۱۲ مرداد ۱۳۹۳، ۱۴:۳۱

رونمایی‌ازآخرین کتاب‌انتشارات‌امیرکبیر؛

صفوی: جهان اسلام می‌تواند قدرت جهانی شود/ ظریف: ندای منادیان وحدت جدی گرفته نشد

صفوی: جهان اسلام می‌تواند قدرت جهانی شود/ ظریف: ندای منادیان وحدت جدی گرفته نشد

تازه ترین مجموعه کتاب منتشر شده از سوی انتشارات امیرکبیر با عنوان «جهان اسلام» ، تالیف سید یحیی رحیم صفوی، صبح امروز با حضور نویسنده کتاب، وزیر امور خارجه، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و جمعی دیگر از اصحاب فرهنگ و سیاست رونمایی شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، مجموعه هشت جلدی «جهان اسلام» نوشته سید یحیی رحیم صفوی که در قالب یک مجموعه کتاب نفیس در مورد زندگی مسلمانان از زوایان فرهنگی سیاسی و اجتماعی است و از سوی موسسه انتشارات امیر‌کبیر و با همکاری موسسه آینده پژوهی جهان اسلام منتشر شده است صبح امروز در مرکز پژوهشهای وزارت امور خارجه رونمایی شد.

آیت‌الله محسن اراکی، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در این مراسم با اشاره به نیاز و ضرورت وحدت جامعه مسلمانان به ارائه سخن پرداخت و گفت: در منابع دینی ما مسأله وحدت جامعه دینی، جامعه توحیدی و اسلامی به عنوان یک اصل بنیادین تلقی شده است که با اصل اسلامیت گره خورده است و اسلامیت جامعه به وحدت جامعه پیوسته است. در آیات فراوانی بر این اصل تأکید شده است و خاصیت اساسی اسلام وحدت‌آفرینی است. این ویژگی اسلام است.

وی تصریح کرد: کاری که مؤسسه آینده پژوهی جهان اسلام انجام داده است راهی است که نتیجه اش موفقیت است که باید در این عرصه کارهای فراوانی انجام شود. در قرآن کریم به آن چیزی که من از آن علم‌الاجتماع تعبیر می‌کنم، شکل گیری جامعه اسلامی ابتدا از یک وحدت اعتباری و قراردادی آغاز می شود که این وحدت همان وحدتی است که با شهادتین آغاز می شود.

اراکی با اشاره به اینکه شهادتین و گواهی تنها یک گواهی قلبی نیست، گفت: شهادتی بلکه یک التزام به اطاعت از حضرت رسول(ص) و رهبری رسول و همان چیزی است که وحدت جامعه اسلامی را به وجود می‌آورد که این وحدت اعتباری با اطاعت عینی و عملی رسول(ص) تبدیل به یک وحدت حقیقی می شود. یعنی جامعه ای شکل می گیرد که قرآن از آن به جامعه برادری یاد می کند.

آیت الله اراکی در ادامه سخنانش اظهارداشت: این جامعه نشأت گرفته از یک اخوت رسول است. در قرآن کریم، رسول اکرم(ص) و ابراهیم عظیم به عنوان پدر یاد شده است. این پدران، پدران حقیقی هستند و مبتنی بر یک تولیدمثل حقیقی است، رسول اکرم(ص) تولیدمثل می کند که اولین تولیدمثل او علی(ع) است و این شاهکارهای شخصیت رسول اکرم(ص) است.

دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی اضافه کرد: جامعه اسلامی قوامش به آن است که رهبری کسی که رهبری اش به رسول اکرم(ص) منتصب است، باید باشد. شرط ایمان، تسلیم به حکم رسول(ص) است آن هم در همه مسائل چه جزئی و چه کلی. آنکه در جامعه اسلامی باید در هر زمانی یک رهبری وجود داشته باشد که با مرجعیت آن، مرجعیت رسول(ص) تحقق پیدا کند و به قول امام صادق(ع) مردم برادران یکدیگرند که این یک واژه حقیقی، بنیادی و اساسی است.

وی در پایان سخنانش تصریح کرد: زنان پیغمبر(ص) مادران تمام مسلمین هستند که این مسأله تولیدمثل حقیقی را ایجاد می کند، لذا وحدت که امام امت و رهبر معظم مطرح کرده است و در قانون اساسی آمده است از بنیادهای اساسی و اصل هویت جامعه اسلامی به آن بستگی دارد.

 محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در مراسم رونمایی از کتاب 8 جلدی جهان اسلام گفت: امروز جهان اسلام با واقعیتی خطیر مواجه است که در درون مجموعه عظیم و قدرتمند خود حرکت های ضداسلامی به نام اسلام بذر افراط، تفرقه و برادرکشی می پراکنند و جنایات وحشیانه ای در عراق، سوریه، افغانستان، پاکستان، نیجریه و دیگر کشورهای اسلامی مرتکب می شوند.

 
وی افزود: این گروه ها به اختلاف و تفرقه افکنی میان مسلمانان و طایفه گرایی در جهان اسلام دامن می زنند.
 
ظریف گفت: همزمان، رژیم صهیونیستی با جنایات وحشیانه در غزه، کودک کشی را به عنوان سیاست خود دنبال می کند و مسلمانان ناچارند در برابر این ظلم و جنایات به سازمان های بین المللی پناه ببرند که سابقه ای جز تحمل و سکوت در برابر جنایات صهیونیست ها از خود برجای نگذاشته اند.
 
وی تاکید کرد: در چنین شرایطی توجه به توانمندی های جهان اسلام و درک واقعی از امکاناتی که دنیای اسلام دارد اقدامی ضروری است و بر همین اساس طرحی که سردار صفوی و همکارانش در موسسه آینده پژوهی جهان اسلام پیگیری و مجموعه کتب 8 جلدی جهان اسلام را تدوین کردند از هر زمان دیگر برای جهان اسلام ضروری تر است.
 
ظریف با بیان اینکه اکنون در شرایط ویژه بین المللی قرار داریم، گفت: دنیا در حال گذر از نظام متصلب دوقطبی به نظام بین المللی جدید است و همه بازیگران و کنشگران منتهای تلاش، توان، ابتکار و علم نظریه پردازی خود را بر این معطوف می کنند که جهان آینده را براساس منافع خود ترسیم کنند.
 
وی افزود: در این شرایط حساس درک صحیح از شرایط جهانی و خودباوری مبتنی بر شناخت واقع بینانه از توانمندی های فردی، ملی و جهان اسلام ضرورتی است که می تواند وضعیتی ویژه برای تاثیرگذاری ایجاد کند چون توان تاثیرگذاری دیگر صرفا مبتنی بر توان کلاسیک و قدیمی نیست بلکه به همه منابع قدرت اعم از قدرت نرم و سخت و منابع گفتمانی و معنایی نیاز است.
 
وزیرامورخارجه با اشاره به اقدام قدرتها به منظور تدوین نظام جدید بین المللی براساس اهدافشان گفت: علت این همه هزینه های کلان برای ترسیم آینده، نقش داشتن این تصمیم در شکل گیری نظام بین المللی جدید در آینده است و نباید تصور کرد که نظریه ها عینی و بی طرف است بلکه نظریه ها معطوف به دیدگاه منبعث از قدرت است.
 
ظریف افزود: براین اساس ما چاره ای نداریم جز اینکه خود در این مسیر شناخت و ترسیم واقعی آینده، براساس اهداف خود اقدام کنیم زیرا نظریه پردازی بدون شناخت ممکن نیست.
 
وی تصریح کرد: اگر به ندای منادیان وحدت به ویژه امام راحل و مقام معظم رهبری و نیز ندای وحدت خواهان جهان اسلام به عنوان برنامه عمل توجه می شد اکنون گرفتار فجایعی مانند جنایات صهیونیست ها در غزه و جنایات گروه های تروریستی مانند داعش و افراط گری و ترور و خشونت میان مسلمانان از یکسو و سکوت در برابر تجاوزگران به حریم اسلام و مسلمانان نبودیم.
 
وی با قدردانی از اقدام موسسه آینده پژوهی جهان اسلام در انتشار کتب 8 جلدی جهان اسلام گفت: باید از وحدت، همدلی و همگرایی ملی در جمهوری اسلامی به عنوان ام القرای جهان اسلام آغاز کنیم و برای تحقق هدف نهایی یعنی وحدت در جهان اسلام متحد و منسجم شویم و به این هدف اصلی دست یابیم.

سردار سرلشگر رحیم صفوی دستیار و مشاور ارشد فرمانده کل قوا در ابتدا گفت: بیش از 20 سال است که علاوه بر شغل پاسداری از انقلاب اسلامی در دانشگاه های مختلف تهران مشغول تدریس جغرافیای سیاسی و ژئوپولتیک جهان اسلام و رشته های مرتبط به آن هستم. مجموعه کتابهای 8 جلدی جهان اسلام محصول کار پژوهشگران مؤسسه آینده پژوهی جهان اسلام است و بنده فقط تنظیم و جمع‌آوری آن را برعهده داشته ام.

وی افزود: جهان اسلام چه به عنوان 1/6 میلیارد مسلمان ساکن اقصی نقاط گیتی و چه به عنوان 57 کشور عضو کنفرانس کشورهای اسلامی در حال گذر از پیچ جغرافیایی سرنوشت ساز و ژئوپولتیک قرار گرفته است. سهم سرمایه داری و صهیونیسم جهانی در نا آرامی و بهم ریختگی کشورهای اسلامی نظیر عراق، افغانستان، سوریه، مصر، بحرین، و هم اکنون غزه سهم بزرگی است. قدرت های سازنده سلاح و تکنولوژیهای نظامی و امپریالیسم خبری و رسانه ای در این فاجعه بزرگ که از 2001 به مدت 13 سال از آن گذشته است سهمشان غیر قابل انکار است.

وی تصریح کرد: ملتهای مسلمان و آزاده جهان دیگر این عدم توازن بین شمال و جنوب و دموکراسی و آزادی برای کشورهای غربی و دیکتاتوری در برخی از کشورهای عربی و اسلامی و این نابرابری و فقر و غنا موجود را تحمل نمی کنند. تهدید امپریالیسم و صهیونیست پشت سر هیئت حاکمه آمریکا برای بهم ریختگی و نابسامانی تمام کشورهای اسلامی است. از 68 سال پیش که رژیم صهیونیستی پایه گذاشته شد  و از حدود 100 سال پیش که امپریالیسم به فکر غارت و چپاول منابع عظیم کشورهای اسلامی افتاد  این وضعیت نابسامانی را در کشورهای اسلامی پایه گذاشته شد.

وی عوامل توانمندسازی جهان اسلام را در 5 ویژگی خلاصه کرد و گفت: 1- موقعیت مناسب جغرافیایی از سواحل اقیانوس اطلس تا اقیانوس آرام اینکه 22 درصد از خشکیهای جهان را کشورهای اسلامی تشکیل می دهند. 2- موقعیت برتر ژئوپولتیک جهان اسلام، 3- فرهنگ تمدن و ایدئولوژی اسلامی، بیش از 90 درصد اعتقادات مسلمانان بر اصول مسلم یعنی توحید، نبوت و معاد یکسان است و همه مسلمانان دارای اعمال عبادی مشترک همچون نماز، روزه، حج و جهاد هستند.

صفوی افزود: 4- موقعیت منحصر به فرد ژئواستراتژیک، تسلط دولتها و کشورهای اسلامی در پدیده های استراتژیک جهانی، گذرگاه های عبور اجباری، گذرگاه هایی که تمام 80 درصد حمل و نقل دریایی جهان، حرکت ناوگانهای نظامی، ناگزیر از این تنگه ها خواهد بود. 5- داشتن موقعیت ویژه ژئواکونومیک، فقط کشورهای اسلامی تا سال 2005 از نظر منابع قطعی شناخته شده نفت خام جهان 75 درصد از ذخائر نفت را یعنی 900 میلیارد بشکه نفت را شامل می شوند و از نظر ذخاتر گازی 57 درصد از ذخائر قطعی جهان را تا 2005 در کشورهای اسلامی است. این مجموعه عوامل می تواند زمینه ساز تشکیل یک قطب به عنوان قدرت جهان اسلام در قرن بیست و یکم باشد.

صفوی در ادامه سخنانش اظهار داشت: گمان نکنیم یک کشور یا چند کشور اسلامی هدف و آماج اصلی قدرتهای بزرگ هستند بلکه تمام کشورهای اسلامی هدف اصلی فرهنگ سیاسی کشورهای غربی و قدرتهای نظامی غرب و صهیونیسم قرار گرفته اند. سؤال اصلی اینجاست که چرا این اوضاع در کشورهای اسلامی رخ داده و کشورهای غربی دچار این ظلم بزرگ نیستند البته باید گفت  این وضعیت دامنگیر آنها هم خواهد شد. زیرا بنا بر گفته شاعر بزرگ ایرانی بنی آدم اعضای یک پیکرند/ که در آفرینش ز یک گوهرند* چو عضوی به درد آورد روزگار/ دگر عضوها را نماند قرار* توکه از محنت دیگران بی غمی/ نشاید که نامت دهند آدمی.

بر اساس این گزارش کتاب‌های این مجموعه که از سوی انتشارات امیرکبیر منتشر شده درباره حوزه‌های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی کشورهای جهان اسلام است. جلد اول مجموعه راجع به کشورهای مسلمان شمال آفریقا و غرب آسیا است.

دومین جلد مجموعه، ادامه جلد اول است که درباره شمال آفریقا و جنوب غرب آسیا است. ویژگی این منطقه این است که سابقه تمدنی چندهزارساله دارد و قبل از ظهور اسلام، تنش‌ها و جنگ‌های ایران و روم در آن اتفاق افتاده است. سومین جلد هم درباره آسیای مرکزی و قفقاز است که جهت این که حلقه اتصال فرهنگی اروپا و آسیا بوده، اهمیت دارد

 چهارمین جلد مجموعه «جهان اسلام» به آن می‌پردازد. این منطقه علاوه بر منابع قابل توجه نفت و گاز، بر تنگه باب‌المندب و خلیج عدن اشراف دارد و یکی از شریان‌های ترانزیت انرژی به کشورهای جهان است.. پنجمین جلد مجموعه هم درباره غرب آفریقا است که یکی از بی‌ثبات‌ترین مناطق دنیا بوده است و جنوب شرق آسیا و کشورهایی چون مالزی، بنگلادش و اندونزی موضوع جلد ششم هستند. در کنار این موضوع  اروپا و آمریکای جنوبی، موضوع جلد هفتم است و غرب و جنوب غربی آفریقا هم در جلد هشتم و پایانی مجموعه است.

کد خبر 2342283

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha