به گزارش خبرنگار مهر، سازمان قطار شهری اهواز در سال 1381 تاسیس شد و در همان سال مطالعات فاز صفر پروژه قطار شهری اهواز توسط مهندسان مشاور به انجام رسید. پس از آن کریدور خط یک مسیر شمال شرقی ــ جنوب غربی قطار شهری اهواز به طول تقریبی 23 کیلومتر در چهل و سومین جلسه شورای عالی ترافیک کشور در تاریخ 12 مرداد 1382 به تصویب رسید و به دنبال آن «مدیریت طرح» پروژه در سال 83 انتخاب و قرارداد انجام مطالعات فاز یک با شرکت مشاور منعقد شد.
شناسایی مشاوران نقشه برداری و ژئو تکنیک، انتخاب مشاور فرانسوی سمالی، جهت تعیین نحوه استقرار خط، عقد قرارداد و آغاز عملیات ساخت ساختمان های جنبی در محوطه دپو اقبال و پارکینگ گلستان در تیرماه 1384، تهیه اسناد مناقصه EPC برای کل پروژه و انتخاب پيمانکار برنده مناقصه از اهم فعالیتهای مربوط به پروژه قطار شهری اهواز به شمار که تا پیش از آغاز عملیات اجرایی در ایستگاه ها صورت پذیرفته است.
مسیر خط 1 قطار شهری اهواز بطول تقریبی 23 کیلومتر، شمال شرق شهر را با عبور از مرکز شهر و رودخانه کارون به جنوب غرب شهر متصل مینماید. این مسیر مشتمل بر 24 ایستگاه بوده و زمان سفر در طول آن با در نظر گرفتن سرعت متوسط 33 کیلومتر بر ساعت، 40 دقیقه برآورد می شود.
خط یک قطار شهری اهواز از شمال شرق اهواز و نیروگاه زرگان شروع شده و تا مصلی امتداد دارد. در این بخش تعداد 11 ایستگاه پیش بینی شده است.
متاسفانه اجرای این پروژه هم اکنون به کندی پیش می رود و این امر باعث هرج و مرج زیادی در شهر اهواز شده است به گونه ای که تردد وسایل نقلیه و مردم در این مدت در این شهر با مشکل مواجه شده است.
بر همین اساس امروز معاون عمرانی وزیر کشور در سفری به اهواز از روند اجرای پروژه قطار شهری اهواز دیدن کرد و در جلسه ای با مسئولان شهری اهواز و خوزستان، آخرین روند اجرای این پروژه برررسی شد.
گله مندی مردم از کندی قطار شهری اهواز
معاون عمرانی وزیر کشور در این جلسه اظهار کرد: براساس اطلاعات موجود، دولت سهم 50 درصد خود در پروژه قطار شهری اهواز که به موجب قانون به دولت محول شده است را انجام داده و حتی بخشی از تعهدات شهرداری اهواز را نیز پرداخت کرده است.
هوشنگ خندان دل تصریح کرد: قطار شهری از مهمترین پروژه هایي است که باید اجرا شود و تاخیر در اجرای این پروژه ها مشکلات بسیاری از جمله مشكلات زیست محیطی، آلودگی هوا و مشکلات ترافیکی را به دنبال خواهد داشت. بنابراين دولت به اجرای این پروژه ها توجه ویژه ای داشته است.
وی ادامه داد: متاسفانه اجرای پروژه قطار شهری اهواز طولانی شده و این امر باعث ایجاد نارضایتی بین مردم شهر شده است به همین دلیل باید همت لازم از سوی مسئولان انجام شود تا این پروژه به سرانجام برسد.
خندان دل تاکید کرد: به همین دلیل دولت تصمیم گرفته به این پروژه سرعت ببخشد به همین دلیل از این پس این پروژه در اولویت دریافت فاینانس قرار می گیرد تا سرعت اجرای طرح بیشتر شود. همچنین سایر پروژه های قطار شهری در کشور نیز در مسیر تامین اعتبار قرار می گیرند.
