به گزارش خبرنگار مهر، دكتر محمد اسماعيل مطلق افزود: براساس آخرين اطلاعات حاصل از سرشماري سال 90، نرخ باروري كلي به 1.8 رسيده است كه لازم است براي پيشگيري از منفي شدن رشد جمعيت با ايجاد تمهيدات مختلف و با كوتاهترين فاصله زماني، نرخ باروري را حداقل به 2.1 برسانیم.
وي گفت: با توجه به پيام مقام معظم رهبري در راستاي ريشهيابي اين امر بديهي است كه شناسايي پديدههايي كه منجر به كاهش نرخ باروري شده است و برنامهريزي در راستاي بهبود آنها، ميتوان نقش مهمي در جبران اين كاهش ايفا كرد.
مديركل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت ادامه داد: براساس اطلاعات بدست آمده تك فرزندي يكي از عوامل كاهش نرخ باروري است. اين مسئله در خانوادههاي شهري بيشتر ديده ميشود.
وي نگرش نسبت به فرزندآوري، احساس فشارهاي اجتماعي براي فرزندآوري و ميزان كنترل بر امكانات و منابع اقتصادي و حمايتي مورد نياز براي داشتن فرزند ديگر را سه عامل مستقيم و بلافصل تعيين كننده نيات باروري برشمرد.
مطلق گفت: تغيير نگرش زنان به مسئله تحصيل و منزلت اجتماعي آنان سبب شده است كه تا پايان تحصيلات خود ازدواج را به تاخير بياندازند، كه اين تاخير يكي از عوامل كاهش باروري در زنان است.
مديركل دفتر سلامت جمعيت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت يكي از اثرات مهم و نامطلوب پديده تك فرزندي را به هم خوردن توازن و تعادل نسلي در كشور برشمرد و افزود: سهم مادران تحصيل كرده از جمعيت آينده در مقايسه با مادران كم تحصيلات بسيار كمتر بوده و سبب كاهش متوسط ضريب هوشي جامعه ميشود.
مطلق ادامه داد: اين امر دقيقا همان رهنمود مقام معظم رهبري است كه فرمودند یكي از مشكلات ما اين است كه برجستهترين زوجهاي ما كه نخبگان هستند كمترين فرزند را دارند كه اين ضرر بزرگي است.
وي گفت: زن به عنوان يكي از دو ركن اساسي خانواده از نظر سنتی دارای دو نقش اصلی همسری و مادری است. این دو نقش با توجه به ويژگيهاي رواني و فيزيكي وظايفی را بر دوش مادر می گذارد از جمله مديريت خانه و خانواده، نگهداري و تربيت فرزند و ايجاد محيط گرم و عاطفي.
مطلق در ادامه افزود: مادر در صورت فراهم بودن نيازها و امكانات ضروري ميتواند فرزندان سالم و موفقي را تربيت كرده و بدينترتيب سلامت و اعتلاي جامعه را نيز تضمين كند.
وي تأكيد كرد: باید برنامهريزي و مداخله در شناسايي خانوادههاي تك فرزند كه به رغم برخورداري از شرايط مناسب تمايلي به داشتن فرزند بعدي ندارند، يكي از اولويتهاي مناسب به منظور فرهنگسازي و آموزش در راستاي ارتقاي نرخ باروري كلي مد نظر قرار گيرد.
نظر شما