دکتر حسین آفریده، مجری این طرح در حاشیه همایش سیکلوترون پزشکی درگفتگو با خبرنگار مهر از پایان طراحی مفهومی و مهندسی سیکلوترون خبر داد و گفت: توان این شتاب دهنده 10 میلیون الکترون ولت (EMU) است و برای تولید رادیو داروهای PET به کار برده میشود.
وی کاربرد رادیو داروهای PET را برای تصویربرداری به روش همزمانی دانست و ادامه داد: در این روش تصویربرداری دینامیک از بیمار میشود و اطلاعات بسیار مهمی از بیمار ارائه میدهد. در صورتی که بیمار در کما باشد این دستگاه قادر است تشخیص دهد که بیمار در کما ناراحت یا شاد است.
آفریده با تاکید بر اینکه کشور نیاز به 50 دستگاه سیکلوترون دارد، اضافه کرد: در حال حاضر 2 دستگاه از این نوع در کشور وجود دارد که یکی در کرج و دیگری در بیمارستان مسیح دانشوری به بهره برداری رسیده است.
مجری طرح با تاکید بر اینکه این طرح از سوی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و با همکاری دانشگاه صنعتی شریف، تهران و دانشگاه SKKU کره جنوبی اجرایی شده است، اضافه کرد: در حال حاضر برای ساخت دستگاه نیاز به 10 میلیارد تومان بودجه است و در صورت تامین اعتبار وارد این فاز خواهیم شد.
میزان ارزآوری برای کشور
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر قیمت خرید دستگاه سیکلوترون را 4 میلیون یورو ذکر کرد و گفت: برای واردات این دستگاه علاوه بر پرداخت این هزینه مبالغ حمل ونقل و گمرک را باید به آن اضافه کرد در حالی که با ساخت آن در کشور قادر به کاهش قیمت 30 تا 40 درصدی این دستگاه هستیم.
جزئیات دستگاه سیکلوترون
آفریده با اشاره به جزئیات این دستگاه خاطر نشان کرد: دستگاه سیلکوترون شامل بخشهایی چون مگنت، کاواک، چشمه یونی، کنترل، RF و خط تولید FDS است.
وی به مشخصات مگنت سیکلوترون اشاره کرد و افزود: شعاع استخراج مگنت 39 سانتیمتر، شعاع قطب آن 45 سانتیمتر و ارتفاع کل آن 104 سانتیمتر است. ضمن آنکه قطر آن 176 سانتیمتر و تعداد قطبهای مگنت 4 است و وزن مگنت 4 هزار و 207 کیلوگرم است.
تقسیم کار میان دانشگاههای همکار
مجری طرح با تاکید بر اینکه برای اجرای این طرح نقشه راه ترسیم شده است، یادآور شد: در این راستا اقدام به تقسیم کار میان دانشگاههای همکار و سازمان سفارش دهنده کردیم.
وی ادامه داد: منبع مولد این دستگاه در دانشگاه صنعتی شریف در حال اجرا است و از آنجایی که دانشگاه تهران به تازگی به این طرح پیوسته است از این رو مقرر شد تا طراحی و ساخت چشمه یونی این دستگاه به این دانشگاه واگذار شود.
نظر شما