به گزارش خبرنگار مهر، هشتمین جشنواره بینالمللی شعر فجر عصر روز شنبه 27 اریبهشت با حضور جمعی از شاعران داخلی و خارجی و با برگزاری آئین افتتاحیه در محل فرهنگسرای ارسباران در تهران آغاز به کار کرد.
در این مراسم علی موسوی گرمارودی در سخنانی گفت: این روزها کمتر شعر به سراغ من آمده است چرا که شعر باید به سراغ شاعر بیاید. اگر که شاعر به سراغ شعر برود آن نوشته، دیگر شعر نخواهد بود.
وی با اشاره به خاطره دعوت شهید رجایی برای شعرخوانی در جمع انقلابیون قزوین، گفت: خاطرهای را تعریف میکنم تا روشن شود که شعر انقلاب چه بار سنگینی از تاریخ را به دوش میکشد. سال 1351 با دعوت کسی که در اوج قدرت رژیم ستمشاهی شهید شد، شعری سپید در نقد رژیم ستم شاهی سرودم. شهید رجایی آن زمان گفتند ما جایی میرویم که مردم آنجا شعر سپید نمیشناسند، شما شعر کلاسیک بخوانید، ایشان فولکس سبز رنگی داشتند که با آن تا قزوین رفتیم و وقتی رسیدیم، در اوج خفقان ستمشاهی از پشت بام رفتیم و به مجلسی رسیدیم که به مناسبت بزرگداشت یک انقلابی درگذشته برگزار شده بود.
گرمارودی ادامه داد: در این مجلس به خاطر ترس از خفقان تنها 70 نفر افراد برگزیده انقلابی گرد آمده بودند که من آنجا غزلی در نقد رژیم ستم شاهی خواندم. در این هنگام چندین نفر از این افراد، به خاطر ترس فرار کردند. این را گفتم تا بدانید شعر انقلاب چه باری بزرگ از تاریخ انقلاب را به دوش میکشد، پشت این شعرها میتواید تاریخ را هم ببینید.
این شاعر در ادامه چکامهای از مرتضی امیری اسفندقه را خواند و بعد از آن قصیدهای را که در جواب به این چکامه سروده بود، برای حاضران خواند.
سپس نوبت به خسرو احتشامی رسید که پیش از شعرخوانی در سخنانی گفت: من معتقدم شعر فجر متعلق به خانواده معظم شهدا است؛ شهدای بزرگی که این انقلاب را پیریزی و شعرش را هم دگرگون کردند.
سپس افشین علاء، شاعر در سخنانی ضمن تقدیر از دستاندرکاران جشنواره شعر فجر از جمله سیدعباس صالحی و عبدالجبار کاکایی گفت: این روزها شعر فجر مظلوم مانده است و مورد هجمه های فراوان قرار گرفته است اما آنچه از ابتدای جشنواره شاهد آن بودیم، تلاش صادقانه، متعهدانه و طاقت فرسا برای اعتلای شعر فجر است. از آنجا که جشنواره فجر به شعر تعلق گرفته است، باید این جشنواره دارای افق گسترده باشد و شامل همه صداهای قابل اعتنا باشد که صاحب صدا، سبک، اثر و تاثیر هستند.
علاء با بیان اینکه امروز گفتمان شعر انقلاب که روزی در اقلیت بود، به اکثریت تبدیل شده است، تصریح کرد: قبل از انقلاب استاد گرمارودی، طاهره صفارزاده، اوستا و چند نام دیگر در کنار شاعران صاحبنام دهه چهل بودند که برخلاف شعرهای رایج آن زمان، اشعار آیینی و انقلابی میسرودند و آن زمان این بزرگان در اقلیت بودند اما ملت ایران گفتمان دینی امام (ره) را پذیرفت و بعد از اینکه این گفتمان پیروز شد و به ثمر رسید شاعرانی که در اقلیت بودند به اکثریت رسیدند.
وی افزود: حال اگر ما نیز امروز بخواهیم صداهایی را که در اقلیت هستند، نادیده بگیریم، مثل همان اکثریت قبل از انقلاب هستیم که اقیت را برنمیتابیدند. امروز اگر اقلیت مجالی برای بروز و ظهور نداشته باشند، به مخالفانی تبدیل میشوند که این مخالفت هیچ مبنایی ندارد.
این شاعر در ادامه با اشاره به نوشته کوتاهی از سیمین بهبهانی درباره زنده یاد قیصر امینپور پس از درگذشت او گفت: زمانیکه قیصر چهره در نقاب خاک کشید، سیمین بهبهانی پیام کوتاهی نوشتند و دیگران خرده گرفتند که «قیصر مذهبی بود چرا اینقدر به او پر و بال میدهید؟» ایشان گفتند که قیصر امینپور پیش من آراسته بود و با مذهبی بودن در نظر من آراسته تر نیز میشود و چه بهتر!
علا همچنین درباره جایگاه سیمین بهبهانی در شعر ایران تاکید کرد: ایشان بانویی است که غزل معروفشان «دوباره میسازمت وطن» به سرود ملی ما پهلو میزند. به فرض که برخی همپای ما نبودند، چه باک؟! شعر انقلاب آنقدر پخته شده که میتواند امروز هماوردی بطلبد و نیازی به حذف صداهای دیگر ندارد. امیدوارم شاهد تنگ نظریها در این حوزه نباشیم، منتقدان چندصدایی نگران نباشند، اجازه دادن به چندصدایی بزرگترین خدمت به ادبیات انقلاب است.
این شاعر در ادامه با اشاره به نامه سیمین بهبهانی به وی پس از شنیدن شعر «در سوگ مادر» عنوان کرد: ایشان بعد از انتشار این شعر، نامه کوتاهی نوشتند و به من دادند در حالی که میدانند که من شاعر انقلاب و اهل بیت (س) و شاعر آئینی هستم و هرگز ابایی در گفتن این هم ندارم. اما شاعر انقلاب بودن التزام میکند که در مقابل صاحبان شعر، تکریم و احترام کند. به هر حال من مجموعهای را سروده بودم و قرار شد ایشان آن را بررسی کنند و نظرشان را به من بگویند. من غزلهایی را برای حضرت زهرا (س) و حضرت امالبنین سروده بودم که این اشعار واقعاً ایشان (سیمین بهبهانی) را به وجد میآورد.
وی ادامه داد: بیائیم فجر انقلاب را با حوصله آنقدر وسیع ببینیم که نه تنها بزرگان ما بلکه جوانان ما که از سر ناچاری به صداهای مخالف پناه بردهاند، به آغوش پرعطوفت فجر که در قرآن ریشه دارد، برگردند. جناب آقای روحانی رئیس جمهور در دیدارشان با نویسندگان و هنرمندان، حافظ را نماد هنر ایران دانستهاند و حافظ سمبل مبارزه با ریا و سالوس است. ما باید به جنگ اینها برویم.
این شاعر در عین حال بر پافشاری بر آرمانهای اسلامی و انقلابی تاکید کرد و گفت: ما هرگز آرمانهای انقلاب را فراموش خواهیم کرد و هرگز به کسی اجازه نخواهیم داد که به مقدسات این جامعه و شعور مردم، توهین کنند. اما قرآن به ما یاد داده است که همه صداها را بشنویم و بهترین آن را انتخاب کنیم.
راتی ساکسینا شاعر هندوستانی هم در افتتاحیه جشنواره شعر فج، پیش از شعرخوانی با بیان اینکه اساطیر هندی و ایرانی پیوستگی دارند، گفت: زبان فارسی میراثی کهن برای ملت هندوستان هم هست. در این خصوص میتوان به امیر خسرو دهلوی اشاره کرد که پدر زبان هندی است. به همین خاطر ما بسیار وامدار فرهنگ شما ایرانیها هستیم نه تنها در سخنوری و زبان، بلکه در بسیاری از غذاهای ایرانی مثل کباب، وام گرفته از غذاهای ایرانی است. خوشحالم که به خانوادهای تعلق دارم که نسبتی با مغولها و پشتونها دارند.
در این مراسم همچنین مشفق کاشانی در سخنانی از عبدالجبار کاکایی دبیر جشنواره امسال شعر فجر به عنوان استاد و شعر و ادب فارسی یاد کرد و سپس شعر «سپیدهدم» را که به روان امام (ره) تقدیم شده است، خواند.
نظر شما