به گزارش خبرنگار مهر، در دهههای اخیر استفاده از پوششهای سخت و مقاوم به عنوان مواد روكش بر روی ابزارها، قطعات و قالبها كاربردهای گستردهای یافتهاست به گونهای كه اكثر شركتهای بزرگ دنیا، بحث پوششدهی را جزء فرایند نهایی و غیرقابل اجتناب در ساخت قطعه یا ابزار قرار دادهاند.
استفاده از این پوششها موجب افزایش عمركاری قطعه و ابزار و در نتیجه سبب كاهش هزینههای كلی شركت خواهد شد.
پوششهای نانوساختار با ضخامت 3 تا 4 میكرومتر و ساختار نانومتری بهعنوان پوششهای نسل جدید، به دلیل ماهیت و ساختار مواد نانوساختار نسبت به پوششهای میكرومتری خواص فوقالعادهای را به نمایش گذاشتهاند.
سختی و مقاومت به سایش و پوششهای سخت نانوساختار نیترید تیتانیم (TiN)با ظاهر طلایی رنگ، نيتريد زيركونيوم (ZrN) و نيتريد تيتانيم-آلومينيوم (TiAIN) با ظاهر بنفش رنگ، نیترید آلومینیوم کرومیوم (AlCrN) و كربن شبهالماس یا DLC به مراتب بیشتر از سختی و مقاومت به سایش قطعه یا ابزار خام است ازاین رو این نوع پوششها هم اكنون در دنیا بهصورت تجاری در آمدهاند.
آگاهی از وضعیت فناوری نانو پوششهای سخت و مقاوم و نحوه به كارگیری آن موجب افزایش بهرهوری تولید و افزایش كیفیت محصول نهایی خواهد شد. از این رو كارگروه صنعت و بازار ستاد ویژه توسعه فناوری نانو اقدام به برگزاری نشست تخصصی در این زمینه با حضور فعالان صنعتی، صاحبنظران و متخصصان این حوزه کرده است.
حمایتهای ستاد ویژه توسعه فناوری نانو از شركتها در خصوص بهكارگیری فناوری نانو، دسته بندی و معرفی انواع نانو پوششهای سخت و آشنایی با برخی كاربردهای تجاری شده، ارائه فناوریها و روشهای ایجاد لایه سخت و مقاوم و آشنایی با تجهیزات لازم، آشنایی با شركتهای ایرانی تجهیزات ساز، بررسی توجیه اقتصادی به كارگیری فناوری نانو در صنعت پوششدهی و هماندیشی مشكلات احتمالی صنعت درخصوص به كارگیری فناوریهای نوین در صنعت از جمله موضوعات مطرح شده در این نشست است.
این نشست فردا یکشنبه 20 بهمن ماه در محل ستاد توسعه فناوری نانو برگزار خواهد شد. برگزاری نمایشگاهی در این زمینه از برنامههای جنبی این نشست اعلام شده است.
نظر شما