خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ و ادب: برگزار نشدن شانزدهمین دوره جایزه ادبی کتاب سال دفاع مقدس برای دومین سال متمادی را میتوان تلخترین رویداد حوزه ادبیات دفاع مقدس در سال 92 به شمار آورد. رویدادی که شیرینی انتشار آثار متعدد این حوزه در طول دو سال گذشته را در خود حل کرد و به تلخی کشاند. جشنواره انتخاب کتاب سال دفاع مقدس که در دو سال گذشته به دلایل متعددی از معرفی برگزیدگان خود باز ماند، تا واپسین روزهای سال گذشته نیز زمان روشنی برای شکست سکوت و رخوت حاکم بر خود اعلام نکرد تا در سال 93 سومین سال متمادی برپا نشدنش را آغاز کند.
جایزه کتاب سال دفاع مقدس به همراه جایزه ادبی یوسف (جشنواره داستان کوتاه دفاع مقدس) دو مولود زیبای گونه ادبی دفاع مقدس در سالهای دهه هفتاد و هشتاد به شمار میروند که اولی با قدمت پانزده دوره و دومی با قدمتی برابر شش دوره برگزاری، رفته رفته جای خود را در میان مخاطبان جدی و عام این گونه از ادبیات باز کردهاند اما آنچه که در خلال سالهای گذشته از آن به مشکلات اداری و مالی تعبیر شد، برگزاری این دو جشنواره را در محاق برد و در نهایت نیز تنها جشنواره ادبی یوسف بود که توانست در سال 92 خود را از بند فراموشی برهاند و به معرفی و تجلیل از برگزیدگانش نائل شود.
پیش از این و در سال 91 و پس از مطرح شدن زمزمههایی مبنی بر تامین نشدن بودجه برگزاری جایزه کتاب سال دفاع مقدس و نیز رخداد تغییرات مدیریتی در بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، معاون وقت ادبیات و انتشارات بنیاد حفظ آثار از برگزاری این جشنواره در سال 92 خبر داد و دوسالانه شدن این جشنواره خبر داد که پیش از این نیز رخداده بود. این خبر در ادامه با معرفی دبیر شانزدهمین دوره این جشنواره و آغاز فرآیند جمعآوری کتاب در دبیرخانه جشنواره نیز همراه شد تا خبر برپایی آن را جدی تر نیز کند. اما روند دنباله دار شدن مشکلات اداری و مالی بنیاد حفظ آثار در سال 92 و پس از آن تغییر در ساختار اداری بنیاد حفظ آثار و تشکیل سازمان هنری و ادبیات دفاع مقس نیز منجر به از دست رفتن زمان مورد نیاز برای برپایی این رخداد ادبی شد و در نهایت نیز تنها ششمین جایزه ادبی یوسف توانست پس از دو سال وقفه برگزیدگانش را در زمستان گذشته معرفی کند.
سال 93 را میتوان سومین سال متمادی برگزار نشدن این جشنوار ادبی تاثیر گذار در کشور به شمار آورد. هر چند که رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس در واپسین روزهای سال گذشته خبر از برگزاری قطعی این جشنواره در سال جاری داده است اما از اعلام زمانی قطعی برای آن خودداری کرده است.
با وجود اینکه خرداد و شهریور سال 93 دو زمان احتمالی مناسب برای برگزاری این رخداد ادبی به شمار میرود اما در تازهترین اظهارنظر گلعلی بابایی رئیس سازمان هنری و ادبیات دفاع مقدس، نیمه دوم سال 93 زمان برگزاری این جایزه ادبی اعلام شده است که طی آن نتیجه داوری در مورد آثار منتشر شده در زمینه دفاع مقدس در خلال سالهای 90 تا 92 اعلام خواهد شد. این در حالی است که تا پیش از این تنها آثار منتشر شده در سال 90 برای داوری در این جشنواره جمع آوری و دسته بندی شدهاند و کماکان زمانبندی مشخصی برای برگزاری جشنواره موجود نیست.
جدای از بخش ادبیات، پس از برگزاری اختتامیه بیستمین کنگره شعر دفاع مقدس در آبانماه سال 91 در طول سال گذشته خبر چندانی از برپایی بیست و یکمین دوره این کنگره به عنوان یکی از دیرپاترین کنگرههای ادبی کشور در حوزه شعر نیز منتشر نشد. این در حالی است که کنگره بیستم نیز پس از وقفههای متعدد و به صورت دوسالانه برگزار شد و حتی پس از بیست دوره برپایی، این کنگره ادبی از داشتن یک دبیرخانه دائمی نیز کماکان محروم است.
نظر شما