به گزارش خبرنگار مهر، محمد حاج رسولیها پیش از ظهر پنجشنبه در مراسم معارفه مدیر عامل جدید شرکت آب منطقهای استان قم که در استانداری قم برگزار شد، اظهار داشت: مدیریت منطقهای در منابع آب مشکلاتی به وجود آورده است که مهمترین آن اصل شدن چانهزنی به جای مباحث کارشناسی در تخصیص منابع است.
وی این مشکل را بزرگترین مسئله چالش آب کشور دانست و افزود: عدم حکمرانی خوب موجب شده شاهد فروپاشی در مدیریت حوضه آبریز باشیم و وقتی مدیریت حوضه آبریز از هم گسیخته شود چالشهای اجتماعی و زیست محیطی به دنبال آن خواهد آمد.
مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران ادامه داد: این عدم یکپارچگی مدیریت آب امکان برنامهریزی را از وزارت نیرو گرفته و تعارض بزرگی میان ذی مدخلان ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه پایداری محیط زیست ما را همین عدم یکپارچگی در مدیریت از بین برده است گفت: نتیجه تمام مشکلات هم این است که همه منتقدین اشکال را از وزارت نیرو میدانند.
حاجرسولیها با اشاره به اینکه مدیریت یکپارچه منابع آبی نیاز به عزم همگانی دارد خاطرنشان کرد: استانداران باید محورهای این موضوع باشند.
وی افزود: تکلیفی که از ابتدای برنامه پنجم لحاظ شده این است که وزارت نیرو موظف است مدیریت آب را در سه سطح ملی حوزهای و استانی لحاظ کند.
مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: در حوضه قمرود هم که حساسترین حوضه برای استان قم است، اداره قمرود را تشکیل دادیم که استانهای مرکزی، اصفهان و قم در آن حضور دارند تا مسئله مدیریت یکپارچه شکل بگیرد.
وی با اشاره به محدودیت منابع آبی در استان قم اضافه کرد: استفاده از ظرفیت پساب در استان قم یکی از مسائل مهم مدیریت حوزه آب در قم است. باید از قطره قطره آبی که وارد استان میشود استفاده کرد.
خشکسالی بی سابقه
حاجرسولیها با اشاره به اینکه 85 درصد خاک کشور در منطقه خشک، نیمه خشک و فراخشک قرار گرفته ادامه داد: با این بارندگی که نسبت به میانگین چهل ساله 8 درصد کاهش دارد، شرایط خشکسالی طبیعی خواهد بود.
وی گفت: امسال سال هفتمی است که خشکسالی را در کشور پشت سر میگذاریم و میانگین بارندگی در این سالها زیر حد معمول بوده که این خشکسالی طولانی در نیم قرن گذشته بی سابقه بوده است.
وی چالش آب را یکی از چالشهای اساسی کشور دانست و خاطرنشان کرد: واقعیتی که الآن با آن روبه رو هستیم بارگذاری بیش از حد روی منابع آبی کشور است. تعداد چاهها در سطح کشور رشد بی رویه داشته و در طول 20 سال گذشته 20 میلیارد متر مکعب برداشت از آبهای زیرزمینی اضافه شده است.
مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران اضافه کرد: این برداشت بی رویه موجب میشود جریانهای سطحی در آبخوانها نفوذ کرده و کاهش پیدا کند.
وجود 300 محدوده ممنوعه
وی عنوان داشت: از 609 محدوده مطالعاتی کشور حدود 300 محدوده ممنوعه است و افت سطح آب بالای نیم متر را شاهد هستیم.
وی با اشاره به اینکه بخش اعظمی از این منابع در کشاورزی مصرف میشود که به لحاظ بهرهوری دچار نقصان است گفت: در اسناد بالادستی مدیریت کشور مسئله تغییر نوع مصرف در کشاورزی مطرح شده است.
حاجرسولیها تاکید کرد: مصرف آب در کشاورزی باید از 90 درصد به 70 درصد برسد تا بتوانیم عمده منابع را به سوی صنعت و شرب ببریم.
وی با اشاره به اهمیت مسئله الگوی کشت و بهرهوری در کشاورزی گفت: تولید محصول خشک 9 دهم کیلوگرم به ازای هر متر مکعب آب که در کشور ما در بخش کشاورزی اتفاق میافتد، نسبت به شاخص آن در کشورهایی با وضعیت مشابه بسیار پایین است.
مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران گفت: در کشورهایی با شرایط مشابه یک و سه دهم کیلوگرم محصول خشک به ازای این مقدار آب داریم.
وی با اشاره به اینکه در بسیاری از استانها طرحهایی را در مسئله آب شروع شده که اولویت کشور نیست اضافه کرد: بیش از صد سد نیمه تمام است که چند ده میلیارد تومان بودجه نیاز دارد و با منابع کنونی امکانپذیر نیست.
حاجرسولیها گفت: مسئله دیگر قیمت آب در مصارف خانگی و کشاورزی است که یکی از چالشهای اصلی وزارت نیرو محسوب میشود.
وی با بیان اینکه تا وقتی ارزش اقتصادی آب را در نظر نگیریم، مصرف مدیریت نخواهد شد خاطرنشان کرد: در بخشهایی از کشور آب از کود و سم بی اهمیتتر است.
نظر شما