به گزارش خبرگزاری مهر، اندیشکده آمریکایی امریکن اینترپرایز در تحلیلی به قلم مایکل روبین تحلیلگر خاورمیانه خود، به خبر پهلو گرفتن ناوگروه نیروی دریایی ارتش ایران در جیبوتی پرداخت.
وی این اقدام را راستای فعالیتهای جمهوری اسلامی در زمینه افزایش بُرد عملیاتی خود دانست: "زمانی، کشتیهای ایرانی خود را محدود به خلیج فارس یا آبهای ساحلی در اقیانوس هند کرده بود، اما در سالهای اخیر نیروی دریایی ایران دامنه خود را افزایش داده است و کشتیهای خود را از کانال سوئز عبور داده، به اقیانوس آرام، جنوب آفریقا و اقیانوس اطلس فرستاده است. حضور ایران در دریای سرخ و شاخ آفریقا تبدیل به مسالهای عادی شده است."
روبین در ادامه مینویسد که شاید پهلو گرفتنِ کشتیهای ایرانی در کشور شرق آفریقایی جیبوتی به اندازه عبور آنها از کانال سوئز پوشش رسانهای نداشته و جنجال آفرین نبوده است، اما با توجه به اینکه جیبوتی یک متحد راهبردی آمریکا در آفریقا محسوب میشود، احتمال میدهد ایرانیان به دنبال قدرتنمایی در برابر آمریکا، بوده باشند.
وی آن را ناقض ادعای منزوی بودنِ ایران میداند و میافزاید: "توقف در بندری از سودان که منزوی است، یک مساله است؛ اما برقراری چنین رابطهای با یکی از متحدان نزدیک آمریکا، بحث کاملاً متفاوتی است."
کارشناس فوق همچنین اشاره میکند در سفر 2.5 ماهه ناوگروه ایرانی، آنها علاوه بر جیبوتی، در بنادر دیگری همچون صلاله -دومین بزرگترین بندر عمان- نیز توقف کرد: "این هم شاید زنگ خطری باشد زیرا عمان نیز مانند جیبوتی یکی از شرکای امنیتی غرب است. اما در ماههای اخیر، در حالِ ایجاد یک مشارکت نظامی با ایران بوده است. به عنوان مثال، در زمینه ایجاد یک پایگاه ایرانی در شبه جزیره راهبردی موسندام -بخش عربی تنگه هرمز- مذاکراتی صورت گرفته است."
روبین در پایان ماموریت ناوگروه فوق را اسکورتِ کشتیهای شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران دانسته که در حال حاضر توسط آمریکا و اتحادیه اروپا تحت تحریم هستند.
روز گذشته، باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا پس از دیدار با همتای خود از جیبوتی از تمدید 10 ساله پایگاه و تاسیسات آمریکا در جیبوتی موسوم به کمپ لمونیر در شرق آفریقا خبر داد.
نظر شما