۲۳ بهمن ۱۳۹۲، ۱۵:۰۸

گفتگوی مهر با فاتحان کاخ نیاوران؛

طلاهای کاخ نیاوران به خزانه بانک مرکزی رفت/ قد بلندتر از شاه بودم!

طلاهای کاخ نیاوران به خزانه بانک مرکزی رفت/ قد بلندتر از شاه بودم!

حدود صد نفر از جوانان محله نیاوران 22 بهمن سال 57 به کاخ نیاوران رفتند تا این کاخ را به تصرف نیروهای انقلابی در بیاورند بدون درگیری، شلیک گلوله و یا حتی غارت اشیای تاریخی توسط افراطیون. چند سال بعد، از میان همه اشیای ارزشمندی که در کاخ نیاوران وجود داشت، 700 کیلو طلا به بانک مرکزی، 200 تخته فرش به بنیاد مستضعفان و موزه فرش تحویل داده شد.

به گزارش خبرنگار مهر، جمال شاه حسینی را بیشتر کارکنان کاخ نیاوران کلیددار به معنی همه کاره کاخ می دانند چون همیشه مثل 35 سال قبل در کاخ هست و همه رفت و آمدها را زیر نظر دارد از رفت و آمد گردشگران گرفته تا مدیران و کارکنان و حتی مقامات.

شاه حسینی، زمان تحویل سال 1336 به دنیا آمده و یکی از فرزندانش دکترای دندانپزشکی دارد. او  روز 22  بهمن سال 57 به همراه صد نفر از جوانان محله نیاوران و اعضای هیات فاطمیه مسجد محل، کاخ نیاوران را فتح کردند بدون شلیک یک گلوله و یا خونریزی و درگیری.

* لحظه ورود نیروهای انقلابی به کاخ و فتح آن یکی از خاطرات تاریخی ملت ایران است. آن زمان شما چند سال داشتید؟

در تیم والیبال فعالیت می کردم و به همراه صد نفر دیگر از طرف، حاج آقا مصطفوی که نماینده امام خمینی(ره) بود، انتخاب شدیم تا به کاخ برویم. به یکی از دوستانم گفتم با هم، روی تانکی که جلوی در کاخ گذاشته بودند،  عکس امام آن زمان که زیر درخت سیب نشسته بود، را بگذاریم. او نیامد. ترسید. می گفت تیرباران می شویم. چند سال بعد به جبهه رفت و فقط پلاکش آمد. من عکس را روی تانک گذاشتم و ضربدری فرار کردم تا تیر تانک به من نخورد. اما نیروهای گارد جاویدان به سمتم تیری شلیک نکردند. تا اینکه آنها هم به مردم پیوستند و حتی برخی از آنها در کردستان می جنگیدند. من تقریبا بزرگتر از بچه های دیگر بودم.هر کدام به یک بخش از کاخ رفتیم و تا صبح بیدار بودیم تا اجازه ندهیم مردم وارد کاخ شوند. باید این کاخ باقی می ماند. آن زمان فکر نمی کردیم که قرار است سازمان میراث فرهنگی تشکیل شود.

جمعی از نیروهای انقلابی فتح کننده کاخ نیاوران

* وقتی وارد کاخ شدید به اولین جایی که رفتید کدام کجا بود؟

شاه یک اتاق استراحت نیمروزی داشت. روی تخت خوابیدم تا قدم را با قد شاه مقایسه کنم. از او 20 سانت بلندتر بودم. دست بردم زیر بالشت و کلت نقره ای شاه کش را پیدا کردم که آماده شلیک بود.

* همه جا می گویند که هیچ یک از اشیای گرانقیمت کاخ به غارت نرفته است. پس این اشیا کجاست؟

سالهای اول انقلاب هیات هفت نفره ای متشکل از نمایندگان نهادهای دولتی، ارشاد، نخست وزیری و... به کاخ می آمدند تا از اشیای موجود، فهرست بردارند. من هم از طرف حاج آقا مصطفوی مامور بودم تا کمکشان کنم همه اشیا قیمت گذاری تقریبی و صورت برداری شود. در زمان جنگ، برخی از اشیا را به بنیاد مستضعفان، موزه جواهرات و خزانه بانک مرکزی بردند تا پشتوانه مالی کشور شود. از اشیای داخل کاخ نزدیک به 700 کیلو طلا به بانک مرکزی و 200 تخته فرش نیز به بنیاد مستضعفان و موزه فرش انتقال داده شد.

* مهمترین اشیای موجود در کاخ چه بود؟

اشیای مهم و با ارزش زیاد بود. مثل کشتی 75 کیلویی طلا و یا تابلوی پیکاسو که در مخزن کاخ نگهداری می شود.

* هنوز فردی از خدمه شاه، در کاخ حضور دارند و کار می کند؟

بله هستند. حاج آقا مصطفوی گفتند که می توانیم از نیروی خدمه دربار و کسانی که ذات بدی ندارند، استفاده کنیم. آنها به همه مسائل کاخ آشنا بودند و اگرچه در دربار شاه خدمت می کردند اما به دین و اسلام اعتقاد داشتند. مثلا آقای خدیوور جزو خدمه بود که پشت سر حاج آقا مصطفوی نماز می خواند و به عنوان یکی از بهترین افراد در اینجا کار می کند.

کد خبر 2232428

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha