به گزارش خبرنگار مهر، استان لرستان به عنوان قطب سنگ ایران با دارا بودن یک چهارم ذخایر سنگ کشور و سه درصد سنگ جهان قابلیت منحصر به فردی برای توسعه این صنعت دارد، ولی فعالیت سنتی بسیاری از سنگبری های استان تنها منجر به خسارات جدی به محیط زیست و سلامت مردم شده است.
این در حالیست که امید می رفت با پیگیری متولیان امر طی سالهای اخیر برای به روز رسانی تجهیزات و امکانات موجود در صنعت سنگ لرستان چاره اندیشی جدی صورت گیرد ولی همچنان بخش زیادی از سنگ خام وارد شده به سنگبری ها تبدیل به ضایعات می شود، ضایعاتی که بدون استفاده راهی دل طبیعت شده تا محیط زیست طبیعی و انسانی را به مخاطره اندازد.
از طرف دیگر تلمبار شدن این ضایعات در محیط زیست در حالی رخ می دهد که می توان نسبت به استفاده مجدد از این ضایعات اقدام کرد، موضوعی که نیازمند سرمایه گذاری است ولی همچنان مورد غفلت قرار می گیرد.
با این تفاسیر تاکنون تنها عایدی لرستان از صنعت سنگ که نام لرستان را جهانی کرده است موضوع صادرات خام این محصول، ضایعات بالا، فعالیت سنتی واحدهای سنگبری، آسیب جدی به محیط زیست و در مجموع هدررفت سرمایه استان است.
لجن واحدهای سنگبری دورود مدتهاست دپو شده است
مدیر کل محیط زیست استان لرستان در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: یکی از مشکلات جدی شهر دورود موضوع نخاله ها و لجنهای سنگبریهایی است که در اطراف این شهر جمع شده اند.
محمد حسین بازگیر با بیان اینکه این موضوع نیز در کارگروه پسماند استان طرح شد عنوان کرد: در حال حاضر در هشت کیلومتری شهر دورود واحدهای سنگبری زیادی مستقر هستند که لجنهای آنها مدتهاست در محلی دپو شده اند.
وی با بیان اینکه همچنین در محل کارخانه های سنگبری نیز لجنها و صایعات فراوانی جمع شده که مدتهاست دپو شده اند گفت: در این راستا مشکلی که در شهر دورود وجود دارد عدم وجود محل و فضایی برای دپو و جمع آوری این لجنهای سنگبریها است.
مدیر کل محیط زیست استان لرستان در این راستا دره ای در محل بالادست واحدهای سنگبری وجود دارد که می تواند به عنوان محلی برای جمع آوری لجنهای آنها باشد ادامه داد: این محل از اراضی ملی شهر دورود محسوب می شود که نیازمند همکاری ادارات متولی برای واگذاری است.
ذرات معلق سنگ هوای تنفسی مردم را آلوده کرد
فرماندار شهرستان دورود نیز در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: متاسفانه هم اکنون محل دپو لجنهای سنگبریهای شهر دورود در مسیر بادهای موسمی قرار گرفته و ذارت معلق آن در هوای منطقه پخش می شوند.
نعمتی با بیان اینکه وجود این لجنهای فراوان موجب شده که کوهی از ضایعات در این محل ایجاد شود گفت: این امر موجب می شود زمانی که بادها شروع به وزیدن می کنند ذرات معلق آن پخش و منطقه را آلوده کرده است.
وی با بیان اینکه متاسفانه سنگبریهای شهر دورود اقدام به دپو لجنهای این واحدها در مسیر جاده ها، حاشیه شهر و جاده های روستایی می کنند تصریح کرد: درشورای برنامه ریزی مقرر شد که اتحادیه سنگبران شهر دورود مکان دیگری را برای دپو و جمع آوری لجنهای این واحدهای سنگبری را تعیین کنند اما متاسفانه علیرغم پییگریهای صورت گرفته هنوز به نتیجه ای در این مورد نرسیدیم و مشکل همچنان ادامه دارد.
فرماندار شهرستان دورود با بیان اینکه این شهرستان یک شهر صنعتی است و بیش از 130 واحد سنگبری در آن فعالیت دارد گفت: در این راستا ضرورت ایجاد صنایع تبدیلی در کنار این واحدهای سنگبری یک ضرورت است تا با این مشکل مواجه نشویم.
نعمتی با بیان اینکه محلی را که از اراضی ملی برای دپو این لجنهای سنگبریها در نظر گرفته شده چند سال دیگر نیز باز اشباع می شود بیان داشت: می طلبد که کار کارشناسی در این زمینه صورت گیرد.
پرونده ساماندهی لجن سنگبری های لرستان هزار دستور خورده است
مدیر عامل اتحادیه سنگبران شهرستان دورود نیز در این رابطه با بیان اینکه برای رفع مشکل لجنهای سنگبریهای شهرستان بارها به دستگاههای مختلف مراجعه کرده ایم اظهار داشت: پرونده ای که برای در نظر گرفتن محلی برای دپو این لجنهای سنگبریهای شهرستان دورود تشکیل شده بیش از هزار دستور خورده است.
یاراحمدی با بیان اینکه هم اکنون زمینی از اراضی ملی برای دپو لجنها و ضایعات سنگبریها پیش بینی شده است گفت: با این وجود اداره کل مسکن و شهرسازی از واگذاری این زمین برای دپو لجنهای سنگبریها خودداری می کند.
وی با بیان اینکه دپو فراوان این لجنهای در سنگبریها باعث شده که این واحدها تعطیل شوند گفت: هم اکنون این مشکل بزرگ گریبانگیر ما شده و ما مجبور شده ایم که واحدهای خود را به دلیل اینکه جایی برای تخلیه لجنها و ضایعات سنگبریهایمان نداریم تعطیل کنیم.
مدیر عامل اتحادیه سنگبران شهرستان دورود با بیان اینکه ما جایی را برای تخلیه این لجنها دیگر نداریم بیان داشت: هم اکنون همه ادارات به ما اجازه تخلیه لجنهای سنگبریهای شهر دورود را در زمین مدنظر داده اند ولی هنوز اداره کل راه شهرسازی به دلیل اینکه این زمینه در محدوده شهری قرار دارد جواب ما را نمی دهد.
ضرب الاجل معاون استاندار برای ساماندهی لجن سنگبری ها
معاون عمرانی استانداری لرستان نیز در این رابطه با بیان اینکه ساماندهی پسماندهای صنعتی از اولویتهای زیست محیطی در استان است اظهار داشت: نمی توان که با سلامت مردم بازی کرد که در این راستا اقداماتی در دستور کار خود قرار دادیم.
مجید کیانپور با بیان اینکه در این راستا جلسه ای با حضور متولیان امر تشکیل و مقرر شد که اداره کل راه و شهرسازی ظرف یک هفته اقدام به واگذاری زمین مورد نظر برای دپو لجنهای سنگبری های شهر دورود کند گفت: همچنین مقرر شد که اتحادیه سنگبران شهر دورود از 25 اردیبهشت ماه اقدام به تخلیه این لجنها در زمین مورد نظر کند.
وی بیان داشت: جمع آوری لجن سنگبریها باید از سوی اتحادیه سنگبریهای دورود ابتدا با اولویت حاشیه جاده ها و سپس جمع آوری لجنها از سطح واحدهای سنگبری صورت گیرد.
نظر شما