به گزارش خبرنگار مهر، این هفته سفیر آذربایجان در ایران به خبرگزاری مهر آمد و در پاسخ به سوالی درباره چوگان گفت: آذربایجان چوگان قره باغ را ثبت کرد و یونسکو هم آن را پذیرفت ایران نیز می تواند چوگان اصفهان را ثبت جهانی کند.
جوانشير آخوندوف گفت: براساس قواعد موجود در يونسكو، جمهوري آذربايجان چوگان قرهباغ را به يونسكو ارائه کرده و اين بازي در فهرست ميراث فرهنگي ناملموس يونسكو به ثبت رسيده است. بازي چوگان در كشورهاي بسياري همچون تركيه، پاكستان، افغانستان، سيبري جنوبي روسيه، كشورهاي آسياي ميانه و من جمله در جمهوري اسلامي ايران و جمهوري آذربايجان رايج است.
دردسر دیوان عدالت اداری برای میراث فرهنگی
این هفته بازهم اخباری درباره اقدامات اخیر دیوان عدالت اداری منتشر شد که این بار رای به ابطال یک مصوبه دولتی داد. در این مصوبه آمده بود که اموال زیرخاکی متعلق به دولت است اما دیوان عدالت اداری این مصوبه را لغو کرد پس از آن متولیان میراث فرهنگی اعلام کردند که اگرچه این اقدام انجام شده ولی بازهم مالکیت آثار کشف شده متعلق به دولت است و طبق قانون مجازات اسلامی کسی که این اموال را به دولت برنگرداند مشمول جرایم سختی خواهد شد.
جلیل گلشن بافقی افزود: مصوبهای که حق مالکیت دولت بر اموال منقول تاریخی وفرهنگی را ابطال میکند باید تشریح شود تا مورد سوءاستفاده قرار نگیرد.
وی گفت: سال 58 مصوبهای توسط شورای انقلاب صادر شد که براساس آن دولت مسئول همه حفاریهای باستانشناسی است و هیچکس حق ندارد در زمینی حفاری انجام دهد.
پس از حضور 30 هنرمند صنایع دستی در این نمایشگاه، اعلام شد که اداره میراث فرهنگی استان اردبیل با مسئولان برپایی نمایشگاه در ترکیه مذاکره ای برای فروش محصولات انجام نداده و این مذاکرات تنها به نمایش آثار ختم شده است به همین علت هیچیک از غرفه داران اجازه فروش محصولات خود را نداشتند. در پی این ناهماهنگی هنرمندان ایرانی از باز کردن کارتن وسایل خود امتناع کردند اما متولیان صنایع دستی در اردبیل به آنها وعده دادند که یا ضرر حاصل از حضور آنها در این نمایشگاه را پرداخت خواهند کرد و یا تازمان پایان این نمایشگاه چهار روزه، مشکل را بر طرف می کنند.
محمدعلی نجفی گفت: برخی از دوستان اعلام کردند که هشت سال گذشته سازمان میراث فرهنگی تخصصی کار نکرده است. برخی از آنها اگر رویشان می شد می گفتند در این سی سال هیچ کار انجام نشده است اما باید گفت که عملکرد مجموعه مدیریت سازمان میراث فرهنگی در چهارسالی که آقای مشایی رئیس این سازمان بود قابل دفاع است. بعد از آن مدتی این سازمان به جایی رسید که لطمات زیادی به آن وارد شد. من با آقای مشایی 30 ثانیه هم ملاقات نکردم. در دفاع از وی صحبت نمی کنم تا فردا تیتر همه روزنامه ها شوم اما این طور هم نبود که در هشت سال اخیر هر کاری شده مخرب بوده باشد البته که این سازمان لطمات زیادی دیده است. ما باید تلاش کنیم که کمی بهتر از آن چهار سال باشیم.
رحیم پور افزود: به اتاق های ما سر بزنید ما که جزو لردنشین ها هستیم ولی اعضای پژوهشگاه میراث فرهنگی در دخمه زندگی میکنند. زمانی آقای ملک زاده رئیس سازمان میراث فرهنگی شد و پژوهشگرانی که از او بزرگتر، باسوادتر و باسابقه تر بودند را به بخش های دیگر پژوهشگاه تبعید کرد.
مدیر گروه طبیعت گردی پژوهشگاه میراث فرهنگی ادامه داد: آنهایی که ما را تبعید کردند، با فوق دیپلم کامپیوتر رئیس سازمان میراث فرهنگی شدند و در گرمسار برایش فوق لیسانس صادر کردند. او نمی توانست با 70 نفر دکترای PHD کار کند. هر کسی با آقایان در سازمان میراث فرهنگی مخالفتی داشت به پژوهشگاه تبعید میشد.
این پرونده ها شامل، آیین باران خواهی ایرانی، خیمه شب بازی، دانش سنتی پخت نان اقوام ایرانی، دانش سنتی کشاورزی بومی ایران، چاپ کلاقه ای ایران، فیروزه تراشی ایران، مهارت های راه یابی در ایران، ابریشم کشی در روستای زاوین، مهارت های سنتی تولید پوشاک اقوام ایرانی، آیین ازدواج ایرانی، دانش سنتی معماری ایرانی و پرونده طب سنتی ایرانی است که در عنوانهای این پرونده ها از نام ایرانی و ایرانیان استفاده شده که حاکی از گستردگی موضوع مورد اشاره در این پرونده هاست.
آنچه که نظر مسئولان میراث فرهنگی را در دولت یازدهم به خود معطوف کرده این است که اصرار برای داشتن پرونده های میراث ناملموس جهانی با پسوند ایرانیان و اقوام ایرانی و پیوند آن با نام و رشته های تحصیلی دانشگاه ایرانیان بی ارتباط نبوده و نیست.
نظر شما