به گزارش خبرنگار مهر، عشایر هرساله در فصل بهار از مناطق قشلاقی به مناطق ییلاقی کوچ می کنند تا در شرایط و آب و هوای مطلوب زندگی خود و احشام را سپری کنند اما گاهی ورود زود هنگام این عشایر موجب به خطر افتاده مراتع می شود.
هرساله ایل های رحمتی، شاهسوند، حسنوند، جمیر و یارم طاقلو در فصل بهار و در زمان ییلاق به استان همدان کوچ می کنند و در 62 سامانه مستقر می شوند اما در چند سال اخیر به علت استفاده از ماشین در کوچ های خود زود ر از موعد مقرر به مراتع استان وارد می شوند که این مسئله سبب بروز مشکلاتی برای مراتع استان همدان می شود.
مدیر امور عشایر استان همدان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه تقویم کوچ عشایر به استان همدان از 15 اردیبهشت آغاز می شود، اظهار داشت: هر ساله دو هزار و 500 خانوار عشایر در فصل کوچ به استان همدان کوچ می کنند.
حمزه علی یزدانی با بیان اینکه 13 هزار و 500 نفر جمعیت کل عشایر کوچنده به استان همدان است، ابراز داشت: این جمعیت در قالب ایل های رحمتی، شاهسوند، حسنوند، جمیر و یارم طاقلو به استان همدان رفت و آمد می کنند که این امر ضرورت خدمات رسانی مطلوب به عشایر را گوشزد می کند.
عشایر کوچنده به استان همدان متشکل از 24 طایفه هستند
وی با بیان اینکه عشایر کوچنده به استان همدان متشکل از 24 طایفه است، عنوان کرد: عشایر کوچنده همدان قشلاق پنج ماه و نیم خود را در استان های مرکزی، ایلام، کرمانشاه، لرستان و خوزستان سپری می کنند.
مدیر امور عشایر استان همدان با بیان اینکه عشایر کوچنده به استان همدان 470 هزار راس دام سبک و سنگین دارند، ادامه داد: سالیانه شش هزار تن گوشت قرمز از سوی عشایر استان همدان تولید می شود.
یزدانی با بیان اینکه میانگین سرانه دام برای هر نفر 35 راس دام است، عنوان کرد: از دام های عشایر سالیانه 261 تن پشم و شش هزار تن فراورده های دامی تولید می شود.
وی با بیان اینکه وضعیت آب و هوا در مناطق قشلاقی در حال حاضر مناسب است، افزود: توصیه میشود عشایر تا 15 اردیبهشت ماه در مناطق قشلاقی ساکن باشند و کوچ خود را زودتر از مهلت مقرر آغاز نکنند.
مدیر امور عشایر استان همدان ا بیان اینکه اداره منابع طبیعی از کوچ زودهنگام عشایر جلوگیری میکند، افزود: از عشایر درخواست داریم به قانون احترام بگذارند و در مواقع مناسب اقدام به کوچ کنند چرا که شرایط جوی در سال جاری با سال گذشته بسیار متفاوت است.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیرداری استان همدان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه چرای زودرس هر ساله خسارت زیادی به مراتع استان وارد می کند، اظهار داشت: ورود زود هنگام عشایر چرای زودرس دام ها را در پی دارد که این مسئله به مرور زمان موجب ضعیف شدن و از بین رفتن پوشش گیاهی، خاک و در نهایت فقیر شدن مراتع، کاهش تولیدات دامی و ضررو زیان مالی برای دامداران می شود.
محمدرضا همتی با بیان اینکه به منظور بهره برداری صحیح از مراتع، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان همدان نسبت به کنترل ظرفیت مرتع (طبق پروانه چرا یا طرح های مرتعداری) و همچنین نظارت بر زمان صحیح ورود وخروج دام به مراتع استان مبادرت می کند، ادامه داد: این اداره در قالب پروژه مدیریت چرای دام عشایر، اکیپهای ثابتی را در گلوگاههای ورودی استان همدان به منظور جلوگیری از ورود زودهنگام عشایر به استان مستقر کرده است.
15 اردیبهشت زمان قانونی ورود عشایر به استان همدان است
وی با بیان اینکه عشایر استانهای ایلام، خوزستان، کرمانشاه و لرستان هر ساله به استان همدان کوچ می کنند، افزود: زمان قانونی ورود عشایر به استان همدان از تاریخ 15 اردیبهشت آغاز می شود.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیرداری استان همدان با بیان اینکه هم اکنون در مناطق ییلاقی وضعیت آب و هوایی مناسب نیست، بیان کرد: رشد گیاهان مرتعی به علت شرایط آب و هوایی در استان همدان با تاخیر صورت می گیرد.
رئیس اداره مرتع منابع طبیعی و آبخیز داری استان همدان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه کوچ زود هنگام اثرات و مضرات فراوانی دارد، ادامه داد: وقتی دام زود تر از موعد وارد مرتع شوند مرتع آمادگی ندارد و از بوته گیاهی تا خار و علف هنوز به طور کامل مستقر نشده اند.
علی رضایی با بیان اینکه پیش از استقرار گیاهان امکان استفاده از آنها نیست، عنوان کرد: خاک امادگی ورود زود هنگام احشام را ندارد و گل نیز خیس است و تردد دام ها موجب فشرده شدن خاک می شود.
وی با بیان اینکه عشایر کوچنده نباید زود تر از 15 اردیبهشت ماه وارد استان شوند، افزود: از آنجایی که عشایر زود تر از مناطق گرمسیری حرکت می کنند و کوچ پیاده را رها کرده اند و از کوچ ماشینی استفاده می کنند این امر موجب ورود زود هنگام عشایر به استا همدان می شود.
رئیس اداره مرتع منابع طبیعی و آبخیز داری استان همدان با بیان اینکه باید راه های قدیمی کوچ کردن عشایر دوباره احیا شود، اظهار داشت: سنت عشایر در حال از بین رفتن است و برای حفظ این سنت ها باید عشایر را حمایت کرد.
62 سامانه استقرار عشایر در استان همدان وجود دارد
علی رضایی با بیان اینکه در سطح استان همدان 62 سامانه استقرار عشایر وجود داد، افزود: بیشترین سامانه در شهرستان نهاوند وجود دارد.
وی با بیان اینکه در شهرستان نهاوند 21 سامانه وجود دارد، ابراز داشت: همدان دارای 18 سامانه، بهار دارای هشت سامانه، تویسرکان پنج سامانه، اسدآباد چهار سامانه، ملایر سه سامانه، فامنین دو سامانه و رزن یک سامانه است و در شهرستان کبودرآهنگ سامانه ای وجود ندارد و هیچ عشایری ندارند.
رئیس اداره مرتع منابع طبیعی و آبخیز داری استان همدان با بیان اینکه مساحت کل مراتع استان همدان 95 هزار و 597 هکتار است، بیان کرد: تعداد دام داران در جامعه عشایر هزار و 290 خانوار است.
علی رضایی با بیان اینکه نسبت به تعداد سامانه موجود در هر شهرستان تعداد 457 خانوار عشایر در سامانه های نهاوند مستقر می شوند، ادامه داد: همچنین 355 خانوار عشایر در سامانه های شهرستان همدان مستقر می شوند که شناخت شده ترین سامانه ها در ارتفاعات الوند واقع است.
نظر شما