۱۱ بهمن ۱۳۹۲، ۱۱:۳۶

گفتگوی تفصیلی مهر با معاون آخوندی؛

افزایش سهمیه نوسازی بافت فرسوده در سال آینده/ تغییرتراکم‌های تشویقی در محلات تاریخی

افزایش سهمیه نوسازی بافت فرسوده در سال آینده/ تغییرتراکم‌های تشویقی در محلات تاریخی

معاون وزیر راه وشهرسازی از تدوین دو سند برای بافت‌های فرسوده شهری خبر داد و گفت: در سال آینده سهمیه نوسازی بافت‌های فرسوده شهری افزایش پیدا می‌کند و برخی از تراکم‌های تشویقی در محلات تاریخی تغییر می‌کند.

محمد سعید ایزدی در گفتگو با مهر در پاسخ به این پرسش که برای حفظ بافت‌های تاریخی در بخش بافت های فرسوده شهری چه برنامه هایی دارید، اظهار داشت: ما در حال تهیه دو سند در این خصوص هستیم که یکی سند ملی بازآفرینی شهرهای پایدار است که این هفته به کمیسیون زیربنایی دولت ارسال می‌شود و دوم سندی است که شورای عالی شهرسازی و معماری تدوین می‌کند و اول اسفند ماه ارایه خواهد شد.

مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران تصریح کرد: در هر دو این سندها مجدد گونه شناسی کردیم. بافت‌هایی که به عنوان فرسوده شناخته می‌شوند و در ادبیات جدید به آن محدوده‌های نیازمند بهسازی و نوسازی می‌گوییم چهارگونه هستند که بر این اساس نحوه مواجهه با عرصه‌هایی که در بافت های تاریخی شهری قرار دارند متفاوت است و نمی‌توان همانند عرصه‌های دیگر با آنها برخورد کرد.

وی با تاکید بر اینکه نگاه ما حفاظت، نگاهداشت و احترام به گذشته و در عین حال فراهم کردن شرایط برای زندگی جدید است، گفت: دومین گونه مورد بررسی، سکونتگاه‌های غیررسمی هستند که این گروه بصورت غیررسمی این مناطق را تصرف کردند بنابراین در این محدوده‌ها از طریق توانمندسازی ساکنان، شرایط زندگی را ارتقا می دهیم.

معاون وزیر راه و شهرسازی خاطر نشان کرد: نوع سوم روستاهایی هستند که در شهرها ادغام شدند مانند ده ونک که در حاشیه شهرها بودند و امروزه شهر اینها را بلعیده است و هنوز چالش بین بافت سنتی و شهری را دارند اینها هم نوع دیگری از بافت‌های فرسوده هستند که باید مورد توجه قرار گیرد.

وی بااشاره به اینکه بخش چهارم محلاتی هستند که جزو هیچ یک از این محلات نبوده و بافت‌های محلات پیرامونی مرکز شهر هستند، افزود: این محلات مانند منطقه 10، 8 ، 17 و 18 در دهه 30 و 40 شمسی شکل گرفتند و از شرایط مناسب زندگی برخوردار نیستند.

ایزدی با بیان اینکه هرکدام از این گونه ها در این دو سند تفیکیک می‌شوند و مورد برنامه ریزی و تنظیم برنامه قرار می‌گیرند، بیان کرد: همه اینها در سه بخش مشترک هستند اول اینکه همه خدمات و زیرساختهایی پایین‌تر از متوسط شهر دارند، دوم اینکه ساختمان‌های این مناطق ناپایدار هستند و سوم اینکه این مناطق محل سکونت اقشار کم درآمد است.

وی افزود: متاسفانه در سال‌های گذشته با بافت های تاریخی و بافت های فرسوده یکسان برخورد شده است و همه اینها را تخریب می‌کردند برنامه ما اینست که دوباره این محدوده‌ها را بازسازی کنیم ضمن آنکه بافت‌ها را حفظ می‌کند.

تغییر در تراکم های تشویقی برخی از محلات فرسوده شهری

مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران در پاسخ به این پرسش که احتمال تغییر در طرح تفصیلی تهران در بخش بافت های فرسوده که ساختمان های تاریخی دارند وجود دارد، گفت: حتما همینطور است بلندمرتبه سازی یک راه حل صد در صد برای همه عرصه‌ها نیست زیرا می‌خواهیم بخش خصوصی را ترغیب کنیم تا ساخت و ساز در این مناطق انجام دهد.

ایزدی با تاکید بر اینکه هر عرصه ای یک ظرفیت دارد، اظهار داشت: این سندها وقتی در دولت تصویب شوند قانونی و لازم الاجرا است و امیداریم که قبل از سال جدید هر دو سند را تقدیم مردم کنیم در واقع این اسناد روش جدیدی برای ورود به عرصه بافت های فرسوده است. ضمن آنکه بلندمرتبه سازی علاوه بر افزایش تراکم با یک تناسب ناجور با خدمات زیرساختی با محله باعث نابسامانی سازمان فضایی می‌شود.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در محدوده‌های تاریخی بحث منظره‌های فرهنگی داریم، گفت: وقتی کنار آثار ارزشمند مانند مجموعه کاخ گلستان، مجموعه بازار و محلات تاریخی هستیم نمی توانیم شاهد یک غده سرطانی با عنوان بلندمرتبه سازی قرار بگیریم اما شیوه‌های دیگری را می توان اجرا کرد زیرا فقط بلندمرتبه سازی شیوه جلب سرمایه نیست. ما باتناسب میزان استفاده از سطوح، بحث کاربری ها و در واقع الحاق می‌توانیم تمایل سرمایه گذار برای بلندمرتبه را تامین کنیم.

وی بااشاره به برنامه سازمان میراث فرهنگی برای ساختمان های قدیمی، گفت: برنامه سازمان در مورد عدم و نفع مالکین است یعنی که در عرصه‌های تاریخی مالکان مدعی هستند که اگر ما در عرصه‌های تاریخی نبودیم می توانستیم از یک ارزش مساوری مانند سایر محدوده‌ها بهره مند باشیم به همین جهت سازمان میراث با طرح و تدبیری روی آن کار می‌کند تا مردم این نواحی نیز از حق خودشان محروم نشوند.

ایزدی با تاکید بر اینکه دو سند ما پس از تصویب در دولت، قانونی و لازم الاجرا است، بیان کرد: امیدواریم که این دو سند را تقدیم کشور کنیم تا نگاه جدیدی به بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شود.

معاون وزیر راه و شهرسازی در خصوص کیفیت ساخت و ساز در نوسازی بافت های فرسوده، اظهار داشت: عدم کیفیت ساخت و ساز در همه شهر وجود دارد اما در عرصه بافت‌های فرسوده نگرانی بیشتری است زیرا شهرداری‌ها و بخش خصوصی تلاش می‌کند تا با موانع و مشکلات این عرصه‌ها نوسازی کند که متاسفانه از لحاظ دوام و الگوها ساخت و ساز مناسب نیست.

مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران تصریح کرد: اگر چه هیچ کدام از دستورالعمل‌ها به جنبه کیفی نمی‌پردازد اما اینکه کیفیت مورد نظر چگونه تهیه شود بسیار برایمان اهمیت دارد و امیدواریم که این کمبود را برطرف کنیم.

وی یکی از راهکارهای حل مشکل عدم کیفیت در ساخت و ساز را استفاده از فناوری های نوین دانست و گفت: البته استفاده از فناوری‌های نوین در مسکن مهر هم مورد تشویق قرار گرفت اما استفاده ابزاری بود که در صورت استفاده از یک تکنولوژی می‌توان وام بیشتری اگرفت اما در واقع درصد زیادی از فناوری‌های نوین استفاده نکردند.

ایزدی تصریح کرد: به شکل واقعی اگر بخواهیم استفاده کنیم باید ورود مصالح جدید و تکنولوژی‌هایی که باعث افزایش سرعت و کیفیت ساخت و ساز می شود را استفاده کنیم. موضوع دیگر الگو ها هستند؛ سال ها است که مقام معظم رهبری به این امر تاکید می کنند که باید شهرها تابع یک الگوی معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی باشد اما بازهم اجرایی نمی‌شود. همچنین وزیر در تمام صحبت‌ها به کیفیت و هویت معماری ایرانی اسلامی تاکید کرده است.

افزایش سهمیه نوسازی بافت فرسوده در سال آینده

وی در خصوص افزایش سقف وام های نوسازی و مقاوم سازی در سال آینده، اظهار داشت: ما در سال 93 روی این وام ها کار می‌کنیم به خصوص اینکه وزیر هم بر تنوع بخشیدن به وام ها تاکید دارد در حال حاضر هم 10 میلیون از سقف وام 35 میلیون تومانی برای مقاوم سازی در نظر گرفته شده است.

