به گزارش خبرنگار مهر، مهر ناصر نوبری یکشنبه شب در همایش ﺧﻂ ﻗﺮﻣﺰ با موضوع یادمان شهدای غزه و مذاکرات هسته ای بیان کرد: از دیدگاه بنده ما امروز اینجا درست در مسیر مقام معظم رهبری و حمایت از ایشان و در تقویت موضع ایشان جمع شدهایم.
به عقیده وی این جلسات در راستای تقویت هوشیاری ملی است ودشمنان بدانند مردم ایران آگاه هستند.
سفیر اسبق ایران یادآورشد: شعار همیشگی ما این بوده که ای رهبر آزاده، آمادهایم آماده.
وی افزود: امروزه ایران همانند یک تیم ملی فوتبال که در مقابل یک تیم قدرتمند خوب ظاهر میشود اما در مقابل تیم ضعیفتری میبازد آن را تجزیه و تحلیل میکنیم و به معنای تضعیف تیم ملی نیست، در مورد مذاکرات هستهای نیز باید نقاط ضعف و قوت بیان شود.
نوبری شروع مذاکره تیم هسته ای ایران افزود: شهید بهشتی نخستین مذاکرهکننده هستهای با سفیر آلمان انجام داد و بعد از آن ما به سمت بومیسازی انرژی هستهای رفتیم و تصمیم گرفتیم خودمان این کار را انجام دهیم و تنها نیروگاه را با روسیه قرارداد بستیم که 20 سال با انواع و اقسام باجگیری این کار را طول دادند.
این سفیر اسبق تصریح کرد: در دوران ریاست جمهوری خاتمی به ما گیر دادند که مخفیکاری میکنید و آن موقع آقای حسن روحانی دبیر شورای عالی امنیت ملی بودند و آقای ظریف نیز در بخش بینالملل وزارت خارجه حضور داشتند و اشتباهی که آن زمان رخ داد در استراتژی اعتمادسازی بود.
وی افزود: دو سه سال این کار انجام شد مراکز هستهای پلمب، دانشمندان ما بازجویی و شناسایی شدند و هر چه میخواستند کردند اما گفتند اعتماد نداریم و آنها میخواهند بعد از 10 سال قرنظینه به آن نقطه برسیم که ما در کدام گروه از اعضای ان پی تی جا داریم که تازه همان نقطه صفر است.
وی با بیان اینکه ترس از توانایی ایران با غنی سازی 20 درصد گروه 1+5 را پای میز مذاکره با ایران کشاند، گفت: تیم مذاکره کننده ایران استراتژی اعتماد سازی را اجرا و نگرانی اصلی آنها در زمینه غنی سازی 20 درصد را رفع کرد و این در حالی بود که نگرانی اصلی ما، تحریم های اساسی و به رسمیت شناخته شدن حق اساسی ما در غنی سازی صنعتی بود که تاکنون محقق نشده است.
سفیر اسبق ایران در شوروی سابق گفت: غنی سازی 20 درصد ایران باید همزمان با توقف تحریم ها تعطیل می شد و این در حالیست که ما با توقف غنی سازی 20 درصد شمشیر خود را غلاف کردیم و طرف غربی با شمشیر تحریم در دست در حال مذاکره و به دنبال امتیازگیری از ایران است تا جایی که وارد خط قرمز ایران یعنی غنی سازی سه و نیم درصد نیز شده است و به دنبال محدودیت در این حق کشورمان نیز هست.
وی با اشاره به سخنان جان کری وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر این که "مانند کریستال واضح و شفاف بگویم که همین تعداد سانتریفیوژهای ایران نیز زیاد است"، گفت: این در حالی است که هفت سال دیگر قرارداد تامین سوخت هسته ای نیروگاه بوشهر با روس ها به پایان می رسد و خود باید از اکنون به فکر تامین سوخت این نیروگاه باشیم، دست کم می توانیم سانتریفیوژ بسازیم تا آن زمان عقب نمانیم.
نوبری با اشاره به خط مشی تعیین شده از سوی رهبر معظم انقلاب در زمینه نیاز عملی ایران به 190 هزار سو سانتریفیوژ گفت: گروه 1+5 می گوید همین ده هزار سو کنونی هم زیاد است و در همین میزان توقف کنید.
وی اظهار کرد: تیم مذاکره کننده ایران اعلام کرد که متن توافق آماده شده و جای موارد اختلافی پرانتز و خالی گذاشته شده و حال آن که طرف مقابل با کلمات کلی در این متن ما را بازی داده است.
سفیر اسبق ایران در شوروی سابق گفت: وقتی عمر دولت بیش از دو، سه سال نمانده چطور می تواند برای مدت ده سال تعهد بدهد و تازه بعد از این طبق توافق ژنو، ما می شویم عضو معمولی ان.پی.تی.
وی ادامه داد: عضو ان.پی. تی سه گونه است یک گروه چرخه سوخت و غنی سازی دارد و برق هسته ای تولید می کند، گروه دیگر اورانیوم غنی سازی شده را می خرد و برق تولید می کند و گروه آخر هیچ کدام را ندارد. بعد از اجرای بلندمدت توافق ژنو تازه به این مرحله می رسیم که درباره وضعیت ایران چانه بزنیم.
نوبری با اشاره به طرح موضوع سطح فعالیت های هسته ای ایران در مذاکرات در قالب آزمایشگاهی یا صنعتی گفت: بر مبنای تئوری جدید طرف غربی باید یک break out در نظر گرفته شود که اگر توافق با ایران ملغی شد یک سال طول بکشد که ایران به سلاح هسته ای دست یابد و این که طرف غربی یک سال فرصت داشته باشد که به ایران حمله کند و از این رو، در تلاش است تعداد سانتریفیوژهای ایران همواره زیر چهار هزار تا باشد.
وی ادامه داد: فیلمی از سخنان ده سال قبل آقای ظریف در دیدار با البرادعی مدیرکل سابق آژانس بین المللی انرژی اتمی در دست است که نشان می دهد انتهای جاده اعتمادسازی به التماس کاری می انجامد.
سفیر اسبق ایران در شوروی سابق گفت: آقای ظریف آن موقع خطاب به البرادعی می گوید که اگر طرف غربی به توافق پایبند نباشد جناح ما در ایران و اعتماد به طرف غربی در خطر است و گو اینکه به البرادعی التماس می کند.
وی افزود: امروز نیز استراتژی اعتمادسازی یک طرفه به التماس کاری منجر می شود چرا که جنس را می دهیم و دستان ما خالی می شود.
نوبری اظهار کرد: قرار بود مناقشه هسته ای در شش ماه به پایان برسد و نشد و نشان داد که در استراتژی اعتمادسازی یک طرفه اشکال اساسی است.
وی افزود: طرف غربی به دنبال خسته کردن ایران است از این رو باید آگاهی و هوشیاری ملی را بالا ببریم و مردم ما نیز در چهار ماه آینده همچنان نشان دهند که خسته نشده اند و مطالبه گر حقوق خود و خط قرمزها هستند.
این دیپلمات سابق اظهارکرد: انتقادهای ما به این معنا نیست که به تیم مذاکره کننده اعتماد نداریم بلکه بر این باور هستیم سهل انگاری ها در موضوع هسته ای از 12 سال پیش با سیاست اعتمادسازی شروع شد.
وی ادامه داد: اگر دشمن بداند ملت آگاه است نمی تواند از تیم مذاکره کننده امتیاز بگیرد و از این رو باید نشان دهیم خسته نشده ایم یعنی ما داریم با این گونه همایش ها پشتوانه ایجاد می کنیم که طرف مقابل نتواند به خاطر مسایل اقتصادی دل مذاکره کنندگان ما را خالی کند.
نظر شما