گروه حوزه و دانشگاه خبرگزاري "مهر": در آخرين دهه قرن بيستم و سالهاي آغازين قرن بيست و يكم در تمامي نظام هاي آموزش عالي و دانشگاه هاي كشورهاي توسعه يافته، مفهوم توسعه يافتگي علمي يا توسعه صلاحيت ها و مهارت هاي علمي و تخصصي اعضاي هيات علمي از جمله مفاهيم اساسي در توسعه يافتگي علمي و آموزشي بشمار آمده است. اين مفهوم، عليرغم كاربرد وسيع و همه جانبه آن، داراي مفهوم جامع و كاملي نبوده و يك تعريف قابل قبول براي آن ارايه نشده است. اساتيد و محققان و مسئولين مراكز علمي و دانشگاهي، از اين واژه براي منظورهاي مختلف استفاده كرده و حتي گاهي براي مفاهيم آموزش ضمن خدمت و توسعه شغلي و همچنين توسعه حرفه اي و تخصصي اعضاي هيات علمي و بازپردازش دانش و تخصص و اعتلاي هيات علمي نيز از آن بهره برداري شده است.
مفهوم توسعه يافتگي علمي يا توسعه صلاحيت ها و مهارت هاي علمي و تخصصي اعضاي هيات علمي از جمله مفاهيم اساسي در توسعه يافتگي علمي و آموزشي بشمار آمده است |
توسعه سطح علمي اعضاي هيات علمي و اساتيد دانشگاهها فرايندي است كه در راستاي افزايش خودشناسي و همچنين افزايش استقلال و گسترش افق جهان بيني علمي و آموزشي آنها تلقي مي شود و به عنوان بخشي از اين فرايند است كه افزايش فهم و شناخت و ارتقا سطح علمي اعضاي هيات علمي دانشگاهها و مراكز آموزشي باعث بهبودي وضعيت اجتماعي و سازماندهي آنها شده و در واقع آنها را به مدرسيني ماهر و كار آزموده و محققيني ارزشمند و مديراني كار آمد در يك دانشگاه اثر بخش تبديل خواهد كرد.
توسعه سطح علمي اعضاي هيات علمي و اساتيد دانشگاهها فرايندي است كه آنها را به مدرسيني ماهر و كار آزموده و محققيني ارزشمند و مديراني كار آمد در يك دانشگاه اثر بخش تبديل خواهد كرد |
تواناييهاي تخصصي عبارتند از آنگونه مهارتها ، دانش و تواناييهايي كه يك استاد را قادر مي سازد تا به طور موثر و كارا به عنوان يك مدرس و مسئول آموزشي و متخصص و پژوهشگر فعاليت گسترده و موثرتري را به انجام برساند. اين مفاهيم نشان مي دهند كه تعريفهاي ارايه شده بسيار وسيع و كلي بوده و مشتمل بر فعاليتها و ملاحظاتي فراتر از اهداف و مقاصد قابل پيش بيني در يك مركز علمي و آموزشي و يا يك دانشگاه درحال حاضر است.
فرآيند برآورده كردن نيازهاي علمي و يا تخصصي اعضاي هيات علمي و اساتيد در ابعاد و زمينه هاي توسعه علمي و تخصصي و آموزشي و برنامه ريزي درسي و سازماني در برگيرنده فعاليتها و جهت گيري كلي هر يك از موسسات آموزش عالي و مراكز دانشگاهي و مراكز و سازمانهاي ذيربط در راستاي تامين نيازهاي اعضاي هيات علمي و اساتيد دانشگاهها از طريق تدوين برنامه هاي جامع در آنها است.
....................................
مجله رويش - شماره 8 و 9 - مقاله گسترش مراكز دانشگاهي بستري براي رشد و توسعه مبتني بر دانايي با نگاهي به سند چشم انداز جمهوري اسلامي ايران - سيد علي حسيني كارشناس ارشد مديريت (با تلخيص)
نظر شما