به گزارش خبرنگار مهر، شهرستان محلات یکی از قطب های مهم گردشگری استان مرکزی به شمار می آید، چشمه های آبگرم، سرچشمه آب معدنی و گل های زیبا و زینتی در کنار آتشکده خورهه این شهرستان را تبدیل به یک مجموعه با ارزش گردشگری و تاریخی کرده است.
شهرستانی که از شمال و شرق به شهرستان دلیجان، از غرب به شهرستان های اراک و خمین و از جنوب به شهرستان گلپایگان محدود می شود. این شهرستان دارای دو شهر محلات و نیم ور است.
محلات شهر گل های رنگارنگ
محلات یکی از سرآمدترین شهرهای کشور در تولید انواع گل ها است. در این شهرستان انواع متعددی از گل ها پرورش می یابند و از این رو یکی از قطب های مهم پرورش گل در ایران بشمار می رود، پرورش گل در ایران به یک هزار و 300 سال پیش برمی گردد و شهر محلات به عنوان پایه گذار، ایجاد کننده و توسعه دهنده این صنعت، نقش پر اهمیت و ویژه ای در این رابطه دارد.
انواع گل در محلات عبارتند از گل های آپارتمانی، شامل 20 گونه چون انواع پیتوس، آلکون ها و... گل های شاخه ای شامل 19 گونه چون گلایل، میخک، زنبق و... ، انواع درختچه های زینتی چون رز، نسترن، میمون و صدفی و انواع نهال پرورش می یابد که می تواند فرصت مناسبی برای علاقمندان به گل و گیاه است.
ابهامات زیاد خورهه محلات
مجموعه اشکانی و معروف خورهه در بخش مرکزی شهرستان محلات در شمال شرقی شهر محلات قرار دارد. مجموعه و بقایا و آثار بجا مانده در منطقه تاریخی خورهه محلات از جمله مهم ترین آثار تاریخی کشور است که ابهامات زیادی در خصوص قدمت، معماری، کاربرد و نوع استفاده از بنا را در بین مورخان و باستان شناسان داخلی و خارجی ایجاد کرده است.
مورخان از این مجموعه به نام آتشکده، معبد کاخ و مرکز برای برگزاری جشن ها و مراسم های ملی و مذهبی عمارت و منزل ییلاقی و قبرستان یاد کرده اند. این مجموعه شامل بقایای ستون ها و سرستون هایی است که سرستونها به شیوه یونیک که زاییده هنر یونانیان قدیم است ساخته شده است.
در مجاورت این مجموعه روستای خورهه قرار دارد. روستای خورهه از غرب به کوه سوراخ گاو و از جنوب به کوه خور زرین محدود می شود. این روستا در ناحیه مرتفعی واقع شده و مناظر و چشم اندازهای کم نظیری دارد. آب و هوای تمیز ،طبیعت سر سبز، معماری زیبای روستایی و آثار تاریخی کهن موجب شده تا هر سال عده کثیری از گردشگران به این روستا سفر کنند. معبر منسوب به دوره سلوکی، پل و کاروانسرای صفوی از آثار مهم روستای خورهه است.
مناطق دیدنی آن شامل غار شاه بلبل ، غار تاریخی سوراخ گاو ، بنای باستانی معبدو میل هایی منسوب به دوره سلوکی ، امامزاده خورهه اشاره کرد. جاذبه های تاریخی و گردشگری این منطقه را جزء مناطق نمونه گردشگری قرار گیرد.
چشمه آب معدنی آبگرم محلات
در شمال شرقی محلات و در دامنه ارتفاعات 1635 متری کوه خورزن مجموعه ای از چشمه های طبیعی آبگرم و معدنی با آبدهی بالا قرار دارد که از اعماق زمین با درجه حرارت حداقل 50 درجه سانتیگراد به سطح زمین جاری می شود .
این آب ها که از روی موادمذاب داخل زمین همراه با گازهای عمدتاً گوگردی به سطح زمین می آید دارای خواص مختلف طبی و درمانی می باشد آب این چشمه دارای ترکیبات سولفات کلسیک و ازته است و برای درمان بیماریهای نقرس، کبدی، کلیوی، صفراوی و دستگاه گوارش مورد استفاده قرارمی گیرد، همچنین در گذشته برای درمان کچلی و امراض پوستی استفاده می شده است.
مجموعه آب درمانی محلات دارای امکانات بهداشتی ، استخر و حمام های خصوصی مجهز به وان های شستشو، رستوران، کافی شاپ و اقامتگاه مناسب برای گردشگران داخلی و خارجی است. منطقه آبگرم محلات در فاصله 25 کیلومتری تا مرکز شهرستان واقع شده است .
راه دسترسی به این مکان گردشی جاده محلات به دودهک، کیلومتر 15 ، مجموعه آبهای محلات است.
سرچشمه محلات
یکی از چشمه های پر آب طبیعی استان مرکزی سرچشمه محلات است که در شمال این شهر در دامنه رشته کوه هفتاد قله قرار دارد. حجم آبی که از زیر صخره جاری است، تمامی آب شرب و کشاورزی منطقه را تامین می کند. برای همین عامل وجودی شهر محلات را آب این چشه می دانند.
مورخان عامل وجودی محلات را آب این چشمه می دانند. با توجه به اینکه این سرچشمه در بلندترین نقطه شهری محلات قرار گرفته مکانی بسیار مناسب و خوش آب و هوای را برای گردشگران داخلی و خارجی فراهم نموده است.
وجود درختان چنار کهن ، صخره های تراشیده شده و پلکانهای زیبا در کنار آب سرچشمه که در داخل آبنماها و پارک تفریحی جاری است ، مناظر بسیار دلنشینی را برای علاقه مندان به طبیت و تفریح ایجاد کرده است . در مجموعه سرچشمه امکانات جدیدی از قبیل اقامتگاه ، استراحتگاه ، رستوران ، کافی شاپ، سفره خانه سنتی ، شهربازی مرکز فروش گل وگیاه ، مرکزنمایشگاهی و سکوهایی جهت نصب چادر و کمپنیک ساخته شده است . این منطقه در مساحت 100 هکتاری جزء مناطق نمونه گردشگری قرار گرفته است .
آتشکده آتشکوه نیم ور
این بنا از بناهای مذهبی دوره ساسانیان درپنج کیلومتری جاده نیم ور و نزدیک روستای آتشکوه قرار دارد . بنای آتشکده مساحتی نزدیک به 600 مترمربع دارد و شامل سه بخش تالار اصلی( شرقی)، تالار غربی و راهرو است، تالار اصلی دارای چهار ستون مستحکم است و گنبد و طاق این بنای عظیم بر روی آن بنا شده است
بندو پل نیم ور
این بند و پل در دور ساسانی واقع در یازده کیلومتری غرب شهر نیمور و از توابع شهرستان محلات و در منتهی الیه حد غربی روستای باقرآباد قرار دارد. پل نیم ور برروی رود لعل وار از مهمترین رودخانه های استان مرکزی احداث شده و از اعجاب انگیز ترین نمونه های معماری مرزو بوم کهن ایرانی است.
یخچال نیم ور
این یخچال مربوط به دوره قاجار و در یک کیلومتری غرب شهر نیم ور نرسیده به میدان سنگ قرار دارد. این یخچال دارای گنبد مخروطی بلندی است که بر اثر ریزش های جوی فرسایش یافته و در بدنه آن ها رگه های تعدد ناشی از این فرسایش به چشم می خورد. ضخامت دیواره ها یخچال بیش از یک متر است.
نمای داخلی گنبد یخچال با آجر کار شده و شکل هندسی جالب توجهی را به وجود آورده است. طرز کار این یخچال به این صورت بوده که میراب ها در شب های سرد زمستان ، کار یخ سازی را در جوی های کنار یخچال انجام می دادند، بعد از آماده شدن یخ، با کمک مردم یخ ها را خرد می کردند و روی بستر از کاه در چاله می ریختند. پس از پر شدن یخچال روی آن را باگل می بستند و عایق کاری می کردند و در تابستان از آن استفاده می کردند. این یخچال ها کارکرد خود را از دست داده است.
میل میلونه مربوط به دوره ساسانی در محلات واقع در دهستان باقرآباد در مجاورت شهر نیم ور ، قلعه جمشیدی مربوط به دوره ساسانی این قلعه در شهر نیم ور واقع است ،حسینیه آقاخان محلاتی مربوط به دوره قاجار واقع در محلات ، محله پایین ، امامزاده عبدا... مربوط به دوره قبل از صفویه واقع در قسمت جنوبی شهر محلات، امامزاده محمد واقع در شهر نیم ور، آسیاب آبی مربوط به دوره قاجار واقع در محلات ورودی پارک سرچشمه و امامزادگان فضل ویحیی مربوط به دوره ایلخانی واقع درشهر محلات از دیگر مناطقی است که گردشگکران نوروزی می توانند از آن بهره ببرند.
رشته های صنایع دستی شهرستان محلات
دستبافتهای سنتی ( قالی بافی ، گلیم بافی )، رودوزیهایی سنتی، آثار چوبی ( معرق کاری و پیکرتراش ) سفالگری، پاپوش سنتی ( گیوه دوزی و گیوه بافی)، آثار تلفیقی و تکمیلی از کالاهایی است که مسافران نوروزی به عنوان تحفه می توانند از محلات به سوغات برند.
نظر شما