به گزارش خبرنگار مهر، نشست تخصصی شعر با محوریت بررسی شعر انقلاب اسلامی با نگاهی به آثار قیصر امین پور به همت حوزه هنری البرز و با حضور شاعر و منتقد ادبی برجسته البرزی، اسماعیل امینی و تنی چند از هنرمندان، ادیبان، شاعران و علاقه مندان شامگاه دوشنبه به مناسبت هفته هنر انقلاب در سالن ابن سینا از مجموعه تالارهای شهیدان نژاد فلاح برگزار شد.
اسماعیل امینی با اشاره به اینکه شعر چیست، افزود: شعر در تعریفی ساده همان چیزی است که شاعر می گوید شاعر دیروز و امروز نیز معنایی ندارد شاعر متعلق به زمانی است که در آن زندگی می کند.
وی تاکید کرد: شعری که در حال حاضر از آن با عنوان شعر انقلاب یاد می کنند شعری مختص به انقلاب نیست و از گذشته بوده و هست.
شعر انقلاب یک شعر جدید نیست دنباله رو شاعرانی چون مولانا، منوچهری و... است
امینی با اشاره به اینکه به دو روش می توان به شعر نگاه کرد، افزود: نگاه نخست نسبت به شعر این است که ملزم به ارزش های دینی است و شاعر در حال جستجوی لایه های پنهان عالم هستی و معناست و در نگاه دوم شاعر به دنبال بیان صورت ها در شعر است که هر دو نگاه نسبت به هم ارجحیت ندارد.
این شاعر و منتقد ادبی در ادامه اظهار داشت: شاعرها را نمی توان تقسیم کرد ولی شعر را می توان به دوره ها و موضوع های مختلف تقسیم کرد.
وی با اشاره به اشعار مولانا گفت: مولانا در شعرش به دنبال جستجوی مفهوم و معناست و در سیطره عالم ملکوت به دنبال معنا و مفهوم می گردد و این در صورتی است که منوچهری با نگاه به صورت های بیرونی در این دنیای مادی به دنبال مفاهیم است.
امینی تصریح کرد: شعر انقلاب یک شعر جدید نیست و ادامه شعر مولانا و دیگر شاعران است ولی اقتضای زمان در شعر انقلاب مشهود است.
وی در ادامه تاکید کرد: یک تصور غلط وجود دارد و این تصور غلط آن است که برخی به اشتباه فکر می کنند شعر انقلاب وظیفه دارد از قدرت دفاع کند در صورتی که شعر همیشه منتقد قدرت بوده است.
این شاعر و منتقد ادبی بیان کرد: شاعران وظیفه اداری ندارند چرا که شاعری در کشور ما یک شغل نیست بلکه شاعران در کنار کارشان به شعر می پردازند.
شعر پا به پای قدرت و مردم برای حفظ مرزهای ملی حرکت کرده است
وی با اشاره به اینکه به تازگی در دانشگاهها رسم بر این شده که کارنامه شاعران را پردازش می کنند، تاکید کرد: برخی به اشتباه می آیند و شعرهای را که قیصر امین پور در جوانی سروده است با شعرهای وی در سالهای آخرین عمرش مقایسه می کنند و به اشتباه انگ هیجانی بودن به شعرهای دوره جوانی شاعر می زنند.
امینی اظهار داشت: این روشی کاملا اشتباه است هنر شاعران که شعرشان است پا به پا خودشان و مردم پیش رفته است و همچنین برای دفاع از مرزهای ملی پا به پای قدرت ها حرکت کرده است.
این شاعر و منتقد ادبی در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر مردم ما احتیاج به فرهنگ ایثار و فداکاری دارند که در شعر به خوبی می توان این مفاهیم را به مردم منتقل کرد.
امینی در پایان با اشاره به اینکه همگی شاعران در ابتدای شاعری با زبانی پیچیده شعر گفته اند، خاطرنشان کرد: شعرهای اولیه شاعران را که بررسی می کنیم با یک پیچیدگی مواجه می شویم مانند اشعار اولیه قیصر امین پور ولی در ادامه می بینیم که به چه سادگی شعر می گوید ولی این نکته نباید از ذهن دور شود که شعر گفتن به زبان ساده بسیار سخت است.
نظر شما