به گزارش خبرنگار مهر، چند روز پیش محمود کاشانی از حقوقدانان کشور نامه ای را به رئیس سازمان میراث فرهنگی، رئیس جمهور، دادستان کل کشور و وزیر راه و شهرسازی نوشت مبنی بر اینکه "با وجود ثبت ملی کاخ مروارید و زمینها و باغهای وابسته به آن در فهرست آثار ملی و اعلام سازمان میراث فرهنگی به مقامات اداری استان مربوط، بنیاد مستضعفان و جانبازان شش دانگ عرصه و اعیانی های احداثی در این اثر تاریخی و میراث فرهنگی را که بر پایه قوانین لازم الاجرای کشور در اختیار سازمان میراث فرهنگی است در یکی از دفاتر اسناد رسمی بر پایه سند انتقال قطعی شماره ٣٠٨٣٨ مورخ ٢٧ اسفند ١٣٨٦ خورشیدی به یکی از دستگاههای دولتی به بهای ٧٠ میلیارد ریال فروخته و تسلیم کرده است.
از آنجا که کاخ مروارید بر پایه سوابق مزبور از جمله اموال دولتی و آثار تاریخی است قابل انتقال نیست. بنابراین این معامله، غیر قانونی و بی اعتبار است و مورد معامله از سوی خریدار مزبور قابلیت تملّک نداشته است.
پیرو این معامله غیر قانونی، کمیسیون موسوم به ماده 5 شهرستان کرج با درخواست خریدار در یک تصمیم غیر قانونی دیگر در سال 91 تصمیم به تغییر کاربری زمینهای محدوده کاخ مروارید از فضای سبز به مسکونی گرفته و اجازه ساخت 7 هزار واحد مسکونی را در محدوده این اثر ملی داده است. این صورتجلسه غیر قانونی به امضای استاندار، شهردار، قائم مقام وزیر و مدیر کل شهرسازی کرج و رئیس سازمان جهاد کشاورزی کرج رسیده و به اصطلاح اکثریت لازم فراهم شده است ولی مدیر کل میراث فرهنگی کرج با آن مخالفت و از امضای آن خودداری کرده است."
موضوع مطرح شده از سوی محمود کاشانی اگرچه به مدیریت زمان اسفندیار رحیم مشایی برمی گردد اما این کاخ سال پیش مجوز تغییر کاربری زمینهای محدوه کاخ را گرفته است و اکنون این ارگان قصد دارد تا 7 هزار واحد مسکونی را در عرصه و اعیان ثبت شده این کاخ تاریخی بسازد. این در حالی است که جدا از غیرقانونی بودن این معامله و ساخت و ساز در اطرافش، سازمان میراث فرهنگی مدتهاست که قصد تملک کاخ را دارد.
این موضوع را ابوالفضل عبیدی مدیرکل میراث فرهنگی استان البرز در گفتگو با خبرنگار مهر تایید کرد و گفت: این کاخ جزو املاک بنیاد مستضعفان بوده که در سالهای گذشته به یک ارگان داده شد و این نهاد نیز با مصوباتی که گرفته برای ساخت و ساز اقدام کرده اما این طرح اکنون در کمیسیون عالی شهرسازی و معماری است. ما معتقدیم که این کاخ باید در تملک ما باشد مانند کاخهای سعدآباد و نیاوران.
وی ادامه داد: اگر چه اداره کل میراث فرهنگی استان البرز تنها سه سال است تشکیل شده اما از دو سال و نیم گذشته این موضوع را در دست پیگیری داریم. با این حال یک بار کمیسیون عالی معماری و شهرسازی تغییر کاربری محموعه را تصویب کرده آن زمان کمیسیون ماده 5 به رقم مخالفت میراث فرهنگی آن را مصوب کرد و اما مدیرکل وقت میراث با این موضوع مخالف بود و مصوبه را امضا نکرد.
عبیدی، شرایط موجود کاخ مروارید را نامناسب دانست و افزود: اداره کل میراث فرهنگی البرز موظف است که از این بنا حفاظت کند برای این منظور اگر کل مجموعه کاخ مروارید در اختیار سازمان میراث فرهنگی باشد این امر بهتر انجام می شود. اما قرار است در بخش جنوبی آن ساخت و ساز شود و بخش دیگر شامل باغها در اختیار مدیریت شهری قرار گیرد.
محمدرضا پوینده مدیرکل پیشین استان البرز نیز در گفتگو با خبرنگار مهر از وضعیت نامناسب کاخ مروارید اظهار نگرانی کرده و از اعلام آمادگی میراث فرهنگی استان البرز برای تامین هزینه های مرمت کاخ مروارید خبر داده و گفته بود: متاسفانه یکی از مهمترین آثار تاریخی و قدیمی این شهر به علت عدم بازسازی و مرمت رو به خرابی است.
پیش از این مهدی حجت معاون سابق میراث فرهنگی کشور به همراه چند تن از مسئولان وزارت راه و استان البرز از این کاخ دیدن کرده بود. آنها ارزیابی کرده بودند که بيش از 10 ميليارد تومان اعتبار برای بازسازی این مجموعه تاریخی نیاز است و ورود بخش خصوصی را می طلبد.
به نظر می رسد جدا از موضوع مرمت و نگهداری از این بنای تاریخی ثبت شده در فهرست میراث ملی و غیرقانونی بودن دخل و تصرف در حریم آن، انتقال مالکیت این بنای تاریخی و یا حتی فروش آن باید زیر نظر سازمان میراث فرهنگی انجام می گرفت به همین دلیل اکنون تعیین تکلیف شرایط به وجود آمده برای کاخ مروارید منتظر نظر رئیس سازمان میراث فرهنگی است.
........................
گزارش از فاطیما کریمی
نظر شما