به گزارش خبرگزاری مهر، برای تبلیغ فرهنگ وقف باید با استفاده از ابزار رسانه و با مدلهای جدید راه ترویج آن هموار شود، وقف خود یک رسانه تاثیرگذار و ماندگار است پس با این نگاه ارتباط وقف و رسانه ارتباطی تنگاتنگ و متقابل است.
در این راستا اداره اوقاف و امور خیریه در حرکتی ابتکاری نقش رسانه را در فرهنگسازی وقف در گفتگو با مسئولان مطبوعات و خبرگزاری ها به بررسی نشست که نتیجه این بحث و بررسی در قالب گزارشی به رسانه ها ارسال شد.
وقف عاملی برای حفظ منافع ملی و مصالح عمومی
سرپرست خبرگزاری مهر در استان سمنان، ضمن تأکید بر ضرورت تبیین و تبلیغ هنرمندانه و عالمانه سنت حسنه وقف اظهار کرد: این مهم وظیفه اصحاب رسانه است.
محمدحسن مقدمنیا، وقف را مختص به گروه یا قشر خاصی ندانست و تصریح کرد: این سنت حسنه مربوط به همه اقشار جامعه است که همه از خدمات و عواید آن بهرهمند میشوند.
وی همچنین ضمن تصریح بر اینکه رسانه نیز متعلق به همه اقشار جامعه است و افکار عمومی را در راستای اهداف نظام هدایت و جهتدهی میکند، خاطرنشان کرد: وقف به عنوان عاملی برای حفظ منافع ملی و مصالح عمومی باید مورد توجه رسانهها قرار گیرد.
اصل وقف باید هنرمندانه، عالمانه و به زبان عامه مردم تبیین و تبلیغ شود
سرپرست خبرگزاری مهر در استان سمنان ضمن تأکید بر اینکه اصل وقف باید هنرمندانه، عالمانه و به زبان عامه مردم تبیین و تبلیغ شود و این مهم وظیفه اصحاب رسانه است، افزود: این امر اگر با علم و آگاهی و هنر مناسب تبیین نشود، ممکن است آثار منفی بین مخاطبان داشته باشد.
مقدمنیا ضمن بیان اینکه وقف از صدر اسلام تاکنون یکی از پایگاههای مهم ترویج ارزشهای اسلامی بوده است، خاطرنشان کرد: ارائه خدمات سیاسی به جامعه اسلامی از جمله کارکردهای وقف است.
وی با اشاره به اینکه پیامبر خدا (ص) حکومت اسلامی را از مسجدالنبی پایهگذاری کرد و انقلاب اسلامی ایران نیز از همین پایگاههای وقف آغاز شد، گفت: مساجد و حسینیهها نیز پس از پیروزی انقلاب اسلامی، محل اجتماع و فعالیتهای اجتماعی و سیاسی بوده اند.
سرپرست خبرگزاری مهر در استان سمنان تصریح کرد: در زمان امام خمینی (ره)، حسینیه جماران مرکز هدایت و رهبری انقلاب بوده و امروز نیز حسینیه امام خمینی (ره) که از پایگاههای وقف بوده، مرکز هدایت و رهبری انقلاب اسلامی است.
کاملترین و جامعترین تشویق مردم به وقف از طریق رسانه ممکن است
سرپرست خبرگزاری مهر در استان سمنان ضمن تأکید بر اینکه ارائه خدمات روحی و روانی، عاطفی و اجتماعی با کاهش طبقات اجتماعی، ایجاد مهر و محبت، تواضع، ایثار و گذشت نیز از دیگر آثار بیشمار وقف است، ادامه داد: انتظار میرود این مهم توسط هنرمندان و رسانهها مطرح شود. مقدمنیا با اشاره به اینکه کاملترین و جامعترین تشویق مردم به وقف از طریق رسانه ممکن است، عنوان کرد: رسانهها باید مردم را به انجام وقفهای خانوادگی، جمعی، گروهی و صنفی که میتوانند با یک نیت سرمایهای را وقف کنند، تشویق کنند.
وی ضمن تأکید بر اینکه برای انجام وقف باید به نیازهای امروز جامعه نیز توجه جدی شود، تصریح کرد: عواید وقف باید عامالمنفعه باشد و همه اقشار جامعه را در بر گیرد که البته نشانههایی از آن را خوشبختانه امروز در قالبهای کتابخانه و ... شاهدیم.
بهرهبرداری صحیح از موقوفات مورد توجه جدی رسانهها قرار گیرد
سرپرست خبرگزاری مهر در استان سمنان، بهرهوری و بهرهبرداری صحیح از موقوفات را از دیگر موضوعاتی دانست که باید توسط رسانهها مورد توجه جدی قرار گیرد.
مقدمنیا همچنین ضمن ابراز تأسف از عواید و بهرهدهی مادی بسیار ناچیز موقوفات با توجه به ارزش بالای آنها، در این زمینه اظهار داشت: این مهم نیاز به فرهنگسازی و مدیریت دارد تا مستأجران حقوق موقوفات را عادلانه پرداخت کنند و این بر عهده رسانهها، علما و روحانیان است.
وی ضمن تقدیر از تلاش سالهای اخیر مسئولان سازمان اوقاف و امور خیریه پیرامون بهروز کردن مالالاجاره موقوفات و ساماندهی این امور تصریح کرد: برای رسیدن به هدف اصلی در سنت حسنه وقف باید تلاش بیشتر و همت همگانی صورت پذیرد و این امر نیاز به فرهنگسازی دارد.
برای ترویج فرهنگ وقف و ابعاد مختلف آن، عزم و اراده عمومی لازم است
سرپرست خبرگزاری مهر در استان سمنان تأکید کرد: برای ترویج فرهنگ وقف و ابعاد مختلف آن، عزم و اراده عمومی باید ایجاد شود تا این کارهای خیر و خداپسندانه به اطلاع مردم برسد.
مقدمنیا با بیان اینکه رسانهها و هنرمندان میتوانند زوایای مسئله وقف را برای مردم روشن کنند، گفت: این امر نیاز به فرهنگسازی دارد تا مردم برای انجام چنین کارهای خیر و خداپسندانهای ترغیب شوند.
وی با یادآوری اینکه رسانهها در سالهای اخیر به مقوله وقف و آثار و برکات آن توجه بیشتری داشتهاند، تصریح کرد: سازمان اوقاف و امور خیریه باید، سوژهها و ابعاد مختلف وقف را به طور شاخص در اختیار رسانه ها قرار دهد.
اطلاعرسانی در حوزه وقف به صورت مستمر انجام شود
خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی در سمنان نیز در این زمینه، با بیان اینکه هر موضوعی که در جامعه قرار است به فرهنگ تبدیل شود باید در خصوص آن تبلیغات لازم صورت گیرد، اظهار داشت: برای فرهنگسازی وقف نیازمند اطلاعرسانی مستمر هستیم.
سید رضا عظیمی اضافه کرد: رسانهها باید در جامعه اهمیت وقف و نتایج موقوفات را برای مردم بازگو کنند و این امر موجب تشویق مردم برای وقف اموالشان میشود.
وی با یادآوری سابقه وقف و جایگاه آن در اسلام اظهار داشت: امام علی (ع) و ائمه اطهار (ع) برای ترویج معارف اسلامی و رفع مشکلات جامعه، از فرهنگ وقف استفاده میکردند.
این خبرنگار افزود: هماکنون وقف در موضوعات خاص انجام میشود و بهتر است این سنت حسنه با نیازهای جامعه و ضرورت زمان تطبیق داده شود.
عظیمی با بیان اینکه 50 درصد موقوفات برای سیدالشهدا (ع) بوده و این کار بسیار پسندیده و نیاز جامعه است، عنوان کرد: باید در زمینه امکانات آموزشی، ترویج فرهنگ قرآنی، سالنهای ورزشی و نیازهای اساسی و ... هم موقوفاتی داشته باشیم.
رسانهها نقش اجتماعی و فقهی وقف را پررنگتر کنند
سرپرست روزنامه کار و کارگر در سمنان نیز گفت: رسانهها و مطبوعات میتواند با برگزاری نشستهایی، نقش اجتماعی و فقهی وقف را پررنگ و تبیین کند.
سیدمحمد نجاتی با اشاره به جای خالی بررسی مسائل فقهی وقف در جامعه اضافه کرد: خبرنگاران میتوانند به احکام شرعی وقف بپردازند و به مردم در این مورد اطلاعرسانی کنند.
وی ترویج فرهنگ وقف را وظیفه ای همگانی بیان کرد و افزود: ترویج فرهنگ وقف به نوعی امر به معروف و نهی از منکر بوده که در اسلام از فروع دین محسوب میشود؛ بنابراین توجه به وقف به نوعی وظیفه ای همگانی است.
نجاتی مهمترین اثرات وقف را تقویت حس نوعدوستی دانست و یادآور شد: فرهنگ حسنه وقف را باید در جامعه ترویج داد تا انگیزه افراد با نیت به اینکه به رفع مشکلات جامعه کمک کرده باشند، برای وقف بالا رود.
انعکاس آثار وقف برای ترغیب افراد جامعه به سمت وقف مؤثر است
سرپرست روزنامه کار و کارگر در سمنان انعکاس آثار وقف را برای ترغیب افراد جامعه به سمت وقف مؤثر دانست و ابراز داشت: با معرفی آثار وقف در جامعه در مورد وقف فرهنگسازی میشود و افرادی که اطلاعات کمتری از آثار وقف داشتند، با آگاهی به این مسئله برای وقف اعلام آمادگی میکنند.
وی وقف را راه مقاومت برابر دشمنان دانست و اظهار داشت: وقف باعث تقویت معارف اسلامی و آموزههای دینی میشود و به نوعی کشور را برابر دشمنان بیمه میکند.
نجاتی گفت: رسانههای جمعی به ویژه رادیو و تلویزیون با جلب اعتماد و تعامل با مردم، نقش بهسزایی در فرهنگسازی سنت حسنه وقف در جامعه ایفا میکنند.
پیگیری مسئله وقف نباید تنها در هفته وقف و به سازمان اوقاف منتهی شود
سرپرست روزنامه کار و کارگر در سمنان با بیان اینکه پیگیری مسئله وقف نباید تنها در هفته وقف و به سازمان اوقاف و امور خیریه منتهی شود، افزود: وقف به عنوان تکلیفی الهی، وظیفه همگانی بوده و باید در تمام زمانها و عرصهها به درستی در جامعه تبیین و نهادینه شود.
نجاتی رسانههای جمعی را مهمترین و اصلیترین نهادهای تأثیرگذار در زمینه ترویج و گسترش فرهنگ وقف در جامعه عنوان کرد.
سرپرست روزنامه کار و کارگر در سمنان یادآور شد: هیچ نهاد و ارگانی در زمینه فرهنگسازی وقف در جامعه همانند رسانه نمیتواند عمل و آثار این سنت نیکوی الهی را به همگان معرفی کند.
رسانه دین محور امروز نباید از فرهنگسازی وقف جدا شود
مدیر خبرگزاری فارس استان سمنان نیز در این زمینه اعتقاد دارد: وقف سرچشمه همه خوبی هاست و باید با هر ترفندی کوشید تا فرهنگ وقف در جامعه نهادینه و ماندگار شود.
مرتضی مزینانی صفابین ادامه داد: دین مبین اسلام آموزه ها و تعالیمی دارد که هر یک برای تعالی انسانی و افزایش کیفیت زندگی بشر وضع شدهاند و توجه به این موارد می تواند فرد مسلمان را در مسیری قرار دهد که نه تنها برای خود، بلکه برای طیف گستردهای از آحاد مردم مفید و سودمند باشد.
وی تصریح کرد: وقف و افزایش موقوفات، تأکید مؤکد این دین آسمانی است و البته بر کسی پوشیده نیست که این بخش مهم از آموزههای دینی ما مسلمان در برهه کنونی نسبت به سالیان دور تا حدود زیادی اگر نگوییم "فراموشی"، به دست "غفلت" سپرده شده است.
رسانه چشم بینا و گوش شنوای مردم و حاکمیت محسوب می شود
عضو شورای مرکزی انجمن خبرنگاران استان سمنان همچنین عقیده دارد: رسانههای امروز در همه بخش های صوتی و تصویری، نوشتاری و مکتوب و به خصوص ابزارهای رسانه های مجازی باید بتوانند به وظیفه دینی و شرعی و حرفهای خود در زمینه وقف عمل کنند.
مزینانیصفابین اظهار کرد: رسانه در جهان امروز چشم بینا و گوش شنوای مردم و حاکمیت محسوب میشود و در حوزه وقف نیز ورود رسانه های متعهد و دین باور می تواند جلوی بسیاری از مشکلات موجود بر سر راه موقوفات از جمله وقف الاجاره های اندک، بی اقبالی مردم نسبت به وقف، اوضاع نابه سامان موقوفات، افزایش فعالیت های عمرانی در موقوفات و بقاع متبرکه و ... را بگیرد یا حداقل بر آن تاثیر بگذارد.
وی تصریح کرد: رسانه دین محور و متعهد امروز باید وقف را همواره در سوژه های کار حرفه ای خبری خود ببیند و برای آن برنامه داشته باشد.
نقش رسانه در نهادینه شدن فرهنگها اساسی است
سرپرست روزنامه جمهوری اسلامی در سمنان نیز با بیان اینکه باید برای نهادینه شدن فرهنگها از ابزار قوی رسانه استفاده شود، گفت: باید موقوفات جدید، آثار و فواید وقف و برکات آن را در جامعه اطلاعرسانی کنیم تا مردم تشویق شوند این سنت حسنه را انجام دهند.
محمدتقی قدس اضافه کرد: اطلاعرسانی موجب میشود تا مردم بتوانند راه و زمینهای که اموال را وقف میکنند، بشناسند.
وی با اشاره به این که رسانههای استان سمنان در زمینه اطلاعرسانی سرآمد هستند، عنوان کرد: تاکنون رسانههای استان، اداره کل اوقاف و امور خیریه استان سمنان را به خوبی همراهی کردهاند و تا حدی هم در این زمینه موفق بودهاند.
سرپرست روزنامه جمهوری اسلامی در سمنان، از اداره کل اوقاف و امور خیریه سمنان خواست تشکلهایی را که متولی وقف هستند، شناسایی و زمینههای جدیدی را برای وقف معرفی کنند.
وی تصریح کرد: باید با توجه به تغییر شرایط و نیازها و متناسب با اوضاع جامعه زمینههای جدیدی در حوزه وقف شناسایی و معرفی شود.
قدس گفت: رسانهها باید مطابق با نیازهای جدید مانند ازدواج، اشتغال، مسائل اعتقادی و ... در زمینه موقوفات جدید اطلاعرسانی کنند.
رسانه ها بهتر وارد کار شوند
سرپرست روزنامه جوان در سمنان نیز با بیان اینکه باید رسانه ها در قالب گزارش، مقاله و خبر به ترویج فرهنگ وقف بپردازند، عنوان کرد: هر موضوعی برای نهادینه شدن نیاز به تبلیغ دارد و بهترین وسیله تبلیغ میتواند رسانه های دیداری، شنیداری و نوشتاری باشد.
زین العابدین داودی افزود: خوشبختانه در استان سمنان با تعامل خوبی که بین رسانهها و روابط عمومی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان سمنان وجود دارد، تاکنون اطلاعرسانی مناسبی در بحث وقف وجود داشته است.
وی با اشاره به اینکه رسانه ها باید در این حوزه بیشتر تلاش کنند، اظهار داشت: این حوزه عام المنفعه است و باید در این زمینه و مسائل دینی و مذهبی که برگرفته از ارزش های دینی است، تلاش شود.
فرهنگ سازی وقف به طور جدی دنبال شود
سردبیر خبرگزاری ایسنا در استان سمنان نیز وجود انسان های از هم دور افتاده ای که به واسطه رشته های رسانه ای با هم در ارتباط هستند، را یکی از ویژگی های دنیای امروز دانست.
هوشنگ حبیبی بسطامی با بیان اینکه افراد و سازمانها به همان نسبت که از این رشته ها فاصله میگیرند، از میزان اثرگذاری خود می کاهند، اظهار داشت: امروز دنیا به مدد تکنولوژی نوین و رسانه ها به شکل یک کلاس درس درآمده است و رسانه ها به منزله تخت سیاه این کلاس درس هستند و کارکرد آموزشی و تبلیغی رسانه، واقعیت روشنی است.
وی اضافه کرد: رسانهها، نقش بیبدلیلی در انتقال میراث فرهنگی هر جامعه دارند و وقف همچون میراثی معنوی میتواند از این فرصت بهره گیرد.
مهمترین کارکرد رسانه، فرهنگ سازی است
سردبیر خبرگزاری ایسنا در استان سمنان با تاکید بر اینکه واقعیت این است که رسانه ها از چنان قدرتی برخوردارند که می توانند نسلی نو را برای نخستین بار بیافرینند، اظهار داشت: مهمترین کارکرد رسانه، فرهنگ سازی است و این پدیده جهان امروز که روز به روز بهتر می شود، توانایی تغییر فرهنگ ها و آفرینش فرهنگ های جدید را در خود به وجود آورده است.
حبیبی بسطامی افزود: فرد، گروه و سازمانها نیز میتوانند از این فرصت بهره بگیرد و به نحو مطلوبی، از رسانه استفاده کنند و آن را در راستای هدف گذاری خود به کار گیرند.
وی با اشاره به اینکه ارتباط بین سازمان و رسانه یک رابطه دوسویه است و در این ارتباط دوسویه هر دو طرف در کمیت و کیفیت محصولات خبری و رسانهای تاثیر مستقیم دارند، افزود: متاسفانه نهادها و سازمانهایی در کشور ما به ویژه در استان سمنان وجود دارند که چندان به اهمیت رسانه پی نبرده اند و حساسیت چندانی به آن ندارند.
رسانهها بر جان و ضمیر انسانها اثرگذارند
سردبیر خبرگزاری ایسنا در استان سمنان با تاکید بر اینکه که نباید سازمان و نهادها از منظر روابط عمومی به رسانهها نگاه کنند، افزود: مسئولیت و کارکرد این دو کاملا با هم متفاوت است.
حبیبی بسطامی اضافه کرد: روابط عمومی ها به دنبال بیان توانمندی ها و نقاط قوت هستند؛ اما رسانه ها رسالت دیگری نیز دارند و علاوه بر این مسئولیت، باید بیشتر از آن به کاستی ها و ضعف ها بپردازند.
وی ادامه داد: رسانه ها زمانی می توانند موفق عمل کنند که زمینه بهتری برای آنها فراهم شود و اگر این فضا به وجود بیاید، می توان به میزان اثرگذاری ها امید داشت.
سردبیر خبرگزاری ایسنا در استان سمنان گفت: از آنجا که رسانه ها بر جان و ضمیر انسانها اثرگذارند و وقف یک سنت خیرخواهانه و انسان دوستانه است، عمل به آن موجب آرامش جان آدمی می شود.
نظر شما