ایزدی با بیان یانکه مقاوم سازی بحث مغفولی در سال‌های گذشته بوده است، گفت: ساختمان‌هایی وجود دارد که نیاز به نوسازی نداشته و باید مقاوم سازی شود بنابراین نباید خانواده‌ها را به تغییر و تحول اساسی سوق دارد.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه وام ودیعه مسکن و مقاوم سازی می تواند مورد بهره برداری در سال آینده قرار بگیرند، افزود: محور وزارت راه و شهرسازی در سال آینده وام های نوسازی است.

وی با اشاره به اینکه ما در کارگروه مسکن 200 هزار واحد سهمیه برای بافت های فرسوده در نظرگرفتیم، بیان کرد: برای سال آینده، بانک مرکزی هم به بانک های عامل این را ابلاغ کرده است بنابراین باید تلاش کنیم که تحقق پیدا کند.

ایزدی با تاکید بر اینکه تحول بزرگی در سال 93 ایجاد می‌شود، گفت: سهمیه نوسازی بافت فرسوده در سال آینده افزایش می‎یابد.

اجرای طرح اسکان پایا

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اجرای طرح اسکان پایا، اظهار داشت: این طرح بصورت پایلوت از تبریز شروع شد که براساس توافقنامه وزارت راه و شهرسازی و شرکت عمران تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران شهرداری تبریز و استانداری هرکدام وظیفه ای را برعهده گرفتند.

وی با بیان اینکه ساخت 5 هزار واحد مسکونی از طریق بهسازی و نوسازی دو محله پایلوت بافت فرسوده در شهر تبریز انجام میگیرد، گفت: براین اساس قرار شده که دولت وام ودیعه مسکن، وام نوسازی و یک ساختار برای تسهیل گری و کمک به جریان در این محلات راه اندازی کند به این معنا که به کمک شهرداری‌ها نهادهای تسهیل گر را دایر کند که در این خصوص مجری با مردم گفتگو می‌کند.

معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه شهرداری در عوارض تا سقف 100 درصد عوارض می‌دهد و تراکم تشویقی برای مالکین فراهم می‌کند، بیان کرد: استانداری هم از طریق هماهنگی با دستگاه‌های زیرساخت به سمت تامین خدمات زیربنایی و شبکه تاسیسات شهری می‌رود بنابراین امیدواریم جریان نوسازی بافت‌های فرسوده سرعت بیشتری پیدا کند و مسکن را برای گروه های مخاطب ما تامین کند.

ایزدی تصریح کرد زیرا در این محلات گروه‌های کم درآمد شهری سکونت دارند بنابراین اتفاقی که در مسکن مهر افتاد تکرار نمی‌شود زیرا مخاطب اصلی مسکن مورد توجه قرار می‌گیرد.

وی افزود: دوم اینکه در عرصه هایی ساخت و ساز انجام می‌شود که نه تنها باری رو مدیریت شهری تحمیل نمی‌شود بلکه باری را از مدیریت شهری برمی‌دارد به این معنا که مناطق ناامن که کیفیت مطلوبی برای زندگی ندارند از طریق این فرآیند بهسازی و نوسازی می‌شوند ضمن آنکه مسکن هم در قالب آن تولید می‌شود.

مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران با بیان اینکه به همین جهت اسم طرح اسکان پایا گذاشته شده است زیرا طرح پایدار است، گفت: سهم 230 هزار واحدی که از مجموع مسکن مهر در سال های 90، 91 و 92 برای بافت های فرسوده در نظرگرفته شده بود و پرداخت شد، هیچ باری را به دولت تحمیل نکرد و خیلی هم موفقیت آمیز بود بنابراین کارنامه مناسبی را در عرصه بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری داشتیم.

معاون وزیر راه و شهرسازی طرح اسکان پایا را دولت محور ندانست و گفت: دولت فقط حامی این طرح است و شهرداری‌ها نقش خود را جدی در این عرصه ایفا می‌کنند ضمن آنکه مردم نقش محوری دارند.

ایزدی با تاکید بر اینکه ما به کیفیت ساخت و ساز خیلی تاکید داریم، بیان کرد: با ارایه یکسری خدمات فنی و تدوین دستورالعمل‌ها این نقیصه را برطرف می‌کنیم تا ساخت و ساز در این محدوده هااز بعد فنی و الگوهای معماری با کیفیت انجام گیرد.

کد خبر 2222290

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha