به گزارش خبرنگار مهر، اردبیل از جمله استان هایی است که با تولید سه برابری برق به نسبت مصرف در سال های اخیر اقدام به صادرات برق کرده است. موضوعی که به عقیده کارشناسان با فعال سازی مصرف صنعتی، مدیریت مصرف خانگی و رونق انرژی های نو در تولید برق می تواند حجم صادرات یکی از گران ترین انواع انرژی را موجب شود.
با این وجود ورود انرژی های نو به چرخه تولید برق وابسته به مدیریت بهینه مصرف و بستر سازی برای استفاده از امکانات اقلیمی مناطق مختلف استان است.
این در حالی است که ناکامی و روند کند برخی پروژه های این حوزه از جمله زمین گرمایی مشگین شهر و نیروگاه های بادی شهرستان ها انتقادهایی را در خصوص وضعیت ساماندهی انرژی های نو در اردبیل به دنبال داشته است.
در خصوص وضعیت بهره گیری از تولید و مصرف برق و نیز توسعه انرژی های نو در استان اردبیل با علیرضا علیزاده مدیر عامل شرکت توزیع برق اردبیل به گفتگو نشستیم.
آقای علیزاده زمانی که زمین گرمایی مشگین شهر در سال 78 فعالیت خود را آغاز کرد نوید ورود انرژی های نو برای اولین بار در استان را زنده کرد. موضوعی که با تعطیلی این پروژه نقدهای بسیاری را به دنبال داشته است. علت توقف این پروژه چیست؟
این پروژه به دنبال پتانسیل بالای اقلیم منطقه برای تولید برق از انرژی های درونی زمین آغاز به کار کرد که با وجود احداث چاه و اکتشاف بخار در مرحله نصب نیروگاه متوقف شده است.
قرار بود در احداث نیروگاه حمایت دولت اجرای این پروژه را همراهی کند که به دلیل واگذاری کل پروژه به بخش خصوصی اجرای آن متوقف شد.
یکی دیگر از پروژه های تامین برق توسعه نیروگاه های بادی بود. آیا تجربه اجرای نیروگاه بادی در سرعین تکرار خواهد شد؟
نیروگاه بادی سرعین در زمینی به مساحت هزار و 600 متر مربع در منطقه "قره تپه" با نصب یک دوربین بادی به ارتفاع 40 متر با یک دکل با پره های بزرگ با قابلیت تبـدیـل انرژی بادی به انرژی الکتریکی دایر است که نصب توریبنهای بیشتر نیازمند ورود بخش خصوصی و سرمایه گذاری در این حوزه است.
اجرای آن در خلخال و نمین نیز مطالعه می شود، اما از جمله اقدامات شاخص استفاده از انرژی خورشیدی برای تامین برق بوده که با موفقیت چشمگیری همراه است.
در کدام مناطق استان از انرژی خورشیدی برای تامین برق استفاده می شود؟
انرژی خورشیدی توانسته برق مورد نیاز پنج روستا و سه پاسگاه مرزی را تامین کند.
در شهرستان اردبیل یک روستا، در خلخال سه روستا و در بیله سوار یک روستا با انرژی خورشیدی برق خود را تامین می کند و سه پاسگاه مرزی در گرمی و پارس آباد از این طریق تغذیه می شود.
همچنین اجرای این طرح در دهه فجر در روستای "اوچ درق" بیله سوار با 658 میلیون ریال اعتبار به بهره برداری خواهد رسید.
با توجه به پراکنش تولید برق خورشیدی تاثیر این شیوه در میزان برق تولیدی استان به چه میزان است؟
با وجود پراکنش حجم برق تولیدی در مقایسه با نیروگاه ها قابل توجه نیست و استفاده از انرژی های نو در مراحل ابتدایی خود به سر می برد.
آیا در خصوص توسعه این طرح اقدامات پژوهشی صورت گرفته است؟
بله. خوشبختانه در دو سال گذشته 50 مقاله تحقیقاتی توسط این دستگاه اجرایی به کنفرانس های منطقه ای، ملی و بین المللی ارسال شده که در اغلب آنها رویکردهای پژوهشی نسبت به موضوع انرژی های نو وجود دارد.
با توجه به تاکید وزرات نیرو به استفاده از گروه انرژی های پاک دو پروژه تحقیقاتی نیز در این خصوص در دست اجرا است. می توان گفت در این زمینه استان اردبیل گام ها مثبت و مطلوبی برداشته است.
با وجود سهم اندک انرژی نو در تولید برق شما در اظهارات خود خبر صادرات برق اردبیل را طرح کرده اید. میزان برق تولیدی اردبیل چقدر است؟
در حال حاضر تولید برق از طریق نیروگاه گازی سبلان، دو نیروگاه دیزلی در اردبیل و پارس آباد، نیروگاه آبی پارس آباد و نیروگاه های بادی و خورشیدی صورت می گیرد.
تولید لحظه ای برق اردبیل هزار مگاوات است که با تبدیل نیروگاه گازی به سیکل ترکیبی افزایش آن به 1.5 برابر نیز پیش بینی شده است.
فرآیند عملکرد سیکل ترکیبی و افزایش 1.5 برابری تولید برق را توضیح دهید.
در نیروگاه سیکل ترکیبی به ازای هر دو واحد گازی یک واحد بخار نصب می شود. در حال حاضر نیروگاه گازی اردبیل شش واحد گازی دارد که با نصب سه واحد بخار می تواند تولید خود را به 1.5 برابر مقدار قبلی برساند.
آیا میزان تولید با میزان مصرف برق اردبیل در تناسب است؟
میزان مصرف 300 مگاوات در لحظه و نزدیک به یک سوم میزان تولید بوده و موجب شده در سال های اخیر صادرات برق اردبیل به ویژه به کشور جمهوری آذربایجان صورت گیرد.
با این وجود واردات برق نخواهیم داشت؟
در فصول گرم سال به صورت محدود برای منطقه گرمسیر پارس آباد برای سهولت تغذیه برق واردات برق از جمهوری آذربایجان داریم که در مقایسه با حجم صادرات اندک است.
یکی از اقدامات اداره برق کاهش تجربه قطعی برق است. آیا این مهم به دلیل میزان تولید برق استان است؟
با وجود تاثیر میزان تولید برق در سال های اخیر تعمیرات برق از اکیپ های خط گرم استفاده کرده است. بطوریکه تعمیرات بدون قطعی برق شبکه بوده و در نهایت موجب کاهش نرخ قطعی شده است.
از جمله تاکیدات شما مدیریت مصرف برق با هدف استفاده بهینه از این انرژی گران است. میزان مصرف برق در بخش های مختلف به چه شکل است؟
ما برای توسعه خطوط برق ناگزیر به مدیریت مصرف هستیم. از 433 هزار مشترک برق 85 درصد تعداد مصرف کنندگان خانگی بوده و 42 درصد مصرف را به خود اختصاص داده است.
بخش صنعت با هفت صدم درصد اشتراک 18.5 درصد مصرف و بخش کشاورزی با 6.5 درصد اشتراک، 17.5 درصد مصرف را از آن خود کرده است. اماکن عمومی 9.5 درصد، تجاری 7.7 درصد و معابر چهار درصد مصرف را به خود اختصاص داده است.
آیا مدیریت مصرف در بخش خانگی به دلیل تعداد مشترکان تمرکز دارد؟
بله. با این وجود در تلاش می کنیم سهم مصرف صنعتی را تا 30 درصد افزایش دهیم. چراکه تعرفه صنعت و کشاورزی بر خلاف یارانه مصرف خانگی بالاتر بوده و برای درآمد زایی مناسب تر است.
صحبت های شما نشان می دهد که زیرساختهای برق بخش صنعت در استان باید مهیا شود. در خصوص تامین انشعاب شهرک های صنعتی چه اقداماتی صورت گرفته است؟
تمامی شهرک های صنعتی برخوردار از برق با ظرفیت بالا هستند. بطوریکه افزایش ظرفیت شهرک صنعتی اردبیل از 30 مگا وات به 70 مگا وات با 50 میلیارد ریال اعتبار تا پایان سال جاری برنامه ریزی شده است.
آیا احتمال گرانی برق وجود دارد؟
در صورت اجرای فاز دوم هدفمند سازی یارانه ها و افزایش قیمت حامل های انرژی قیمت برق افزایش خواهد یافت. در حال حاضر هزینه تمام شده برق برای دولت 900 ریال در کیلو وات ساعت است که با تخصیص یارانه به قیمت 450 ریال به مصرف کننده خانگی به فروش می رساند.
یکی از طرح های اداره برق خاموشی برق ادارات در ساعات خاص است. اجرای این مهم تا چه حد در مدیریت مصرف و کاهش مصرف برق تاثیر گذار بوده است؟
برای صرفه جویی در مصرف پیک مصرف ادارات به ساعات میانی روز منتقل شده و با خاموشی لامپ ها، استفاده از سیستم های هوشمند خاموشی، استفاده از لامپ های کم مصرف و خاموشی اتومات یارانه ها همراه است. اجرای این مهم 7.8 درصد مصرف ادارات را کاهش داده است.
آیا در راستای مدیریت مصرف با مصرف کنندگان خاطی برخورد صورت می گیرد یا در دریافت هزینه بیشتر خلاصه می شود؟
صرف دریافت هزینه نمی تواند اخلاق مصرف را نهادینه کند. در حال حاضر واحدهای صنعتی و اداراتی در استان موجود است که به دلیل مصرف بهینه تشویقی دریافت کرده اند و همچنین اداراتی داریم که بی توجه به مدیریت مصرف بوده و اخطار کسب کرده اند.
هزینه تولید برق بسیار بالا است و در صورتی می توان از این گروه انرژی استفاده بهینه کرد که در مصرف آن بدون ارفاق رفتار شود.
...........................
گفتگو: ونوس بهنود
نظر شما