یاز مراد غراوی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: حضور و مشارکت مردم در برنامه های منابع طبیعی جهت حفظ بیشتر این منابع اهمیت بسیاری دارد زیرا تجربه های مختلف نشان داده است که دولت ها هر چه در کارهای وابسته به حفظ منابع طبیعی از توانایی مردم بیشتراستفاده کرده اند به اهداف توسعه پایدار نزدیکتر می شوند.
وی افزود: وقتی مردم خودشان را در منابع طبیعی سهیم بدانند به تدریج حس خواهند کرد که جنگل ها، مراتع، پوشش گیاهی و فضای سبز متعلق به دولت نیست و این منابع به صورت مستقیم و غیر مستقیم در زندگی شخصی و اجتماعی آنان نقش دارد.
وی خاطر نشان کرد: مشارکت در منابع طبیعی یک فرآیند داوطلبانه و همه جانبه است که همدلی و همبستگی کامل بین همه عواملی که نفع می برند مورد توجه قرار دارد و هدف اصل حفظ، احیا، توسعه و بهره برداری بهینه از منابع طبیعی تجدید شونده با کمک و همکاری مردم است.
غراوی از احیا جنگل های مخروبه به عنوان زمینه مشارکت مردم در منابع طبیعی نام برد و ادامه داد: توسعه فضای سبز و درختکاری، زراعت چوب، اجرای طرح های بیابان زدایی، اطفا حریق، بهره برداری از محصولات فرعی، ایجاد بوستان های روستایی و شهری و حفاظت از عرصه ها و جلوگیری از تخریت به عنوان دیگر کارهای مردم در جهت مشارکت نام برد.
وی گفت: حضور مردم در مدیریت منابع طبیعی در سراسر جهان به توسعه پایدار این منابع انجامیده است، نگاهی به گذشته مدیریت منابع طبیعی در استان نشان می دهد در مواردی که مردم در مدیریت عرصه ها مشارکت داشته اند موفقیت قابل توجهی به دست آمده است.
غراوی افزود: ساختار و ارکان مدیریت منابع طبیعی در گلستان به گونه ای است که طرح ها بدون مشارکت مردم به صورت ناقص انجام می شود.
وی اضافه کرد: موفقیت در طرح تعادل دام و یا خروج دام از جنگل ها به عنوان یکی از طرح های محوری اداره منابع طبیعی و آبخیزداری در گرو پذیرش جنگل نشین و مشارکت او در طرح براساس برنامه های پیش بینی شده است، کارهایی چون قرق، بذر پاشی، کپه کاری و... توسط بهره بردار و با نظارت کارشناسان صورت می گیرد.
وی ادامه داد: در طرح محوری حفاظت و حمایت از جنگل ها و مراتع مشارکت مردم به گونه ای دیگر انجام می شود، ماهیت این طرح به گونه ای است که بدون همکاری ساکنان عرصه های منابع طبیعی طرح موفق نخواهد بود.
رییس اداره آموزش، ترویج و مشارکت مردمی خاطر نشان کرد: امروزه اداره منابع طبیعی ناچار به مشارکت مردم در فرآیند برنامه های اجتماعی، فرهنگی، و اقتصادی هستند، زیرا پیچیدگی، تنوع و گستردگی فعالیت ها بیش از توان اداره است. مشارکت مردم در مدیریت پایدار منابع طبیعی در عصر امروز، کاری الزامی است نه اختیاری.
نظر شما