۴ خرداد ۱۳۹۳، ۱۴:۳۳

مسکن مهر زاغه نشینی نوین است/مدیریت شهری بافت تاریخی شهر را احیا می کند

مسکن مهر زاغه نشینی نوین است/مدیریت شهری بافت تاریخی شهر را احیا می کند

رییس گروه مشاوران شهردار تهران با بیان این که مسکن مهر زاغه نشینی نوین است گفت: زاغه نشینی مرکزی است که آسیب های اجتماعی در آن شکل می گیرد و مسکن مهر به خاطر معماری که دارد این آسیب ها را دیکته می کند .

به گزارش خبرگزاری مهر ،محمدهادی ایازی صبح امروز در اولین همایش شهرسازی ایرانی-اسلامی که در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد، ضمن بیان این مطلب اظهارداشت: در ملاقاتی که مجموعه مدیریت شهری با مقام معظم رهبری داشت، ایشان تاکید ویژه ای بر موضوع معماری ایرانی–اسلامی داشتند و این امر از دغدغه های ایشان است . به طوری که از مسوولان خواستند با جدیت بیشتری به این موضوع بپردازند .

وی با بیان اینکه دراین خصوص در شهرداری تهران تمهیدات خوبی پیش بینی شده، افزود: متاسفانه ما بعد از پیروی انقلاب اسلامی، معماری که مربوط به انقلاب باشد را نداریم. این در حالی است که در دوران های گذشته معماری مربوط به دوره صفویه، دوره قاجاریه و حتی دوران پهلوی اول و دوم را داریم.

ایازی با اشاره به مناظرات انتخابات ریاست جمهوری در سال گذشته گفت: در یکی ازمناظره ها تصاویری به نامزدها درخصوص برج ها و ساختمان ها نشان داده می شد که هر کدام قضاوتی داشتند که ای کاش آن حرف هایی که در زمان انتخابات بیان می شود عملی شود .

وی اضافه کرد: به عقیده بنده مسکن مهر زاغه نشینی نوین است. زاغه نشینی مرکزی است که آسیب های اجتماعی در آن شکل می گیرد و مسکن مهر به خاطر معماری که دارد این آسیب ها را دیکته می کند .
ایازی به سفر خود به یکی از شهرهای هند اشاره و بیان کرد: ساختمان های این شهر به مراتب از ساختمان های شهر ما نامنظم تر است اما تمامی ساختمان ها در این شهر صورتی است و این رنگ به این شهر هویت داده و همه این شهر را با ساختمان های صورتی رنگش می شناسند .

رییس گروه مشاوران شهردار تهران در ادامه با بیان اینکه متاسفانه تا کنون اقدامی در حوزه معماری اسلامی-ایرانی انجام نشده است، تصریح کرد: به عنوان مثال در میدان حسن آباد تهران به یکی از بانک هایی که در این میدان قرار دارد مجوز داده شد که نمای ساختمان را شیشه کار کنند. این نمای شیشه ای هویت میدان حسن آباد را خدشه دارکرده است . متاسفانه این ها از اشکالات جدی است که وجود دارد .

ایازی با بیان اینکه عمده نمای ساختمان های شهر ما کامپوزیت- شیشه است، گفت: همچنین سنگ هایی در نمای ساختمان استفاده می شود که هویت بخش نیست. این در حالی است که ما به جای آنکه به بیرون ساختمان ها توجه کنیم به داخل آن تاکید داریم .

وی اضافه کرد: به عنوان مثال می گویند برای احیای معماری اسلامی در داخل ساختمان ها اشپزخانه اپن ساخته نشود اما آیا کسی که ملزم به رعایت حجاب نیست به اپن بودن یا نبودن توجه می کند؟

ایازی با تاکید بر اینکه اولویت ما بیشتر نمای ساختمان هاست، تصریح کرد: در محله سرچشمه تهران ساختمان های قدیمی وجود دارد که به هویت شهر کمک می کند . حال سوال اینجاست که ما چقدر از این ساختمان ها مراقبت می کنیم تا تخریب نشوند؟

وی خاطرنشان کرد: توجه به معماری در همه شهرهای قدیمی جهان دیده می شود و بافت مرکزی این شهرها حفظ شده است. به عنوان مثال در شهر میلان و فلورانس معماری اصیل حفظ شده و یا حداقل هسته اولیه شهر حفظ شده است، اما متاسفانه بافت قدیمی شهر ما که در منطقه 12 واقع است، به مرکز آسیب های اجتماعی تبدیل شده و این ها از اشکالات اساسی است که وجود دارد و باید به آن پرداخته شود.

ایازی هدف از برگزاری چنین همایش هایی را ارایه راهکار خواند و گفت: شهردار تهران بعداز ملاقاتی که با مقام معظم رهبری داشت اعلام کرد که پیگیری موضوع معماری اسلامی – ایرانی کار شخص خودم است که در این زمینه با اساتید معماری نشستی را برگزار کرد. هم اکنون کارگروه های مختلفی مانند کارگروه بافت تاریخی یا منظر شهری تشکیل شده است و ما حتما درآینده شاهد تغییرات اساسی در حوزه شهرسازی و معماری خواهیم بود چرا که این موضوع دغدغه مدیر شهر شده است .

