به گزارش خبرگزاری مهر، زیباکلام در بخش «گفتوگوی ماهِ» برنامه «دریچه»، به انتقاد از چگونگی این مواجهه پرداخته و میگوید ما تنها زمانی میتوانیم از «گفتوگو» با یک متفکر حرف بزنیم که بهجای برگزاری سخنرانی او در یک همایش هزارنفره، از خود غرب الگو گرفته و در یک نشست کوچک با حضور چند نفر از افرادی که درباره آرای او کار کردهاند، با او به گفتوگو بپردازیم.
این عضو هیئت علمی گروه فلسفه دانشگاه تهران، معتقد است افرادی که میخواهند با یک متفکر پیشتاز مانند والرشتاین گفتوگو کنند، حداقل باید سه لایه کار شامل خواندن و تأمل درباره نظریهها و دیدگاههای آن متفکر، انتقاداتِ متفکران دیگر بر دیدگاههای او و پاسخهای او به آن انتقادات را انجام بدهند، چرا که در غیر این صورت گفتوگو صورت نمیگیرد.
زیباکلام به این نکته نیز اشاره میکند که شرمآور است که برخی افراد، پیش از رسیدن متفکرانی مانند والرشتاین به ایران، برای او زمینهسازی ذهنی کرده تا از فروپاشی نظام سرمایهداری و لیبرالیسم یا معضلات سکولاریسم در غرب و انتقاداتِ وارد بر آن صحبت نکرده و صرفاً از نجاتبخش بودنِ مدرنیسم، سیانتیسم و سکولاریسم برای ایران سخن بگوید. او در چنین وضعیتی، سخنگفتن از گفتوگوی والرشتاین با اصحاب فکر و فرهنگ را شوخی دانسته و سفرهای متفکرانی همچون «یورگن هابرماس» و «ریچارد رورتی» را هم به همین شکل ارزیابی میکند.
سومین شماره از مجله تحلیلی «دریچه» در بخشهای دیگر خود، به موضوع «سیاستزدگی در علوم انسانی» میپردازد. به همین منظور در بخش «گیشه» درباره مطالبی از جمله یادداشت «کریم مجتهدی» درباره «سیدجمالالدین اسدآبادی» در هفتهنامه «پنجره» گفتوگوی ماهنامه «تجربه» با «محمود دولتآبادی»، گفتوگوی روزنامه «شرق» با «مراد فرهادپور» و «حاتم قادری» و پرونده ماهنامه «مهرنامه» برای فیلم «چ» بحث شده است.
در بخش «رویداد» نیز سخنرانی رضا داوری اردکانیدر برنامه بزرگداشت «غلامرضا اعوانی و غلامحسین ابراهیمی دینانی»، بحث و جدلهای اخیرِ «مصطفی ملکیان» درباره «روشنفکری دینی» و نقد «حامد حاجیحیدری» بر کتاب «جامعهشناسی ایران» نوشته حمید جلاییپو موضوع بحث قرار گرفته است.
علاقهمندان میتوانند هر ماه با مراجعه به سایت ویدیویی «سیمافکر» به نشانی www.simafekr.tv، شماره جدید این برنامه را مشاهده و دریافت کنند.
نظر شما