نیاز به مدد مسئولان برای قطار شهری اهواز
شهردار اهواز در این نشست با بیان اینکه وجود قطار شهری برای اهواز بسیار مهم و حیاتی است از مسئولان عالی رتبه کشور خواست نسبت به راه اندازی و تکمیل این پروژه نگاه ویژه ای داشته باشند.
سید خلف موسوی اظهار کرد: ترافیک در اهواز بسیار پیچیده شده است ولی متروی اهواز به دلایل مختلف به نتیجه نرسیده و در این شرایط امکان حل گروه کور ترافیک با استفاده از مترو امکانپذیر نیست به همین دلیل باید نگاه ملی و ویژه ای برای راه اندازی قطار شهری اهواز ایجاد شود.
موسوی عنوان کرد: مشکل فناینانس قطار شهری اهواز هنوز حل نشده است و راه دیگری برای راه اندازی این پروژه نیست به همین دلیل ما انتظار داریم این مشکل نیز از سوی دولت و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مورد توجه قرار گیرد.
وی تصریح کرد: هم اکنون این پروژه به 600 میلیون دلار اعتبار نیاز دارد تا به مرحله بهره برداری برسد.همچنین با توجه به اینکه قطار شهری مشهد، خط جديد مترو تهران و حتی متروي شیراز راه اندازی شده اند و این پروژه در اهواز تاکنون به پایان نرسیده، شهرداری اهواز نيز به تعهداتی که در این زمینه بر عهده دارد، عمل خواهد کرد.
کمک های دولتی راهکار حل مشکل مترو نیست
معاون عمرانی استانداری خوزستان نیز در این مراسم با اشاره به اینکه امروز مترو یکی از نیازهای اصلی شهروندان اهواز به شمار می رود خواستار نگاه جدی دولت و مسئولان وزارت کشور برای راه اندازی این پروژه شهری در این کلانشهر شد.
احمد سیاحی افزود: هم اکنون پروژه قطار شهری اهواز به گونه ای است که باید روی بهره برداری و تکمیل یک فاز از این پروژه تمرکز کنیم تا مردم طعم شیرین راه اندازی این پروژه را لمس کنند.
وی افزود: متاسفانه اکنون اجرای پروژه قطار شهری اهواز به گونه ای است که باعث ایجاد نارضایتی فراوانی در بین شهروندان شده است زیرا مدت اجرای طرحی طولانی شده است هر چند به علت اینکه در پروژه قطار شهری به علت اینکه اغلب کارها به صورت زیر زمینی انجام می شود مردم از پیشرفت اجرای کار مطلع نیستند و به همین دلیل با نوعی نگاه معترضانه با این عملیات نگاه می کنند.
سیاحی تصریح کرد: برای این کار لازم است رسانه های استان در مدت های مختلف گزارشی به صورت تصویری از روند اجرای کار تهیه کنند تا شهروندان در جریان پیشرفت کار قرار بگیرند.
معاون عمرانی استانداری خوزستان تصریح کرد: باید تلاش کنیم قسمتی از خط اول مترو تا مصلای مهدیه اهواز وارد مدار شود تا مردم نسبت به آینده این طرح خوشبین شوند. البته برای ادامه کار پروژه مترو نمی توان تنها به کمک های دولتی اکتفا کرد و با پیش بینی های ما کمک های دولتی راهکار حل مشکل کمبود اعتبار نیست به همین دلیل چند طرح در دستور کار قرار گرفته تا روند اجرایی طرح سرعت بیشتری بگیرد
سياحي ادامه داد: بنا به قراردادی که با شرکت کیسون منعقد شده بود قرار شد عوامل این شرکت برای دریافت فاینانس اقدام کنند. اینکه تحریم تا چه اندازه در این زمینه تاثیرگذار بوده و چرا فاینانس عملیاتی نشده؛ باید مورد بررسی قرار بگیرد. با 22 یا 30 میلیارد تومان اعتبار نیز این پروژه قابل انجام نخواهد بود بنابراين ضروری است از صندوق ذخیره ارزی، فاینانس و یا موارد دیگر جهت تامین اعتبار استفاده کرد.
نظر شما