ایازی یادآور شد: شهرداری تهران احیای بافت تاریخی منطقه 12 را در اولویت برنامه های خود قرار داده و بنا دارد بناهای میراثی را بازسازی و احیا کند .

وی با بیان اینکه در خیابان 17شهریور و میدان امام حسین(ع) کارهای بزرگی انجام شده است اما کاربری ها و جلوه اصلی آن باید مشخص شود، تاکید کرد: 22 خیابان در 22 منطقه مشخص شده و به شهرداران مناطق 22 گانه تاکید شده است که جداره این خیابان ها مطابق با معماری ایرانی – اسلامی باشد تا شهر هویت پیدا کند .

ایازی اضافه کرد: در این راستا اقدامات جدی صورت می گیرد و شهرهای دیگر هم از شهر تهران الگوبرداری خواهند کرد. همچنین ما امیدواریم که شهروندان نیز معماری بنای خود را با بنای هویت بخش تطبیق دهند .
ایازی با اشاره به تجدیدنظرهایی که در طرح تفصیلی صورت گرفته است، اظهارداشت: خیابان ولیعصر یک خیابان فرهنگی است و ما نظرمان این است که بارگزاری در آن کاهش یابد تا یک راسته فرهنگی در شهر داشته باشیم .

مشاور شهردار تهران در پایان خاطرنشان کرد: زندان قصر از مواردی بود که شهرداری تهران اقدام به بازسازی آن کرد و هم اکنون این بنا هویت بخش شهراست .

شهردار منطقه 7  نیزدر مراسم اولین همایش شهرسازی ایرانی – اسلامی گفت: همکاری اساتید و دانشجویان حوزه معماری و شهرسازی با شهرداری تهران موجب می شود که علم به کمک تجربه آمده و منظر و سیمای شهری هویتی ایرانی-اسلامی پیدا کند.

رضا نگهبان ادامه داد: انصافا آنچه که ما را بر آن داشت که این همایش را برپا کنیم ملاقاتی بود که چندماه پیش با مقام معظم رهبری داشتیم و دغدغه ایشان اجرای معماری ایرانی-اسلامی بود .

وی با بیان اینکه دغدغه ایشان ما را بر آن داشت تا در قالب مدیریت جهادی موضوع معماری اسلامی– ایرانی را دنبال کنیم، افزود: در این زمینه کارگروهی تشکیل شد و کارها پیگیری می شود .

نگهبان تصریح کرد: ما انتظار داریم که این همایش خروجی مفیدی داشته باشد چرا که تلفیق دیدگاه اساتید ودانشجویان با شهرداری تهران موجب می شود که علم به کمک تجربه بیاید تا منظر سیمای شهر هویت پیدا کند .

وی اضافه کرد : در اینجا اعلام می کنم که آماده دریافت هر طرح مطلعاتی ، پژوهشی و اجرایی در این حوزه هستیم و اگر افرادی که امروز در این همایش حضور دارند وظیفه ای را بر عهده بگیرند، حتما می توانیم شاهد خروجی خوبی از این همایش باشیم و در قالب آن دستورالعمل مدون کنیم .

در این مراسم جواد تولایی، دبیر همایش شهرسازی ایرانی اسلامی نیز گفت: خوشبختانه از این همایش استقبال خوبی به عمل آمد و مقالات متعددی به دست ما رسید که اساتید این مقالات را بررسی کردند.
وی با بیان اینکه تهران پیش از این روستایی با انارستان های بسیار بوده، افزود: نقل شده است که در سال های دور ساکنان این شهر برای در امان ماندن از غارتگران خانه ها را در زیرزمین بنامی کردند و بااحداث برج و بارو کم کم روستا تبدیل به یک شهر کوچک و نظامی شد .

وی ادامه داد: این آبادی نخستین بار قرار بود از سوی کریمخان دارالحکومه شود، اما آقامحمدخان قاجار حدود 229 سال پیش در این شهر تاج گذاری کرد و این شهر را پایتخت و دارالحکومه خواند.

تولایی اضافه کرد: این شهر کم کم آبادی های اطراف خود را بلعید و گسترش یافت و در زمان رضا شاه تمام دروازه ها و دیوار ها خراب شد و تهران با سرعتی غیرقابل کنترل رشد پیدا کرد.

وی خاطر نشان کرد : بعداز پیروزی انقلاب اسلامی نیز به دلیل دغدغه هایی که وجود داشت مسوولان هیچ گونه طرح بومی و کارشناسی را ارایه نکردند و از همان طرح های گذشته بهره گرفته شد.
تولایی درادامه گفت: در دوره جدید طرح تفصیلی شهرتهران بررسی و تصویب شد و به تمامی شهرداران ابلاغ شد .

وی یادآور شد:با عنایت به تاکیدات رهبری پیرامون تحقق معماری ایرانی – اسلامی برگزاری این همایش را در دستور کار قرار دادیم و از اساتید بیش از پیش بهره گرفتیم .

دبیر همایش تصریح کرد: مقام معظم رهبری بر ارتباط مستقیم معماری اسلامی-ایرانی و سبک زندگی تاکید داشتند و ما درصددیم با استفاده از رهنمودهای ایشان در این جهت گام برداریم .

 

 

 


 

کد خبر 2298752

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha