعات و رسانه ها در پويايي و ایجاد احساس امنیت در جامعه و نهادینه کردن آن در بین مردم نقش موثری دارند.
سرهنگ جواد بنی عامران اظهار داشت: امروز نقش مطبوعات و رسانه ها به عنوان جزو لاينفك زندگي، انكار ناپذير بوده و رسانه ها در ارتقاي سطح فرهنگ جامعه نقش كليدي دارند.
وی با اشاره به تبليغات رسانه هاي بيگانه در مورد تحريم ها عليه جمهوري اسلامي ايران، نمايش اقتدار، صلابت و محبوبيت انقلاب در بين ملت هاي ستمديده را در گرو كار رسانه ها و مطبوعات دانست.
معاون اجتماعی فرمانده انتظامی کردستان با بيان اينكه واقع نگري در تنظيم خبر مي تواند در مراحل بعد و در سطح مسئولان و مديران تصميم ساز باشد، افزود: اگر خبر از زاويه منصفانه مطرح شود مي تواند به تحول در مسئولان منجر شود.
بنی عامریان ادامه داد: امنیت در معنای کلی و فراگیر مقوله ای حساس و پر اهمیت به خصوص در جوامع امروزی است و اهداف انسان فقط در سایه امنیت قابل تحقق است.
امنیت پایه اصلی پیشرفت و توسعه اجتماعی است
وی یادآور شد: امنیت پایه اصلی پیشرفت و توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در جامعه محسوب می شود و رسانه ها از دو سو با موضوع امنیت در ارتباط هستند که یکی از نگاه میزان فعالیت و روشنگری رسانه ها ویکی متاثر از میزان امنیت موجود در جامعه است.
معاون اجتماعی فرمانده انتظامی کردستان بیان کرد: در جامعه امن، اندیش وران رسانه به آسانی تفکر و بینش خود را به مردم بازتابنده و به آسانی و به دور از بیم نظر خود را بیان می کنند.
بنی عامریان گفت: از نگاه دیگر روشنگری رسانه ها خود به عنوان ابزار و یک کنترل اجتماعی می تواند در افزایش امنیت و استواری پایه های آن مفید واقع شود.
وی افزود: رسانه های دیداری و نوشتاری، کارکردی امنیت ساز دارند و در ایجاد امنیت از نقشی موثر برخوردارند، اما آنگاه که در کارکردی منفی نقش وارونه بر عهده می گیرند، فضای اطلاعاتی جامعه، آلوده، مبهم و تاریک می شود.
معاون اجتماعی فرمانده انتظامی کردستان افزود: در جهان امروز رسانه های دیداری و نوشتاری، منابع عمده آفرینش و پویایی فرهنگ به شمار می روند و قدرت و توان این ابزارهای فکری از پایه های آن چنان بلندی برخوردار است که بدون حضور آنها تکوین جامعه ای با فرهنگ محال است.
بنی عامراین اظهار داشت: چشم انداز مطالعاتی مردم هر جامعه ریشه در فرستاده هایی دارد که از رسانه ها دریافت می کنند و رسانه های دیداری و نوشتاری کارکرد امنیت سازی داشته و در ایجاد امنیت نقشی موثر و مفید ایفا می کنند.
تاثیر رسانه بر پویایی و پایداری ارزش ها و هنجارها در راستای ایجاد امنیت
رسانه های همگانی غالبا فردی و غیر شخصی تصور می شوند و در عین حال ارزش های سنتی را در پیام گیران تضعیف می کنند و در نتیجه سبب از بین رفتن کنترل اجتماعی و همبستگی می شوند.
اگر امنیت را پویایی و پایداری ارزش ها و هنجارها در اشکال انتزاعی و انضمامی آن بدانیم، نقش رسانه ها در شکل دهی و تحول این ارزش ها و هنجارها به وضوح قابل مشاهده است و به طور کلی ارتباط مستقیمی بین امنیت جامعه و رسانه ها وجود دارد.
رسانه ها می توانند نقش مثبتی در ارتقاء امنیت جامعه ایفا کنند اما این امر مشروط به شناسایی نقاط آسیب پذیر در رسانه ها و ارتقاء وضعیت اجتماعی است و همچنین مستلزم همگامی تمامی نهادهای مسئول، توجه به ارزش های جامعه و شناخت وضعیت جدید جهانی است.
رسانه ها در شرایطی نگهبان امنیت جامعه محسوب می شوند که خود از امنیت برخوردار باشند، اما از سوی دیگر جامعه هم باید از فرهمندی ها و موهبت هایی برخوردار باشد، مانند اینکه مردم از نظر عقلی، فکری و علمی به آن پایه برسند که مسائل روز را درک کنند.
رسانه ها از بدو پیدایش خود همواره نقش تاثیرگذاری داشته اند و در این میان رادیو، روزنامه، تلویزیون و خبرگزاری ها از رسانه های دیداری و نوشتاری، کارکردی امنیت ساز دارند و در ایجاد امنیت از نقشی موثر برخوردارند، اما آنگاه که در کارکردی منفی نقش وارونه بر عهده می گیرند، فضای اطلاعاتی جامعه، آلوده، مبهم و تاریک خواهد شد.
....................................
گزارش: سروش حبیبی راد
نظر شما