خبرگزاری مهر ـ گروه اجتماعی: زرتشتیان ایران یک اقلیت مذهبی در ایران هستند که به دین زرتشتی معتقند. بیشتر آنها در استانهای یزد و کرمان زندگی می کنند. البته به دنبال مهاجرتهای گسترده این اقلیت در شهرهای تهران، شیراز، اصفهان و اهواز نیز زندگی می کنند. بیشتر زرتشتیان به گویش بهدینی که از زبانهای ایران مرکزی بشمار میرود تکلم دارند. پس از انقلاب مشروطه، با تشکیل مجلس شورای ملی، در قانون اساسی مشروطه برای اقلیتهای دینی هم نمایندگانی درنظر گرفته شد. از جمله، یک نماینده برای زرتشتیان. این موضوع پس از انقلاب اسلامي در سال ۱۳۵۷ هم در قانون اساسی باقی ماند. امروز زرتشتيان همانند ساير شهروندان ايراني آزادانه و با بهره مندی از حقوق شهروندی یکسان با دیگر هموطنان ایرانی خود زندگي مي كنند. نكته قابل توجه اين است كه زرتشتيان مقيم ايران حتي دفتر ازدواج و طلاق متناسب با قوانين كشور و دين زرتشتي دارند.
موبد رشيد خورشيديان سردفتر ازدواج و طلاق زرتشتيان تهران در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد جزئيات ثبت ازدواج و طلاق شهروندان زرتشتي و نحوه ازدواج و يا طلاق ايرانيان زرتشتي توضيح داد که پاسخ به برخي سوالات در نوع خود جالب و خواندنی است.
* چه تعداد زرتشتي در كشور زندگي مي كنند؟
آمارهاي رسمي مي گويند 65 تا 70 هزار نفر ولي آمارهاي غير رسمي تعداد زرتشتيان مقيم ايران را 150 هزار شهروند عنوان كرده اند. كه البته بيشتر اين شهروندان در تهران، يزد، كرمان، كرج، شيراز، اصفهان، اهواز، زاهدان و كرمانشاه ساكن هستند.
* آيا تعداد زرتشتيان در جهان هم مشخص هستند؟
حدودا در كل جهان حدود 2 ميليون و 150 هزار زرتشتي داريم.
* برای ثبت ازدواج و طلاق زرتشتيان چند دفترخانه در كشور داريم؟
2 دفترخانه در تهران، دو دفتر خانه در كرمان و 2 دفترخانه هم در يزد داريم كه در مجموع 6 دفتر خانه مي شود.
* آيا در ميان شهروندان ايراني زرتشتي افزايش طلاق داشته ايم؟
افزايش طلاق از سال 1344 وارد جمعيت زرتشتيان شد. در همان سال هم سردفتري دفاتر طلاق در تهران آغاز به كار كرد.
*بيشتر در چه سالهايي افزايش طلاق داشتيد؟
بيشتر در سالهاي 70 تا 79 بود و در سالهاي 83 و 84 هم اين تعداد افزايش بيشتري پيدا كرد تا اينكه در سال 88 آمار طلاق به اوج خودش رسيد.
*آماري از ازدواج و طلاق ايرانيان زرتشتي داريد؟
در كل مي توان گفت كه سالانه 40 طلاق و 70 ازدواج داريم. در ميان زرتشتيان دلیل 80 درصد طلاقهاي دخالت خانواده و 20 درصد اختلافات زن و شوهرهاست.
*هزينه و تعرفه هاي ازدواج چگونه به دفترخانه پرداخت مي شود؟
مبلغ تعرفه به انجمن زرتشتيان پرداخت مي شود و دفترخانه نمي تواند مبلغي بگيرد.
*آيا سند ازدواج زرتشتيان با سند مسلمانان در زمان ثبت فرق ميكند؟
هيچ فرقي ندارد و تنها در قسمت آخر سند ازدواج مفاد آيين نامه احوال شخصي زرتشتيان ايران كه به تصويب مجلس رسيده ذكر مي شود. البته بر اساس دين ما تنها زرتشتيان مي توانند با زرتشتي ازدواج كنند.
* در دين و آيين زرتشت مهريه هم آمده است؟
مهريه وجود دارد اما مبلغ و ميزان آن در سند ازدواج قيد نمي شود. ولي اگر طلاق رخ داد توسط شوراي حل اختلاف و كميسيون حقوقي تهران نصف دارايي مرد به زن مي رسد.
* آيا دلايل طلاق را در دفترخانه ثبت مي كنيد؟
در قديم اين طور بود ولي ديگر اين كار را انجام نمي دهيم.
* با دین اسلام هم آشنایی دارید؟
بله من حتي قرآن مي خوانم و به امام حسين(ع) اعتقاد دارم. مگر حمد و قل هو الله بد است. من معتقدم بايد ديوارها را برداريم چرا كه خدا يكي است و همه بايد به او برسيم.
* خطبه عقد در دين شما چقدر طول مي كشد؟
حدودا 2 ساعت به طول می انجامید كه حالا اين زمان به نيم ساعت كاهش داده شده است. البته بايد خطبه با آواز خاصي خوانده شود.
* مراسم قند سابي و بله برون و پاتختي و از اين حرفها هم داريد؟
اطرافيان داماد هنگان خواندن مراسم عقد نخ و سوزن را به عنوان دوختن پارگي هاي زندگي، سكه به معناي روزي حلال، شاخه سرو به معناي سبز بختي، تخم مرغ به معناي اينكه پدر و مادر حق ندارند در زندگي دخالت كنند ولي راهنمايي كنند، انار شيرين به معناي اينكه فرزندان سالم داشته باشيم و قيچي به معناي اينكه هر دو بايد مانند لبه قيچي با هم باشد در ظرفي گذاشته و بالاي سر عروس و داماد مي گيرند. البته در هنگام خواندن دعا و خطبه پارچه سبز، كلاه سبز و روسري سبز بر سر ميهمانان و عروس و داماد است.
* براي رزرو هتل و سالن عروسي مشكلي نداريد؟
نه خوشبختانه تمامي هتل ها و سالن ها با استقبال رفتار مي كنند. البته مجوزهايي هم لازم است كه تهيه مي كنيم.
نظر شما