۱۰ خرداد ۱۳۹۳، ۱۶:۴۸

اقدام ضربتی برای ساماندهی محوطه شهر شوش/ حذف تهدیدات تا دو ماه آینده

اقدام ضربتی برای ساماندهی محوطه شهر شوش/ حذف تهدیدات تا دو ماه آینده

ایران فرصت دارد تا زمان رسیدن ارزیابان یونسکو در دو ماه آینده، محوطه تاریخی شهر شوش را به استاندارد‌های جهانی یک محوطه تاریخی برساند در غیر این صورت ثبت میراث تاریخ 7000 هزارساله ایرانیان در شوش، در صف طولانی میراث در انتظار ثبت قرار خواهد گرفت.

به گزارش خبرنگار مهر، محوطه تاریخی شوش در استان خوزستان یکی از قدیمی‌ترین سکونتگاه‌های شناخته شده جهان و کهن‌ترین شهر در ایران  پایتخت تمدن چندهزار ساله عیلامیان است که در دوره‌ای نیز پایتخت زمستانی هخامنشیان به شمار می‌رفت.

لایه‌نگاری‌های باستان‌شناسی در تپه‌شاهی شوش وجود 15 شهر تاریخی را ثبت کرد که حاکی از تمدن و شهرنشینی عیلامیان بود. هریک از این لایه‌ها یک یا چند دوره تاریخی را مشخص می‌کنند که لایه‌های پانزدهم تا نهم مربوط به دوران‌های مختلف عیلامی است؛ لایه هشتم مربوط به دوره هخامنشیان است و لایه هفتم به زمان سلوکیان می‌رسد. لایه ششم و پنجم این شهر متعلق به اشکانیان است و لایه چهارم تمدن ساسانیان را در این شهر ثابت می‌کند و در نهایت لایه های سوم و دوم و اول به دوران اسلامی می‌رسد؛ تپه آکروپل نیز که قلعه شوش روی آن بنا شده است، دارای 27 لایه باستان شناسی است.

این محوطه تاریخی قرار است در سال 2015 به فهرست میراث جهانی ایران در یونسکو اضافه شود به همین علت باید کارشناسان یونسکو برای بازدید از روند جهانی شدن آن، به این محوطه بیایند و شرایط موجود را مورد بررسی قرار دهند. به همین علت، معاون میراث فرهنگی کشور در گفتگو با خبرنگار مهر اعلام کرد که تمام عوامل دخیل در این حوزه باید بتونند با کمک یکدیگر تا دو ماه اینده عوامل مخدوش کننده سیما و منظر شوش که مشرف به محوطه هستند را حذف کنند.

محمد حسن طالبیان به خبرنگار مهر گفت: برخی از این مشکلات مانند دو سه ساختمانی که تعداد طبقات آنها بیشتر از حد مجاز بود، وارد مراحل دادگاهی شده و به نتیجه رسیده و شهرداری شوش نسبت به حذف این طبقات موظف شده است. همچنین باید تجهیزات شهر ی نامناسب و یا تابلوهای مغازه داران که منظر بصری این محوطه را مورد تهدید قرار می دهند، ساماندهی شوند.

طالبیان ساماندهی فضای شهری را از عوامل مهم دانست و جهانی شدن این محوطه تاریخی را آبروی ایران اعلام کرد چرا که وقتی این اقدامات انجام شد کارشناسان یونسکو برای در جریان قرار گرفتن  روند جهانی شدن آن، به شوش می آیند. به همین علت معاون میراث فرهنگی کشور دو ماه را حد نصاب زمان ساماندهی به عوامل تهدید کننده شوش اعلام کرده است.

اگر چه شهر شوش در سال 2015 ثبت جهانی می شود اما روند ثبت جهانی شوش باید از اکنون با سرعت پیش برود چرا که در غیر این صورت زمان ثبت جهانی آن به درازا می کشد.

کد خبر 2302224

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha