دکتر مهدی جوانمرد در گفتگو با خبرنگار مهر به تشریح اهداف و برنامههای دانشگاههای جهان اسلام پرداخت و اظهار داشت: شبکه دانشگاههای جهان اسلام نقش بسیار مهمی در تقویت ارتباط علمی بین کشورهای اسلامی دارند.
وی در ارتباط با این سوال که چه کشورهایی عضو شبکه دانشگاههای جهان اسلام هستند، بیان داشت: تمام کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی که اخیرا نامش شده است سازمان تعاون اسلامی (OIC) شامل 57 کشور عضو شبکه هستند.
رئیس شبکه دانشگاههای جهان اسلام ادامه داد: پنج کشور جمهوری عراق، جمهوری اندونزی، جمهوری تونس، جمهوری عربی سوریه، جمهوری اسلامی افغانستان اعضای هیأت مدیره شبکه هستند.
ایجاد بانک اطلاعاتی دانشگاه های کشورهای اسلام
وی در ارتباط با این سوال که برنامههای شما برای افزایش ارتباط با کشورهای عضو چیست، خاطرنشان ساخت: ایجاد کانالهای ارتباطی کارآمد برای تبادل اطلاعات بین فرهیختگان کشورهای عضو OIC و ایجاد بانک اطلاعاتی دانشگاه های کشورهای اسلام از جمله این برنامههای است.
جوانمرد اضافه کرد: همچنین تلاش داریم تا با شرکت در جوامع علمی و کنفرانس های بین المللی برای معرفی شبکه و اهداف آن و ایجاد شرایط لازم و همکاری با نهادهای بین المللی مرتبط زمینه را برای افزایش ارتباط با کشورهای عضو افزایش دهیم.
وی تصریح کرد: برگزاری و پشتیبانی همایشها، سمینارها، گردهماییها، کارگاههای آموزشی و دورههای علمی- تخصصی از دیگر برنامههای شبکه دانشگاههای جهان اسلام برای افزایش تعامل و همراهی با کشورهای عضو است.
لزوم معرفی و شناساندن شبکه دانشگاههای جهان اسلام
رئیس شبکه دانشگاههای جهان اسلام در ارتباط با نحوه عضویت این کشورها در این شبکه، افزود: پذيرش مفاد اساسنامه و پرداخت حق عضويت شرایط اولیه حضور در این شبکه است و تعيين حق عضويت در هر دوره بر عهده شوراي اجرايي شبکه است.
وی در ارتباط با این سوال که تا کنون چه اقدامات مشترکی بین کشورهای عضو این شبکه صورت گرفته است، گفت: شرکت در مراسم برای بازشناساندن شبکه و شرکت در انجمن دو روزه معاونان و روسای دانشگاهها با موضوع "آموزش عالی در جهان اسلام، چالشها و فرصتها " در اسلام آباد پاکستان از جمله این اقدامات است.
جوانمرد افزود: برگزاری نشست تخصصی با موضوع "قرآن کریم، جوان و بیداری اسلامی" که در بخش دانشگاهی بیستمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم در تهران و شرکت در کنفرانس بینالمللی آموزش و جهانی سازی از دیگر اقدامات صورت گرفته است.
وی از توسعه پرتال جدید شبکه برای پوشش همه ویژگیها، اطلاعات، اخبار و فعالیتهای آینده شبکه خبر داد و اضافه کرد: پورتال اطلاع رسانی شبکه دانشگاههای مجازی جهان اسلام، در چهار زبان توسط پروفسور عطا الرحمن در دانشگاه پیام نور رونمایی شد.
افزایش توان سیستم آموزش باز و از دور
جوانمرد تاکید کرد: شبکه دانشگاههای جهان اسلام از اعضای OIC دعوت می کند تا دست یاری به ما داده و ما را در افزایش توان سیستم آموزش باز و ازدور و پل زدن برروی شکاف میان مسلمان و کشورهای توسعه یافته یاری دهند.
رئیس شبکه دانشگاههای جهان اسلام در ادامه خاطرنشان ساخت: درک نزدیک کشورهای اسلامی برای توسعه همکاری دائم در میان این کشورها ضروری است.
وی گفت: دعوتنامه برای پیوستن به شبکه و اعلام برنامه های آن به 57 کشور عضو از طریق دفتر هماهنگ کننده کامستک، معاون اجرایی همکاریهای علمی بینالمللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کشور جمهوری اسلامی ایران انجام شده است.
پشتیبانی شبکه از تعامل و همکاری میان موسسات و شاغلان جهان اسلام
جوانمرد با بیان اینکه شبکه دانشگاههای جهان اسلام تعامل و همکاری میان موسسات و شاغلین جهان اسلام را تشویق و پشتیبانی میکند، اظهار داشت: شبکه بر روی گسترش دو بانک اطلاعاتی کار می کند تا خلاصه ای از متخصصان آموزش الکترونیکی، باز و از دور جهان اسلام را بسازد.
وی افزود: این دو بانک شامل بانک اطلاعاتی موسسات آموزش عالی جهان اسلام که برنامه های پیش دانشگاهی و دانشگاهی را به صورت سنتی و غیرسنتی ارائه می دهند و بانک اطلاعاتی افراد شاغل ماهر کشورهای اسلامی که در زمینه تکنولوژیهای آموزش الکترونیکی باز و از دور تخصص دارند، است.
رئیس شبکه دانشگاههای جهان اسلام در مورد این سوال که چه میزان در رسیدن به اهداف و چشماندازهای مورد نظر این شبکه موفق بودهاید، بیان داشت: شبکه دانشگاههای مجازی جهان اسلام الگوی ایرانی اسلامی جمهوری اسلامی ایران برای جهان اسلام است.
وی در ادامه خاطرنشان ساخت: شبکه از مجموعههای توانمند در عرصه علم و فناوری در سطح دنیاست و روز به روز به سمت موفقیت و توسعه در حرکت است.
ثبیت مفهوم کیفیت و الگوی مدیریت راهبردی در حوزه آموزش عالی جهان اسلام
جوانمرد افزود: تثبیت مفهوم کیفیت و الگوی مدیریت راهبردی در حوزه آموزش عالی جهان اسلام، ارتقای جایگاه و نقش دانشگاههای باز، از دور، مجازی و هوشمند در طرحهای توسعه ملی و منطقهای کشورهای اسلامی و فراهم کردن زمینه همکاریهای مشترک برای بهرهبرداری از همافزایی میان دانشگاهها، مراکز علمی و پژوهشی کشورهای اسلامی از جمله اهداف این شبکه است.
وی در مورد این سوال که این شبکه چه دستاوردهایی برای اعضا می تواند داشته باشد، تاکید کرد: به طور خلاصه در مورد وضعیت عمومی موجود آموزشی کشورهای عضو سازمان تعاون اسلامی میتوان گفت که سطح آموزش عالی در کشورهای اسلامی کاملا متغیر است، علوم انسانی تفوق دارد، سطح فنآوری به نسبت پایین است، ارتباط بین بازار کار و تحصیلات دانشگاهی بسیار کم رنگ است و به لحاظ وضعیت اقتصادی این کشورها، عموما هدف از تحصیل یافتن شغل و کسب درآمد است.
جوانمرد تصریح کرد: با ایجاد و تقویت شبکه علاوه بر تلاش در راه رفع معضل های فوق، به اهدافی چون حفظ و تقویت فرهنگ اسلامی و ملی، حضور فعال و آگاهانه در فرایند جهانی شدن و تحکیم روابط و ارتقای سطح همکاری های علمی، آموزشی، پژوهشی و فناوری میان کشورهای عضو سازمان تعاون میتوان دست یافت.
نظر شما